Tässä äänestäjä valmistautuu Eurovaaleihin. Kuva: Shutterstock
Tässä äänestäjä valmistautuu Eurovaaleihin. Kuva: Shutterstock

Vaalihäpeä: se, kun äänestät salaa lähipiirisi mielestä väärää puoluetta tai veikkaat julkisesti väärää hevosta. Kumpi hävettää enemmän?

”Kerran olen Keskustaa äänestänyt, Anneli Jäätteenmäkeä. En tarkkaan muista, miksi – koetin kai taktikoida pääministerivaaleissa. Vieläkin kaverit nauravat. Mutta olin nuori ja halusin muutosta, en suostu häpeämään.” Heidi, 44

Mitäpä sitä häpeämään, Keskustan äänestämistä? Mutta Heidi asui Helsingin Kalliossa, eikä hänen kuplassaan kukaan äänestänyt muita kuin Vihreitä tai Vasemmistoliittoa. Lisäksi Annelin ja Paavon välillä alkoi pian kuuluisa selvittely fakseista, joka kääntyi Annelin tappioksi. Kaikki vaalihäpeän ainekset kasassa!

Vaalihäpeä on pulpahdellut pintaan jälleen tänä keväänä eri yhteyksissä. Päästäksemme käsiksi ilmiöön haastattelimme Virpiä, joka ei kehtaa tunnustaa edes lähipiirillensä äänestäneensä Perussuomalaisia, ja Tapiota, joka katuu karvaasti äänensä antamista demarien Hussein Al-Taeelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaalihäpeä I: kun puolue nolottaa

Me Naisten vaalihäpeäkyselyssä ilmiö tunnistettiin, mutta harva halusi antaa aiheesta haastattelua. Virpi, 34, kuitenkin kertoo tuntevansa vaalihäpeää ja avaa tunteen taustoja. Virpin mukaan vaalihäpeän alkujuuri oli hänelle Perussuomalaisten äänestäminen. Virpi ajattelee, että jos kertoo äänestävänsä Persuja, kertoo samalla olevansa juntti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minkä tahansa muun puolueen äänestämisen voisin kertoa julkisesti, vaikka äänestäisinkin eri tavalla kuin tutut. Mutta persut ovat niin vahvasti junttipuolue, Virpi sanoo.

Persut ovat niin vahvasti junttipuolue.

Virpin tuntevat olettavat hänen äänestäneen ehkä demareita tai vihreitä. Miksi hän sitten äänesti niin, että ei kehtaa sanoa sitä tutuilleen? Virpille tärkein syy oli protesti: valtapuolueiden politiikka näyttää hänen silmiinsä pelkältä peliltä ja sanahelinältä.

– Haluan jotain ravistelua tai muutosta. Lisäksi olen samaa mieltä joistakin teemoista, esimerkiksi maahanmuutosta. Ja ehkä halusin äänestää Perussuomalaisia juuri siksi, että heihin suhtaudutaan niin negatiivisesti ja ylimielisesti. Siihen haluaisin muutoksen.

Virpi tapaa työssään paljon ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Erityisesti Kokoomuksen ja Keskustan kannattajat kertoivat ilomielin, ketä aikoivat äänestää.

– Moni heistä yritti jopa taivutella omalle kannalleen. Perussuomalaiseksi kukaan ei yrittänyt värvätä! Minun paikkakunnallani Vasemmistoliitto on toinen puolue, jota olisi ennen vanhaan pitänyt äänestää salassa. Enää se ei olisi samalla tavalla hävettävää.

Tälläkään hetkellä Virpin ehdokasta eivät tiedä muut kuin hänen paras ystävänsä. Ystävä näytti hiukan yllättyneeltä kuultuaan Virpin ehdokkaasta, mutta asiasta ei juteltu enempää.

Vaalihäpeä II: kun ehdokas pettää

Vaalien jälkeen voi sitten alkaa seurata oman edustajansa edesottamuksia ja valmistautua häpeämään lisää. Tapio, 36, tietää, miltä se tuntuu: hän äänesti demareiden Hussein Al-Taeeta, ja nyt on käynyt ilmi, että rauhanneuvottelija on päästellyt vähemmistöjä solvaavia kommentteja. Tapio tuntee enemmän pettymystä kuin nolotusta eikä haluaisi puhua asiasta. Selvää vaalihäpeää tämäkin!

– Ärsyttää, että minulta kysellään nyt, miltä tuntuu. Ottaa päähän. En voinut tietää.

Tapio ei tukenut ehdokastaan julkisesti kuten vaikkapa Maria Veitola, joka kertoo koettaneensa varmistaa etukäteen, ettei mitään luurankoja löydy Husseinin kaapista:

– Nämä Husseinin entiset asenteet ja arvot eivät tulleet keskusteluissamme eikä missään muussakaan toiminnassa esiin, Veitola on kommentoinut Twitterissä.

Pian päästään taas nolostelemaan.

Onko vaalihäpeää siis kahdenlaista? Sitä sorttia, jossa antaa salaa äänen ”väärälle” puolueelle ja sitten sitä toista, kun antaa julkisesti äänensä tietylle ehdokkaalle ja saa hävetä jälkeenpäin? Ilmeisesti: Al-Taee tuskin saa ensi vaaleissa samanlaista äänivyöryä kuin nyt. Persut sen sijaan saattavat porskuttaa jatkossakin, jos he pysyvät oppositiossa.

Mutta pian päästään taas nolostelemaan: Eurovaalit ovat edessä! Virpi aikoo äänestää niissä ennemmin ehdokasta kuin puoluetta. Eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset ovat saaneet hänen äänensä jo kaksi kertaa peräkkäin.

– Ja siitä en kyllä kerro kellekään. Se täytyy sanoa, että vielä viime vaalien alla Halla-aho herätti lähinnä vastenmielisyyttä. En tiedä, onko hän oppinut olemaan mediassa vai olenko itse tottunut – tällä kertaa hän vaikutti jopa ihan fiksulta.
 

Mimmi974

Minäpä äänestin persuja ja en kadu pätkääkään. Olen hyvässä asemassa oleva korkealle koulutettu akateeminen. Liikkeessä on mukana fiksuja ja vähemmän fiksuja ihmisiä, kuten muissakin poliittisissa puolueissa. Mielelläni kerroin äänestyskäyttäytymisestäni ja kas monet muutkin olivat ystäväpiiristäni olivat tehneet samoin. Junttiuttahan on se, ettei ikinä muuta mieltään, vaikka olosuhteet muuttuvat.

Skarppa

Mikä vaalihäpeä ja mikä junttipuolue? Ei ole muiden asia arvostella ketä äänestää mistäkin puolueesta. Jokainen tekee omat ratkaisunsa ja valintansa oman vakaumuksensa mukaan. Toisekseen PS ajaa enemmän vahvemmin työllisyyttä eteenpäin, kuin esim. vihreät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla