Kuvat
Shutterstock
15 sekuntia parempaa elämää, ole hyvä!
15 sekuntia parempaa elämää, ole hyvä!

Haluaisitko löytää itsesi, olla onnellisempi, laihempi ja lopettaa sokerin syömisen? Rakastaa enemmän, olla avoimempi ja menestyksekkäämpi? Tähän kaikkeen ja paljon muuhunkin saat apua, kun avaat Instragramin. 

”Sillai se tämäkin hieno päivä sai mahtavan päätöksen. Päivät päätä käännellessä, illat aatellessa, silmiä räpytellen ja varpaita kipristellen, mutta siinä kohtaa meille kaikille tulee iso ongelma, kun aurinko ei enää nouse tai laske, siinä vaiheessa meillä kaikilla pienillä ihmisillä on täällä suuri ongelma, joka koskettaa meitä jokaista.”

Äänessä on Aki Manninen, 43, valmentaja, luennoitsija, julkisuuden henkilö, moottoripyörien rakentaja ja ensimmäiseltä Temptation Island -tuotantokaudelta tuttu Rita Niemi-Mannisen puoliso. Manninen puhuu puhelimensa kameralle omakotitalonsa kuistilla ja lähettää videon Instagramiin niin kuin lähes jokainen ilta ja aamu. Manninen on nimennyt iltajutustelunsa ”kiikkustuolin tarinoiksi” ja aamuisin kahvia juodessaan hän postaa ”posliinimukin tarinoita”. Sille hän käyttää omaa hashtagiakin, #posliinimukintarina.

– Itse ajattelen elämää syvällisesti ja ihmiset ovat muutenkin kyllästyneet ulkokultaisuuteen. Heitä kiinnostavat aitous ja elämän arkiset asiat, Manninen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Instagram on paikka, jossa on totuttu näkemään kiillotettuja, viimeisen päälle aseteltuja ja käsiteltyjä hattarakuvia somevaikuttajien elämästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiiltokuvien vastapainoksi Instagramista löytyy kuitenkin yhä enemmän aikuisille suunnattua sisältöä, joka ei niinkään perustu kauniiseen ulkoasuun kuin sisältöön. Sisältö on nykytrendien mukaan elämänohjetta ja -vinkkiä, self helpiä, treenaus-, ruokavalio- tai laihdutusneuvoja, henkistä kehittymistä, kasvua ja elämänfilosofiaa.

Näitä vinkkejä ja ajatuksia jakavat usein julkisuudesta ennestään tutut henkilöt, jotka ovat omassa elämässään oivaltaneet jotakin ja haluavat nyt jakaa oivalluksiaan muille.

Siihen nykymuotoinen Instagram on aivan täydellinen väline: sinne ei tarvitse välttämättä osata kirjoittaa tai ottaa viimeisen päälle viilattuja kuvia. Riittää, että kääntää puhelimen etukameran itseen päin ja alkaa puhua.

Aki Mannisen turinoinneilla on 36000 seuraajaa.

– Vaarini sanoi minulle, että poika, sinusta tulee isona saarnamies. Instagramista on tullut sellainen paikka, missä voin saarnata ihmisille ja laittaa muutkin ajattelemaan, Manninen sanoo.

Manninen istahtaa saunan jälkeen keinutuoliinsa ja antaa tulla, mitä saunassa on tullut mietittyä. Hän ei suunnittele sanomisiaan sen kummemmin. Hän kokee, että elämänkokemuksensa ansioista hänellä on arvokkaita ajatuksia elämästä yleensä, parisuhteesta ja asioiden oikeasta tärkeysjärjestyksestä. Hän saattaa puhua parikuisen vauvan isänä, että lapsiperheessä parisuhdekin on tärkeää, tai näkemyksistään, kuinka mielen voima voi vaikuttaa sairauksiin.

– Olen jutuissani auki ja haavoittuvainen. Jos yksikin ihminen saa niistä voimaa, olen tyytyväinen.

Aki diippailee mielellään kahvimukin äärellä. Kuva: Aki Mannisen Instagram

Keskiössä oma fiilis

Vielä muutama vuosikymmen sitten oli kelpo ihminen, kun yritti elää keskivertokunnollisesti, mutta nykyään keskinkertainen ei riitä, vaan tavoitellaan parasta mahdollista elämää – ja parasta mahdollista versiota itsestä.

Moni kokee, ettei sitä voi löytää suurille joukoille suunnatuilla ohjeilla, kuten vaikkapa kansallisilla ravinto- tai liikuntasuosituksilla. Jokaisen pitäisi löytää juuri se oma, henkilökohtainen tapa tulla parhaaksi itsekseen ja voida hyvin. Siihen tarvitaan kuitenkin esikuvia ja neuvoja. Heitä löytyy Instagramista moneen tarpeeseen.

Karita Tykkä on opiskellut life coachiksi ja holistiseksi hyvinvointivalmentajaksi. Hänen vajaan 40000 seuraajan Instagram-tilinsä suosittua materiaalia ovat treenivideot, joissa hän käy ympäri vuoden meressä uimassa ja tekee voima- ja liikkuvuusharjoituksiaan. Videoilla Tykkä venyttelee kuin kissa uima-altaansa reunalla tai espoolaisella merenrantalaiturilla.

– Minulta kysytään usein, että onko tämä pilatesta vai mitä. En kuitenkaan noudata valmiita ohjelmia, vaan teen liikkeitä oman fiiliksen mukaan, Tykkä sanoo.

”Oma fiilis” on avainkäsite. Vain sinä itse voit löytää sen, mikä sinulle on ravinnossa, liikunnassa ja elämässä parhaaksi. Siihen voi toki ottaa vinkkejä somen guruilta.

Treenivideoitakin suositumpia ovat Tykän pohdiskelut elämästä. Hänen eräänlainen tavaramerkkinsä on katsoa merkitsevästi kameraan, juuri sinuun, ja toivottaa ”ihanaa päivää just sulle”. Siitä tulee tunne, että tässä ollaan ystävien kesken.

– Ihmiset kaipaavat inspiraatiota ja informaatiota. Saan paljon palautetta, että ajatukseni resonoivat seuraajissa.

Monien hyvinvointigurujen mukaan hyvään elämään eivät kuulu negatiiviset ajatukset, joten niistä pyritään tietoisesti pois. Kesällä Tykkä kehitteli #arvosteludetox-nimisen haasteen. Siinä sai halutessaan tarkkailla viikon ajan omia tuomitsevia ajatuksiaan muista ihmisistä ja kertoa siitä hashtagilla #arvosteludetox.

– Tarkkailen itseäni koko ajan ja saan itsenikin kiinni siitä, että arvostelen muita, Tykkä sanoo.

Hän kirjoittaa myös blogia samoista aihealueista Terve.fi-sivustolla. Hänen lukijansa ovat pääasiassa 30–44-vuotiaita naisia. He odottavat Tykän mukaan saavansa myönteistä tukea kamppailuun arjen ja oman hyvinvoinnin kanssa.

Hän ammentaa annettavansa omasta henkilökohtaisesta kasvustaan.

– Vertaan oman itsensä tiedostamista ja ymmärtämistä sipulin kuorimiseen. Se löytyy omien kokemuksin kautta, ei niin, että luetaan ja ollaan kirjaviisaita.

Karita Tykkä tarjoaa seuraajilleen informaatiota ja inspiraatiota. Kuva: Karita Tykän Instagram

Olenko aivan varmasti onnellinen?

Olenko onnellinen? Onko tuo onnellisempi kuin minä? Uravalmentaja Anna Rossin mukaan nykyihminen pohtii paljon näitä kysymyksiä.

– Elämme sellaista aikaa, jossa jokaisen täytyy itse löytää elämälleen merkitys. Ennen se saattoi tulla määrättynä tai seurattiin vanhempien jalanjälkiä, mutta nykyään elämän se juttu on löydettävä itse, Rossi sanoo.

Se on Rossin mukaan yksi syy siihen, miksi kaikenlainen elämänfilosofointi ja -vinkit ovat niin suosittuja etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Meillä on aikaa miettiä omaa onnellisuutta ja verrata sitä muiden onnellisuuteen.

Sosiologian professori Suvi Salmenniemi Turun yliopistosta kuvailee, että nykyään voi ”sairastua hyvinvointiin”. Se kuulostaa hassun ristiriitaiselta, mutta kuvaa hyvin nykyajan hyvinvointiviestintää, joka on usein ristiriitaista.

– Monesti self help -gurut korostavat sitä, että hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, mutta samaan aikaan tuottavat omalla esimerkillään hirveästi paineita siitä, millainen se hyväksyttävä malli on.

Usein se tarkoittaa sitä, että sinällään hyvää tarkoittavat neuvot ohjaavat tavoittelemaan superihmisyyttä, jossa ajatellaan positiivisia ajatuksia samalla kun ryystetään vihersmoothieta tehokkaan HIIT-treenin jälkeen matkalla tasapainottavaan kristallihoitoon. Illaksi tullaan designsohvalle viettämään rakkaiden kanssa merkityksellistä laatuaikaa ja syödään pala itse tehtyä raakasuklaata. Työ tuottaa tyydytystä ja on merkityksellistä, joogavaatteet ovat ekoluomua. Puhutaan henkisiä, mutta tavoitellaan materiaa.

