Kodin Kuvalehti
 Tähänkö suuntaan? Nytkö? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Tähänkö suuntaan? Nytkö? Kuva: Shutterstock

– Mieti, onko unelma todella omasi, neuvoo Hanne Ala-Prinkkilä, 55, joka teki ison elämänmuutoksen. Mitä muita neuvoja hänellä on elämänmuutosta pohtiville?

Suuri elämänmuutos kannattaa suunnitella huolellisesti ja tietäen, että kaikkea et voi millään ennakoida. Tämän ymmärtämiseen kannustaa Hanne Ala-Prinkkilä, 55, joka ratsastusreissun lumoamana päätti muuttaa Suomesta tunturin juurelle Norjaan seitsemän vuotta sitten.

Muutto Oulusta Norjan maaseudulle pieneen tunturikylään opetti hänelle paljon, eikä vaikeiltakaan hetkiltä voinut välttyä.

– Nyt tuntuu, että muutto oli kuitenkin elämäni paras päätös.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hannen tarinan voi lukea alla olevasta linkistä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tekisikö mielesi toteuttaa jokin unelma ennen kuin koko elämä on eletty etkä enää ehdi? Haluaisitko hidastaa vauhtia tai elää ekologisemmin jossakin rauhallisessa paikassa?

Jos ison elämänmuutoksen toteuttaminen pyörii mielessäsi, Hanne kehottaa miettimään ainakin näitä asioita.

9 neuvoa suurta muutosta suunnittelevalle

  1. Mieti, onko unelma varmasti omasi. Suureen muutokseen tarvitaan vahvaa motivaatiota, koska se vaatii usein työtä ja edellyttää myös paljosta luopumista. Käy mielessäsi läpi syyt, miksi haluat muutoksen toteuttaa. Lähteekö tarve siihen varmasti omista arvoistasi ja omasta elämäntilanteestasi?
  2. Kerro itsellesi, miksi et muka todella voisi. Suurta muutosta harkitseva keksii ensin paljon syitä, miksi se ei ole mahdollista. Pohdi, mitkä syistä ovat todellisia ja mitkä jonkin pelon synnyttämiä. Tuttu ympäristö tuntuu usein turvalliselta, vaikka se aiheuttaisi kuinka paljon pahaa oloa ja tyytymättömyyttä. Elämänmuutos on hyppy tuntemattomaan, josta ei voi varmaksi tietää, mitä on odotettavissa.
  3. Tee päätös ja ota ensimmäinen askel. Usein asiat alkavat sen jälkeen edetä ihmeellisesti. Valmistaudu silti siihen, että tulee myös takapakkia.
  4. Varaudu yllättäviin reaktioihin. Jotkut läheisesi saattavat vastustaa suunnittelemaasi muutosta, koska se voi vaikuttaa myös muiden elämään. Pahimmillaan se herättää myös kateutta, ja siksi joku voi yrittää jopa estää suunnitelmiasi. Mieti rauhassa, keille kerrot suunnitelmistasi.
  5. Muista, että kukaan muu ei voi elää elämääsi. Muutoksia ei kannata tehdä muista piittaamatta, mutta sinun elämäsi on sinun, ja elät sen vain kerran. Suostu siis siihen, että unelman toteuttamiseksi on joskus toimittava vähän itsekkäästi. Myöhemmin voit huomata, että muutoksesta koitui hyvää myös muille ihmisille.
  6. Mieti, onko muutoksen aika nyt vai myöhemmin. Joskus on pakko odottaa tai edetä hitaasti, vaikka kuinka kaipaisi suurta muutosta nopeasti. Kun olosuhteet ja omat resurssit ottaa järkevästi huomioon, muutos onnistuu paremmin. Hyvä tulee, kun ei hätäile.
  7. Harkitse vielä, riittäisikö pienempi muutos. Jos kaipaat enemmän vapaa-aikaa, ei välttämättä ole pakko muuttaa palmun alle olkimajaan tai maalle viljelemään porkkanoita. Mieti, mitä voisit muuttaa nykyisessä elämäntavassasi: ehkä karsia harrastuksia tai vähentää netissä käytettyä aikaa? Pienetkin muutokset totutusta saattavat tehdä ihmeitä. Joskus tärkeää voi olla muutos asenteessa tai suhtautumisessa nykyiseen tilanteeseen. Sekään ei ole helppoa.
  8. Varaudu ikäviin tunteisiin. Samaan aikaan kun elämänmuutos tuo paljon iloa ja uutta energiaa, se ei yleensä koskaan ole helppo. Siihen liittyy epävarmuutta, pelkoa ja monenlaista ahdistusta, koska et välttämättä tiedä, millaiseksi elämäsi muodostuu. Voit joutua käsittelemään myös yllättäviä tunteita: häpeää, syyllisyyttä ja ahdistusta. Se on hyvä ymmärtää jo etukäteen.
  9. Älä pelkää katumista. Saatat lopulta todeta, että toteuttamasi muutos ei tuonutkaan kaikkia toivomiasi asioita. Ei ole häpeä palata maalta kaupunkiin tai takaisin vanhaan työpaikkaansa. Olet ainakin antanut unelmallesi mahdollisuuden. Ja jos elämäsi ei ulkoisesti muuttunutkaan, sinä itse varmasti muutuit.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Hanne Ala-Prinkkilä pitää lukijablogia Kodin Kuvalehden nettisivuilla. Seuraa blogia Saman Otavan alla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla