Antti Rinne ja Jan Vapaavuori. Kuvat: Sakari Majantie, All Over Press
Antti Rinne ja Jan Vapaavuori. Kuvat: Sakari Majantie, All Over Press

Ainahan tätä kysytään naisilta.

Poliitikko Jutta Urpilainen kertoi lykänneensä lapsihaaveita uransa takia.  No mitenkäs on muiden puoluejohtajien tai sellaisiksi haluavien laita? Kyllähän perheasiat kuuluvat nykyaikana ihan kaikille sukupuolille.

Jan Vapaavuori: Ura ei syynä

Lapseton Jan Vapaavuori, 49, pyrkii parhaillaan kokoomuksen puheenjohtajaksi. Uranko vuoksi lapset ovat jääneet tekemättä?

– Ura ei ole minun tapauksessani se ratkaiseva tekijä. Se, että minulla ei ole lapsia, on eri tekijöiden summa, ei tietoinen valinta.

Vapaavuoresta on silti tärkeää, ­että politiikan ja perheen pystyy yhdistämään.

– On tärkeä, ettemme ajaudu sellaiseen tilanteeseen, jossa politiikan ja perheen yhdistäminen ei voisi olla mahdollista. Se rajaisi ulos tietyn­ikäisiä naisia ja miksei miehiäkin.

Niin. Onko perheen ja uran yhdistäminen naiselle vaikeampaa?

– Se lienee tapauskohtaista. En tiedä, onko nykymaailmassa yksi­selitteistä vastausta tuohon. Tietenkin on niin, että vain naiset synnyttävät ja siihen liittyy äitiyslomia, ­mitä miehillä ei ole.

Antti Rinne: Lapset jo tehtynä

Antti Rinne, 51, valittiin juuri sdp:n puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen tilalle. Hänen vaimonsa on 11 vuotta nuorempi. Miten on, lykkääkö puheenjohtajuus nyt lapsihaaveita?

– Minulla on lapset varmasti jo tehty. ­Minulla on jo lapsenlapsiakin. En usko, että perheenlisäystä enää tulee.

Entä aiemmin? Onko ura vaikuttanut lapsihaaveisiin?

– Ei. Lapset ovat tulleet ihan rakkaudesta. Ei heitä suunniteltu, että nyt olisi hyvä aika.

Kun lapset olivat pieniä, Anttikin pääsi maistamaan työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Se pani parisuhteen koville.

– Illalla tein töitä kotona vasta, kun muksut olivat nukkumassa. Se hankaloitti kyllä parisuhteen hoitamista, mutta näissä hommissa on tasapainoteltava.

Lue myös:

Jutta Urpilainen: "Lapsille ei ole ollut vielä sijaa"

Kaikki työelämään liittyvät jutut täältä.

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.