Kodin Kuvalehti
Tiesitkö, että kännykkä voi levittää flunssaa, joten käsien lisäksi myös puhelin pitäisi puhdistaa säännöllisesti? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Tiesitkö, että kännykkä voi levittää flunssaa, joten käsien lisäksi myös puhelin pitäisi puhdistaa säännöllisesti? Kuva: Shutterstock

Flunssakaudella kannattaa olla valpas, jos haluat välttää lentsun. Asiantuntijat kertovat, mitkä bakteeripesät usein unohtuvat.

1. Kaupasta tuodut hedelmät ja vihannekset

Kaikki kaupasta ostettavat hedelmät ja vihannekset on syytä pestä vedellä. Onhan esimerkiksi flunssapotilas saattanut kosketella vaikkapa tomaatteja ennen sinua. Pese mahdolliset pöpöt pois ennen syömistä, Marttaliiton koordinaattori Katariina Silanen muistuttaa.

Käytä hedelmien pesussa juoksevaa vettä ja tarvittaessa harjaa.

Myös kuorittavat hedelmät on hyvä pestä ennen niiden kuorimista ja käyttöä. Kuoressa voi olla pöpöjä tai pölyä, joka irtoaa haalealla vedellä pestessä. Silloin lika ei pääse syötäviin osiin hedelmää leikattaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhtaat kädet ja välineet ovat tärkeä osa keittiöhygieniaa. Kädet kannattaa pestä ennen ja jälkeen hedelmien ja vihannesten käsittelyä, samoin leikkuulaudat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tiskirätti, tiskiallas ja käsipyyhe

Eniten pöpöjä koko huushollissa kerää usein keittiörätti. Huuhtele rätti aina käytettyäsi ensin kuumalla, lopuksi vielä viileällä vedellä.

Jopa flunssavirus pitää sitkeästi majaa kosteana lojuvassa liinassa. Siksi rättiressu on hyvä pestä astianpesukoneessa tai 60-asteisen pyykin joukossa, jotta se jaksaa raikkaana pidempään.

Tiskialtaan bakteeripopulaatio on helposti runsaampi Tampereen väkiluku. Säilytä tiskipöydällä vain tiskausta odottavia astioita, älä jätä siihen esimerkiksi juustohöylää, jota aiot käyttää kohta uudelleen.

Puhdista varsinkin ruuantähteet heti sotkun synnyttyä hankaamalla allas karhealla sienellä ja pesuaineella.

Bakteerit innostuvat perustamaan perheen myös, jos käsipyyhe roikkuu kosteana parikymmentäkin minuuttia. Pidä siis huoli, että pyyhe kuivuu nopeasti ilmavassa ripustuspaikassa.

Ummehtunut tuoksu poistuu pyyhkeestä käyttämällä pesukoneessa huuhteluaineena etikkaa. Jos kikka ei tehoa, on uusien pyyhkeiden ostamisen vuoro.


3. Kännykät ja kaukosäätimet

Siinä on bakteereja jopa yli kymmenen kertaa enemmän kuin vessanpöntössä, ja ovenkahvakin on puhtoinen siihen nähden. Silti kosket sitä jatkuvasti ja pidät mukanasi kaikkialla, vessassakin. Kyllä: kännykkä se on.

– Suhteessa käyttömäärään kännykkä on ehdottomasti kotien laiminlyödyin laite. Se on aina käytössä, mutta harva tulee puhdistaneeksi kännykkää lainkaan, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto.

Ethän tee etenkään flunssakaudella klassista mokaa: peset kyllä kädet, mutta tartut sitten ihan likaiseen kännykkään?

Kännykkä kulkee aina mukana ja kerää bakteereja joka paikasta – mutta sen puhdistaminen unohtuu.

– On hölmöä, että pestyihin käsiin napataan aivan likainen kännykkä, Mehto sanoo.

– Puhdistus saatetaan myös kuitata sillä, että puhelimen kosketusnäyttöä pyyhkäistään vaikka paidanhelmaan, jotta sameutena näkyvä ja käyttöä haittaava rasvaisuus vähenisi. Se pyyhkäisy ei puhdista puhelinta, vaikka tuntuu siltä. Osa rasvasta kyllä poistuu – ja siirtyy bakteerien kanssa paitaan. Kyse on siis puhdistumisfiiliksestä, ei todellisesta puhdistumisesta.

Yksi likaisen kännykän haitallisuutta lisäävä asia on, että puhelin koskee usein kasvoja. Puhelimen bakteerit ovat silloin oikein tyrkyllä – lähellä suuta, nenää ja kasvojen ihoa.

Flunssakauden aikana moni muistaa pestä käsiään paremmin tai välttelee koskemasta julkisten tilojen ovenkahvoihin, mutta silti kännykkää pidetään puhdistamatta ja bakteereja täynnä lähellä kasvoja tämän tästä.

– Kasvojen ihoa koskeva kännykkä voi lisätä ihon epäpuhtauksia ja olla levittämässä tauteja kuten flunssaa.

Kännykän lisäksi erittäin paljon bakteereja on myös tableteissa ja kaukosäätimissä, mutta likaisin kaikista on yleensä kännykkä.

  1. Pyyhi kännykkää, tablettia, kaukosäädintä tai tietokoneen näppäimistöä nihkeallä mikrokuitusäämiskällä tai mikrokuituliinalla, jossa on hiven pesuainetta. Astianpesuaine toimii hyvin.
  2. Vältä pyyhkimistä tai kuivaamista paperilla. Joskus laitteiden näytöt voivat naarmuuntua jo talouspaperilla pyyhkimisestä. Vältä myös vettä – mikrokuituliinan kannattaa olla nimenomaan nihkeä, ei kostea.
  3. Kapeita saumoja sekä näppäimien välejä ja muita koloja saa hyvin puhdistettua pumpulipuikolla. Pumpulipuikkoa ei kannata kostuttaa, vaikka ehkä mieli tekisi, muuten laitteeseen voi päästä kosteutta.
  4. Älä unohda puhdistaa laukkujen pohjilla ja takkien taskuissa lojuvia puhelimen nappikuulokkeita. Niidenkin puhdistamiseen astianpesuaineella ja vedellä hiukan nahkeaksi kostutettu mikrokuituliina on hyvä.
  5. Puhelinten irrotettavat kuoret ja suojakalvot ovat suositeltavia paitsi puhelimen suojaamiseksi myös puhtauden vuoksi. Irrotettavat muovikuoret on helppo pestä huoletta saippualla, ja suojakalvoja voi vaihtaa.

Yksi hyvä totuteltava tapa olisi olla ottamatta puhelinta vessaan. Vessoissa on muuta kotia enemmän bakteereja. On hölmöä, että vessakäynnin päätteeksi kädet kyllä pestään, mutta pestyihin käsiin napataan vessan tasolta kännykkä ja siirrytään vaikkapa keittiöaskareisiin.

Paras keino huolehtia kännykän puhtaudesta on aina tämä: pese omia käsiä usein.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla