Unohda kakkukahvit ja pönötys. Nykyviiskymppiset järjestävät luksusjuhlia.

Vielä joitain vuosikymmeniä sitten 50-vuotisjuhlat tarkoittivat jähmeän muodollista kahvihetkeä ja työyhteisöltä lahjaksi saatuja viirejä tai hopeapäistä kävelykeppiä.

Nyt viisikymppiset juhlivat pyöreitä vuosiaan ystäväporukalla yökerhossa tai teemabileissä hotellin sviitissä. Muutos on valtava, eikä se koske pelkästään juhlia, vaan myös 50-vuotiaita itseään. Usein kuulee sanottavan, että 50 on uusi 30, eikä väite ole täysin tuulesta temmattu.

– 1900-luvun alussa syntyneiden elinajanodote oli 60 vuoden paikkeilla, joten silloin 50-vuotias oli jo varsin iäkäs ja tehnyt elämäntyönsä. Nykylapsille, etenkin tytöille, ennustetaan jopa 100 vuoden ikää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla työelämän aloittaminen ja perheen perustaminen on siirtynyt yhä myöhemmäksi, ja 50-vuotiailla voi vielä olla kotona pieniä lapsia, ihan kuten aikoinaan 30-vuotiailla, selittää psykologian emeritaprofessori Lea Pulkkinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silti 50 on edelleen rajapyykki, jota halutaan juhlia. Uusi trendi on, että yhä useampi järjestää juhlansa hotellissa ja välttää näin sekä juhlia edeltävän siivousstressin että melusta valittavat naapurit.

– Juhlatilojen varausasteet viikonloppuisin ovat nousseet kymmeniä prosentteja viimeisen kolmen, neljän vuoden aikana. Tarkkaa tilastoa nimenomaan 50-vuotisjuhlista meillä ei ole, mutta kyseessä on ihan selvä trendi, vahvistaa Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka.

Elämyksiä, ei krääsää

– Talouskasvu ja vastuullisuustrendi näkyvät siinä, että käytetään rahaa mieluummin elämyksiin kuin tavaraan. Saatetaan vaikka tilata päivänsankarin lempiartisti yksityiskeikalle sviittiin tai järjestää isot bileet, joissa on paikalla dj, Tarkka kertoo.

Myös Sokos Hotelsissa on havahduttu juhlatilojen kysynnän kasvuun.

– Nykyään on ihan ok mennä hotelliin omassa kaupungissa. Hotelleita ei enää pidetä liian hienoina, mutta ei myöskään arkipäiväisinä, markkinointijohtaja Outi Vitie sanoo. Myös hän järjesti omat viisikymppisensä hotellin saunallisessa sviitissä.

– Saunoimme ja nautimme juhlaillallisen sviitissä, 30 hengen porukka mahtui sinne oikein hyvin. Jatkoilla tanssittiin hotellin yökerhossa, jossa oli bändi esiintymässä.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt elokuun 2019 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla