Me Naiset
|
Marjut Laukia
Saunalautat ovat viime vuosina ilmestyneet osaksi keskisuomalaista järvimaisemaa. Kuvat: Shutterstock, Marjut Laukia, Sanoma-arkisto / Emilia Kangasluoma
Saunalautat ovat viime vuosina ilmestyneet osaksi keskisuomalaista järvimaisemaa. Kuvat: Shutterstock, Marjut Laukia, Sanoma-arkisto / Emilia Kangasluoma

Keski-Suomea markkinoidaan nyt ulkomaalaisille turisteille, joten älkäämme mekään unohtako kotimaamme aliarvostettua matkailuhelmeä.

”Keski-Suomi?! Ruahhahhah. Eihän siellä ole mitään!”

Tällaisen vastaanoton sain, kun kerroin lukeneeni, että synnyinseudustani Keski-Suomesta puuhaillaan uutta Lappia. Jotain Keski-Suomen maineesta kertonee se, että pieni sohvaryhmällinen ihmisiä räjähti nauramaan.

Mutta kyllä, näin tosiaan on! Lakeland-Jyväskylä Region -hankkeen tarkoituksena on tehdä Jyväskylästä ja sen lähialueista yhtä tunnettu matkailukohde kuin Suomen Lappi tällä hetkellä on. Markkinointia kohdistetaan erityisesti Japaniin ja saksankieliseen Eurooppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja mikä jottei! Joitakin kansalaisia riivaavasta epäuskoisuudesta huolimatta Keski-Suomi, ”Lakeland” on aivan mahtava paikka. Siihen on ainakin yhdeksän hyvää syytä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Sijainti, sijainti, sijainti

Osa Lapin viehätystä tietenkin perustuu siihen, että se on kaukana.

Keski-Suomi sen sijaan on juuri sopivasti lähellä, mutta silti riittävän etäisyyden päässä kelvatakseen matkakohteeksi. Kolmisen tuntia, ja olet perillä.

Empiiristen tutkimusteni mukaan se on juuri täydellinen matka-aika, jossa ihminen etenee riittävän pitkälle siirtyäkseen lomavaihteelle muttei joudu istumaan pakaralihaksiaan tunnottomiksi.

2. Jyväskylä [jyvääskylä]

Keski-Suomen kaupunkikeskus Jyväskylä, paikallisittain lausuttuna jyvääskylä, on oikein lupsakka kaupunki. Ei liian lupsakka savolaistyyliin tai hidas hämäläisittäin, vaan sillä lailla sopivasti keskiverto kaikin puolin. 

Jyväskylä on riittävän vilkas paikka tuntuakseen kaupungilta, mutta sopivan kompakti ja lähellä luontoa.

Ja jyväskyläläiset, hehän vasta mainiota porukkaa ovatkin:

Keskisuomalaista yliopistokaupunkia nimitetään usein Suomen Ateenaksi siellä sijaitsevan liikuntatieteellisen tiedekunnan vuoksi, mutta Jyväskylä itse näyttää keskittyneen viime vuodet brändäämään itseään valon kaupungiksi, siis käytännössä Suomen Pariisiksi.

3. Parhaimmillaan idyllinen kuin Lappi

Miksi tosiaan matkustaa Lappiin, kun kauniina talvipäivänä Keski-Suomi ei jää Lapille jälkeen pätkän vertaa?

Hiihto, luistelu, pilkkiminen, laskettelu... Kyllä muuten onnistuu, eikä pakkanenkaan ole usein yhtä kireä kuin Pohjois-Suomessa sydäntalvella. 

4. Mökkipaikka järvien syleilyssä

Jos talviaktiviteetit saavat keskisuomalaisen ulos ihmisten ilmoille, kesällä seudulla vetäydytään luonnonhelmaan, mökille omaan rauhaan.

Suomen kenties kuuluisimmat mökkiseudut sijaitsevat idemmässä, mutta Keski-Suomen rantojakaan ei parane väheksyä.

Keitele vehmas ja Päijänne jylhä, kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen, kuten kotiseutulaulussa lauletaan. Lakeland-kuvastoa parhaimmillaan.

5. Skimbaajakin viihtyy

Jos Keski-Suomea vertaa Lappiin, laskettelumahdollisuuksiakin löytyy.

Jämsässä sijaitseva Himos on lähimpänä Etelä-Suomea sijaitseva isompi hiihtokeskus. Nyppylä, jota Himosvuoreksikin kutsutaan, on tietysti Lapin tuntureita pienempi, mutta eipä ainakaan tarvitse kärsiä minuuttien mittaisista, jalat tai takapuolen kipeyttävistä hissimatkoista.

6. Kesällä riittää vilskettä

Kuten useimmat kylät ja kaupungit Suomessa, myös Keski-Suomi herää kesällä toden teolla eloon.

Himos on yksi kesän festivaalikeskittymistä, mutta myös Jyväskylän tapahtumatarjonta on mukavan monipuolinen. Musiikkifestareiden ja kulttuurin lisäksi kaupungin klassikko on tietenkin elokuinen Neste Rally Finland, ralliviikonloppu, joka ennen tunnettiin muun muassa Jyväskylän Suurajoina. 

7.  Sympaattiset pikkupaikkakunnat

Jämsä, Keuruu, Viitasaari, Hankasalmi, Laukaa, Äänekoski, Petäjävesi, Muurame, Konnevesi, Saarijärvi, Joutsa, Uurainen, Karstula, Kuhmoinen, Pihtipudas...

Eihän edellä mainituista yksikään mikään Mathildedal ole, mutta hiljaisten suomalaisten pikkukaupunkien tunnelmasta niissä sen sijaan pääsee nauttimaan kaikilla aisteilla. 


8. Taidetta ja Aaltoa

Keski-Suomi yllättää myös kulttuuritarjonnallaan! Mänttä tunnetaan taidekaupunkina, jonka Serlachius-museot ovat etenkin kesällä suosittu päiväretkikohde. Näyttelyt ovat auki myös talvella.

Eikä Keski-Suomesta puhuttaessa parane tietenkään unohtaa arkkitehtilegendaamme Alvar Aaltoa. Jyväskylässä on eniten, 28 kappaletta, Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa.

Yksi Aallon hehkutetuimmista töistä on Säynätsalon kunnantalo.

9. Kelpo paikka myös ohitettavaksi!

”Nelostie vie nopeasti ohi ja näkee perinteisen suomalaismaiseman jo auton ikkunasta. Etenkin Viitasaari on kaunis.”

Pohjois-Suomen kasvateillakin on sanansa sanottavana Keski-Suomesta, ja oikassahan he ovat! Autoilumaisema on Keski-Suomessa kohdallaan.

Viitasaaren lisäksi Keski-Suomen suunnalla autoilevan kannattaa himmata hieman kaasujalkaa ainakin Harjunsalmen kauniin järvimaiseman kohdalla sekä harkita Nelostieltä poikkeamista Kärkisten sillalle, joka on pitkä ja upea.

Kysely

Oletko käynyt Keski-Suomessa?

Kari

Koko Suomella olisi paljon tarjottavaa jos vain olisi halua kehittää matkailua ja yhdistää asioita. Esimerkiksi koululeirejä ulkomaalaisten koulujen kanssa jotka antaisivat mahdollisuuden tutustua Suomeen ja avaisivat kiinnostuksen Suomessa opiskeluun sekä matkailuun Suomessa aikuisiässä. Meillä on perusasia kunnossa, turvallisuus, infrastruktuuri jne. Joten kaikki se minkä pohjalle voidaan rakentaa monipuolinen ja kehittyvä sekä myös eri osapuolia hyödyttävä matkailumalli.

Pysäkkinä pihtipudas

Pihtiputaalla maailmankaunein Niemenharjun Matkailu huoltoasema.Eurooppa nelosen varrella.Toivottavasti uudet vetäjät alkaa kehittämään kunnolla .Mainonta ja markkinointipuuttui .

Sisältö jatkuu mainoksen alla