Ani harva voi elää tällaista elämää, ja ani harvan se tekee onnelliseksi.

– Onnellisuudesta on tullut fiksaatio. Se voi aiheuttaa sellaista, että päätyy ravaamaan erilaisilla kursseilla vuodesta toiseen, Salmenniemi sanoo.

Ei ehkä kamalasti haittaa, jos tekee vatsalihasliikkeitä Karita Tykän malliin tai leipoo gluteenittoman piirakan, joka saa makeutensa pelkistä kuivatuista luumuista. Ongelmia tulee silloin, kun jo valmiiksi stressaantunut ja masentunut ihminen ryhtyy etsimään apua ihmisiltä, jotka eivät välttämättä ole auttamisen asiantuntijoita.

– Etenkin nuoret naiset ovat nykyään uupuneita ja saattavat turvautua tällaiseen apuun, että jaksaisi ja selviytyisi. Se saattaa kuitenkin vain ruokkia riittämättömyyden tunteita, Salmenniemi sanoo.

Salmenniemi ei ole kovin innoissaan myöskään muodikkaasta eetoksesta, jonka mukaan ”on sinusta itsestäsi kiinni, mihin pystyt, kunhan vain tsemppaat ja ajattelet positiivisesti”.

– Ihmisten elämäntilanteet ovat paljon monimutkaisempia. On aika vaarallista, jos alkaa ajatella, että omat vaikeudet ovat oman negatiivisen ajattelun seurauksia, eikä vain ole osannut tilata universumilta itselleen oikeita asioita.

”Ihanaa päivää just sulle”, Karita toivottaa kuin ystävälle. Kuva: Karita Tykän Instragram

Elämän hyvyys esiin

Satu, 36, on seurannut Karita Tykkää Instagramissa pari vuotta. Kun kolmen lapsen äiti avaa some-sovelluksen, hän odottaa saavansa vastinetta ajalleen ja sitä hän tuntee Tykän tililtä saavansa: inspiraatiota laihduttamiseen, herkkureseptejä, jotka ovat kuitenkin terveellisiä, helppoja venyttelyliikkeitä, joita voi tehdä leikkipuistossa, ja myös muistutuksia itsensä kunnioittamisesta.

– Jotkut Instagram-tilit ovat tosi itsekeskeisiä ja täynnä selfieitä. Karita sen sijaan tarjoaa jotain seuraajilleen eikä vain puhu itsestään, Satu uskoo.

Kaupallisuus on kuitenkin läsnä aina siellä, missä hyvän elämän vinkitkin. Kukaan ei elä sillä, että kertoo ilmaiseksi oivalluksiaan siitä, kuinka ihmiset tuijottavat liikaa puhelimiaan tai että ylpeys on huono juttu. Toisaalta, todellinen menestys asuu filosofisesti syvemmällä kuin arkinen palkkapussi.

– Uskon siihen, että menestys tulee, kun tekee asioista aidosti sydämestään. Siihen ei tarvitse Exceleitä ja viiden vuoden tavoitteita. Rahasta ei ole noloa puhua, mutta se on pelkkä väline. Menestys on sitä, että ihminen on rauhassa itsensä ja elämänsä kanssa, Karita Tykkä sanoo.

Hän ei halua kertoa, paljonko hyvinvointia jakamalla suurin piirtein ansaitsee.

Tykkä tekee yhteistyöpostauksia, luennoi, juontaa, kirjoittaa kirjoja ja järjestää retriittejä. Kaiken tämän markkinointiin Instagram on hyvä väline. Pian on tulossa Tykän viides kirja, Hyvä elämä – Rakkaudella Karita. Alkukesästä hän järjesti kahden yön pituisen Supernainen-retriitin Nurmeksessa. Marraskuussa Kolilla on tulossa samanlainen, nyt nimellä Unelma Sinä. Niillä kuullaan Karitan luentoja, tehdään raakasuklaata, meditoidaan ja uidaan, alkaen 395 euroa per henkilö.

– Kuunnellaan, mitä keho tarvitsee. Haluan antaa osallistujille niin hirveän paljon, enemmän kuin he osaavat odottaa.

Myös Aki Manninen markkinoi Instagram-tilillään valmennuksiaan. Niitä on eri nimisiä, muun muassa Terve keho ja Syystartti, alkaen 19,90 euroa. Valmennuksia osti viime vuonna hänen mukaansa 6 000 ihmistä, ja määrä on kasvussa. Pakettiin kuuluu usein suunniteltu ruokavalio, treeniohjelma sekä pariskunnan ”mentaalivalmennusta”. Mannisella on nettisivujensa mukaan noin vuoden kestänyt personal trainerin koulutus.

– Meillä on Ritan kanssa molemmilla on ollut värikäs elämä, mistä ollaan opittu, Manninen sanoo.

Värikkäällä elämällä Manninen viittaa paitsi elämänkokemukseensa myös mönkään menneisiin bisneksiin, joissa hän kertomansa mukaan menetti melkein miljoona euroa muutama vuosi sitten.

– Rita sanoi, että unohda ja anna anteeksi ja hankitaan se moninkertaisesti takaisin. Sillä tiellä nyt ollaan.

Viime vuonna heidän osakeyhtiönsä Ritaki Oy:n liikevaihto oli 126 000 euroa.

Sekä Mannisen että Tykän mukaan rahallista menestystä, julkisuutta ja Instagram-suosiota tärkeämpää on kokemus, että pystyy itse auttamaan muita ihmisiä.

Se tukee myös uravalmentaja Anna Rossin näkemystä siitä, mikä saa ihmisen tuntemaan olonsa tärkeäksi ja onnelliseksi.

– Vaikka nykyään puhutaan paljon yksilökeskeisyydestä, useimmat ihmiset kokevat elämänsä merkitykselliseksi silloin, kun pääsevät jollakin tavalla auttamaan muita, Rossi sanoo.

Aki Manniselle Instagram on tärkeä kanava omien kuntovalmennusten markkinointiin. Kuva: Akin Instagram

Haittaa vai apua?

Positiivista ajattelua ja itsensä tsemppaamista tulee nyt todella joka tuutista.

Autokorjaamon seinällä ei ole enää tyttökalenteria, vaan teksti ”Carpe diem”, sisustuskaupat notkuvat ”Live Laugh Love” -tekstitauluja ja vessapaperissa lukee ”Rakasta itseäsi”.

Jokainen on oman elämänkokemuksensa perusteella elämän kokemusasiantuntija.

– Tietyllä tavalla positiivisen ajattelun latistuminen on jo tapahtunut ja siitä tehdään monenlaista parodiaa, Suvi Salmenniemi sanoo.

Joku saa Instagramin ajattelijoista eniten irti, kun seuraa heitä huumoripohjalta eikä ota elämänohjeita kovin tosissaan. Osa Instagram-gurujen seuraajista on luultavasti myös viehtynyt seuraamaan julkisuuden henkilöiden elämää somessa vanhan ajan tirkistelymielessä. Julkkis saa siellä itse määritellä, mistä puhuu ilman, että esimerkiksi toimittaja haluaa vaihtaa puheenaihetta tai määritellä sen sisällön.

Välillä kaiken positiivisen hattaran keskellä unohtuu, että kriittinen ajattelu on eri asia kuin negatiivisuus.

– Tämä kenttä kaipaa ilonpilaajia siinä mielessä, että kaikki ajattelu ei voi olla positiivista vaan kriittisiä kysymyksiäkin kaivataan, Salmenniemi sanoo.

Ne ovat yhteiskunnan kehittymisen kannalta jopa aivan välttämättömiä.

Erilaisten self help -gurujen seuraamisessa vaaditaan myös mediakritiikkiä: some on kiiltokuvaa, joten kannarraa miettiä sitäkin, mitä tämä ihminen jättää elämästään kertomatta, mitä hän haluaa myydä ja minkä alan asiantuntija hän oikeasti on.

Self help -kirjallisuutta tutkinut Salmenniemi muistuttaa vielä ristiriitaisuudesta, siis siitä, kuinka keskenään sekavia viestejä antavat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole koulutettuja alan asiantuntijoita: kuuntele itseäsi, mutta kuuntele kuitenkin minua.

Ota siis rennosti ja armahda itseäsi, mutta älä silti syö sokeria. Ole kiva itsellesi mutta herää kuitenkin viideltä, tee tuhat vatsaa ja kokeile 20 tunnin pätkäpaastoa. Kyllä se hyvinvointi ja mielenrauha sieltä vielä löytyvät!

BesserWisser

Kaverin motto "kyllästynyt ulkokultaisuuteen".. ja ratkaisu.. oma tauoton feedi instagramiin aiheena minä itse. Kuvat kertovat koko hankkeen "syvällisyyden". Tällä se ulkokultaisuus lähtee pahasta maailmasta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla