Kodin Kuvalehti
Päivä alkaa parhaiten lempikahvin voimalla.
Päivä alkaa parhaiten lempikahvin voimalla.

Kahvittelu on yksi elämän suurista iloista, ja sen me suomalaiset totisesti osaamme. Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, mitkä kahvit ovat parhaat!

Tarjosimme 20 erilaista vaihtoehtoa voittajaksi: Olisiko ihaninta ehkä nauttia kakkukahvit, ryystää nokipannukahvit vai kenties siemailla saunakahvit?

Lähes kaikilla kahvinjuontihetkillä oli ystävänsä, mutta yksi oli vastaajien mielestä selvästi yli muiden. Ylivoimaisesti suosituimmaksi osoittautuivat aamukahvit. Oi sitä hetkeä, kun kahvin tuoksu alkaa tuntua aamulla nenässä!

Aamun kahvihetkeä rakasti eniten yli puolet kyselyyn vastanneista. Päivä alkaa parhaiten lempikahvin ja hyvän aamupalan voimalla, ja ilman niitä se ei monen mielestä kunnolla käynnisty lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kakkukahvit ja torikahvit löysivät kannattajansa.

Erityisen lämpimästi suhtauduttiin myös iltapäiväkahveihin ja nokipannukahveihin. Hyvä tarjoilukin sulattaa sydämiä: sekä kakkukahvit, pullakahvit, synttärikahvit että torikahvit löysivät kannattajansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kodin Kuvalehden lukijat kertoivat lisäksi viettävänsä myös maailmanparannuskahveja, remonttikahveja, siivouksenjälkeiskahveja sekä ”pläsipääkaffeja” (eli kahveja ilman pullaa).

”Pullakahvi luonnon helmassa – ah!”

Suomalaisille unohtumattomimmat kahvihetket liittyvät usein hetkiin luonnon helmassa.

– Vaellusretkellä mikään ei voi olla ihanampaa kuin kauniina kesäaamuna saada tulilla keitetyt kahvit nokipannusta.

Toiselle sama tunnelma syntyy sieni- tai marjaretkellä:

– Kun istahtaa väsyneenä kannon nokkaan ja siemaisee termoksesta höyryävää kahvia, tuntee olonsa pian ihan uudestisyntyneeksi.

”Kuului vain metsän huminaa ja tulen rätinää. Joimme nokipannukahvit parhaasta päästä.”

Eräs lukijoista muistaa upean pakkasyön muutaman vuoden takaa.

– Istuimme laavun edessä uutta vuotta vastaanottamassa, pakkasta oli yli 20 astetta ja yötaivaalla tähtiä. Kuului vain metsän huminaa ja tulen rätinää. Joimme nokipannukahvit parhaasta päästä.

Toisen nuoruusmuistoihin punoutuvat monet kahvihetket heinäpellolla heinätöiden lomassa:

– Lämmin kesäpäivä ja pullakahvi luonnon helmassa. Ah!

”Synnytyksen jälkeen kahvi maistui ihanalta”

Elämän käännekohdissa ja juhlahetkissä juodut kahvit ovat myös maistuneet erityisen hyviltä. Nuori äiti kertoo, että synnytyksen jälkeen synnytyssalissa juodut kahvit olivat ”parhaimmat ikinä”.

Harvinainen kahvimuisto syntyi myös autokaupassa, jossa lukijan äidille oli ostettu ensimmäinen auto isän kuoleman jälkeen.

Lämpöä liittyy niihinkin hetkiin, kun ”oma rakas on keittänyt kahvin ja tarjoilee sen juuri oikeanlaisena”.

”Joimme aamukahvit ja nauroimme mummoni kanssa. Iltapäivällä hän nukkui yllättäen pois.”

Joskus kahvi maistuu jännityksenkin lomassa taivaalliselta.

– Minulla oli ensimmäiset treffit erään nuoren miehen kanssa Shellin huoltoasemalla. Kyllä oli jännää ja ihanaa. Kahvitkin maistuivat.

Eräs lukijoista muistaa kahvit, jotka jäivät viimeisiksi.

– Mieleeni on jäänyt viimeinen aamukahvihetki mummoni kanssa. Nauroimme viimeiset naurut yhdessä ja meillä oli hauskaa. Iltapäivällä hän nukkui yllättäen pois. Siitä jäi muistot, jotka kannattelevat.

”Mummo joi kahvinsa Pulmu-sokerin läpi”

Mieleenpainuvia ovat olleet myös hyvin erikoiselta maistuvat kahvit: isoäiti sekoitti kuppiin yhdeksän osaa kermaa ja yhden osan kahvia, ulkomainen vävyehdokas puolestaan siemaili urheasti inhoamaansa sumppia kolme kuppia.

Legendaarisia ovat myös elävät muistot mummoista, jotka joivat kahvinsa sokeripalan läpi.

– Mummo joi kahvinsa Pulmu-sokerin ja ukki Sirkku-sokerin läpi. Me lapset ei tajuttu koko sokeripalan läpi juomista ollenkaan.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla