Kodin Kuvalehti
Ai kauhee! Unohdin, mitä olen unohtanut! Kuva: Shutterstock
Ai kauhee! Unohdin, mitä olen unohtanut! Kuva: Shutterstock

Tutkijan mukaan hyvä muisti on yliarvostettu ominaisuus – unohtelu onkin älykästä! Mutta millainen ihminen on muiden mielestä älykäs?

Älykäs ihminen ei todellakaan muista kaikkea – päinvastoin unohtelu on lahja.

Tutkimuksen mukaan huono muisti on peräti merkki älykkyydestä.

Muistin todellinen tehtävä on auttaa päätöksenteossa, jota kaiken muistaminen ei suinkaan helpota. Unohteleminen tukee älykkyyttä siten, että se estää ihmistä tekemästä vanhentuneeseen tai epäolennaiseen tietoon pohjautuvia yleistyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihailemme henkilöä, joka on ylivoimainen tietokilpailussa. Muistin ydintehtävä ei kuitenkaan ole tietää, kuka voitti Stanley Cupin 1972. Muistin tehtävä on tehdä sinusta älykäs ihminen, joka voi tehdä päätöksiä kulloisissakin olosuhteissa, muistamista Toronton yliopistossa tutkinut apulaisprofessori Blake Richards sanoi Evening Standard -lehden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On siis tärkeää, että aivot unohtavat epäolennaiset yksityiskohdat ja keskittyvät asioihin, jotka auttavat tekemään parhaita mahdollisia päätöksiä.

Voit siis onnitella itseäsi, jos olet unohtelija! Aikaisempi tutkimus on paljastanut koko liudan muitakin mielenkiintoisia älykkyyden merkkejä. Kuinka moni seuraavista pätee sinuun?

1. Sekainen työpöytä

Groningenin yliopiston vuonna 2012 julkaiseman tutkimuksen mukaan sekainen työpöytä voi olla merkki älykkyydestä, koska kaaos treenaa aivoja ja se saattaa lisätä työntekijän luovuutta ja tehokkuutta.

2. Huumorintaju

Huumorintaju on selkeä merkki älykkyydestä englantilaisen Aberystwythin yliopistossa 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan.

3. Laiskuus

Florida Gulf Coast -yliopistossa 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan laiskuudella ja älykkyydellä voi olla yhteys. Laiskat ihmiset saattavat olla älykkäämpiä kuin puuhakkaat kanssaihmisensä, koska he eivät helpolla tylsisty. Tylsistyminen taas on luovuuden ja uuden keksimisen elinehto.


4. Kiroilu

Paljon kiroilevilla ihmisillä on muita laajempi sanavarasto, ja he ovat muita älykkäämpiä. Siihen päätyivät vuonna 2015 tutkimuksessaan psykologit Kristin Jay ja Timothy Jay Marist Collegesta ja Massachusetts College of Liberal Artsista. Poikkeuksena oli kiroilu, jossa käytetään seksuaalisia nimityksiä muista ihmisistä. Se ei viittaa älykkyyteen, päinvastoin: se on räikeä osoitus tyhmyydestä.

Mutta miten muut näkevät älykkyytesi?

Päätimme tehdä myös oman pienen älykkyystutkimuksen. Kysyimme yhden päivän aikana kohtaamiltamme ihmisiltä, millainen on älykäs ihminen. Miten älykkyys ilmenee, millaista ihmistä pidetään älykkäänä?

Löydätkö itsesi näistä älykkäistä vastauksista?

 1. ”Älykäs osaa kuunnella.”
 2. ”Älykkäällä ei ole pakkomiellettä olla aina oikeassa.”
 3. ”Älykäs ei lannistu vastoinkäymisestä vaan alkaa innoissaan miettiä ratkaisua.”
 4. ”Älykäs yhdistelee asioita niin nopeasti ja hauskasti, että saa toiset nauramaan.”
 5. ”Älykäs osaa sujuvasti useita kieliä.”
 6. ”Älykäs ei takerru yksityiskohtiin, vaan näkee kokonaisuuden.”
 7. ”Älykäs malttaa olla hiljaa.”
 8. ”Älykäs myöntää, jos ei osaa jotain – ja kehtaa pyytää apua.”
 9. ”Älykäs tietää, mitä ei tiedä.”
 10. ”Älykäs huomioi ujon ihmisen juhlissa.”
 11. ”Älykäs ei möläytä loukkausta päin toisen kasvoja, vaikka tietää että voisi.”
 12. ”Älykäs osaa sopeutua ja pystyy keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa.”
 13. ”Älykäs ihminen näkee toisten ihmisten mahdollisuudet ja saa heidät kukoistamaan.”
 14. ”Älykäs osaa ottaa toiset ihmiset ja heidän tunteensa huomioon. Hänellä on nimenomaan tunneälyä.”
 15. ”Älykäs ymmärtää sovittaa reaktionsa tilanteeseen. Hän hoksaa, mitä kannattaa missäkin tilanteessa tehdä, jotta asiat sujuvat.”
 16. ”Älykäs ymmärtää olla tekemättä älykkyyttään erityisen näkyväksi. Hän ei siis esimerkiksi brassaile tiedoillaan tai osaamisellaan, vaikka tietäisi tai osaisi jotain muita paremmin – silloin älykäs ihminen on myös viisas ihminen, mikä ei liene aivan sama asia.”
 17. ”Älykäs malttaa kuunnella, kun toinen ihminen puhuu hänelle ja osoittaa sen esimerkiksi tarkentavilla kysymyksillä – eikä kiirehdi kertomaan, miten hänelle itselleen kävi vastaavassa tilanteessa.”
 18. ”Älykäs puhuu kaikenlaisten ihmisten kanssa kunnioittavasti. Hän ei siis pyri nolaamaan puhekumppaniaan, vaikka voisi.”
 19. ”Älykäs ei käytä älyään vihan lietsomiseen, koska hän on tarpeeksi älykäs älytäkseen, että valloilleen päässyt viha ei säästä ketään.”
 20. ”Älykäs ei keskity erilaisuuden vatvomiseen vaan näkee yhdistävät tekijät niin ajatuksissa, aatteissa kuin ihmisissäkin.”
 21. ”Älykäs ihminen ei tyrkytä neuvojaan muille ja kerro, miten näiden pitää elää, koska ymmärtää, että ihmiset haluavat tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, eivät jyrätyiksi.”

Mikä sinun mielestäsi tekee ihmisestä älykkään? Kerro alla kommenttikentässä!

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Antti-Mika M

Erittäin hyvä artikkeli sekä aiheeltaan että kirjoitusasultaan. Asia on aina ajankohtainen ja sen takia hyvä aika ajoin nostaa esille. Lisäksi hyvänä huomiona oli se, että älykkyys ja viisaus eivät ole sama asia.

Psyko Logi

Älystä ja viisaudesta on haittaa nyky- yhteiskunnassa missä hyveet ja paheet sekä turhamaisuus, että luonnollisuus ja elinehtoisen tärkeät asiat ovat pahasti sekoittuneet keskenään. Ihmisen ego ja likinäköisyys sekä teennäinen, että pintapuolinen onnellisuus sekä näyttämisenhalu ajavat monesti olennaisten ja oikeaa onnea ruokkivien elämäntapojen ja aatteiden edelle. Olisi tärkeää viedä itsensä paikkoihin, jossa voi pysähtyä ja unohtaa nykyisyyden ja nähdä ikuisuuden sekä pysyvyyden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla