Kuvat
Juha Salminen
Anna Perho tietää olevansa maailman ainoa ihminen, joka murehtii Anna Perhon ulkonäköä.
Anna Perho tietää olevansa maailman ainoa ihminen, joka murehtii Anna Perhon ulkonäköä.

Jos meikki on haarniska, jonka taakse piiloudutaan, korjattavaa on pikemminkin sisäpuolella kuin ulkolaudoituksessa, kirjoittaa Anna Perho. 

Ylen uutissivulla kerrottiin naisesta, joka haluaa operoida maailmassa ilman meikkiä. Joku oli huomauttanut hänelle meikittömyydestä, mikä oli jäänyt kaivelemaan. Ja sitten aiheesta puhkesikin jo tavanomainen somekouristus, sekä huolestuneita pohdintoja siitä voiko meikkaamattomuus tai vastaavasti kreisi meikki estää naisia saamasta työpaikkaa.

En välttämättä haluaisi, että minua hoitava hammaslääkäri varistelisi grammoittain glitter-luomiväriä kasvoilleni tai että terapeutti olisi leikannut naamansa muistuttamaan mahdollisimman paljon Bratz-nukkea. Mutta asia on helposti ratkaistavissa: luotetaan ihmisten kykyyn päättää itse, kumpi on hänelle tärkeämpää: unelmien työpaikka vai oikeus tuunata itsensä sen näköiseksi kuin haluaa.

Me emme aina vain muista, että maailman ei ole pakko taipua jokaiseen oikkuumme. Esimerkiksi sairaalaan tuskin palkattaisiin henkilöä, joka kieltäytyisi pesemästä käsiään ideologisista syistä, eikä asianajotoimiston pukukoodi salli asiakastapaamisissa asua, joka on maatalouslomittajalle luonteva. Yksityiset yritykset saavat valita koodinsa aivan kuten haluavat. Nykyisenä työvoimapulan aikana sitä kyllä muutetaan jos huomataan, että se estää firmaa saamasta hyviä tekijöitä riveihinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tasaisin väliajoin nouseva meikkikeskustelu on yksi niistä teemoista, jossa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Aina löytyy joku, jonka mielestä meikkaaminen on ”turhaa”, ja sen vastapariksi joku, jonka mielestä meikkaaminen on ”muiden huomioimista”. Jälkimmäinen on sofistikoitunut tapa sanoa, että näyttää ilman ripsiväriä petolinnun perseeltä, ja nämä kaksi osapuolta voivat jatkaa riitelemistä vielä senkin jälkeen, kun Brexit on ratkennut ja Olkiluoto valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erinomainen esimerkki tästä oli, kun amerikkalainen politiikan supertähti Alexandria Ocasio-Cortez kertoi kauneudenhoitorutiineistaan ja postasi käyttämänsä huulipunan sävyn Instagramiin. Toiset kiittelivät Ocasio-Cortezia siitä, että hän teki näkyväksi naispuolisiin poliitikkoihin kohdistuvia ulkonäköpaineita, toiset siitä, että hänen vinkeistään oli aidosti apua. Toiset taas raivosivat, että hän on turhamainen ja pönkittää toiminnallaan odotuksia, joista pitäisi luopua.

Henkilökohtaisesti tukeudun yhteen sääntöön aina, kun saapastelen kaupungilla yhtä huoliteltuna kuin näyttelijät Jouko Turkan Seitsemässä veljeksessä: ketään ei kiinnosta. Jos kiinnostaa, ajattelen tuottavani heille iloa, koska kuka tahansa näyttää freesimmältä.

Hyvän lookin idea on nostaa ulkonäön parhaat puolet esiin. Jos meikki on haarniska, jonka taakse piiloudutaan, korjattavaa on pikemminkin sisäpuolella kuin ulkolaudoituksessa.

Vierailija

Minä olen ratkaissut tämän ikuisuuskiistan niin, että teen juuri niin kuin itse haluan. Ihmisellä on (yleensä) itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja siihen liittyviin asioihin.

Toisaalta minua ei kiinnosta pätkääkään, jos joku ulkopuolinen paheksuu minua tai toimintaani ja toisaalta, ei ole kukaan koskaan myöskään tullut päin naamaa paheksumaan meikkaustyyliäni, joka on muutenkin aika hillitty : )

Vadelma

Moni suomalainen nainen kun näyttää täysin meikittä kalpealta ja jopa sairaalta. Äitini sanoi jo kun olin 12-v., että laitahan huulipunaa jottet ole niin kalpea. Kesällä vähän päivettynyt iho ei kaipaa kuin pientä ehostusta. Meikkiopastus sopii monille, jotka eivät osaa meikata korostaen hyviä puoliaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla