Kodin Kuvalehti
Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä. Kuva: Shutterstock
Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä. Kuva: Shutterstock

Keräykseen vietäviä muovipakkauksia ei kannata tiskata – talouspaperilla pyyhkiminen riittää, neuvoo asiantuntija. 

1. Millaiset muovit voi viedä muovinkeräyspisteeseen, ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista?

– Nyrkkisääntö on tämä: jos se on muovia ja jos se on pakkaus, se sopii kierrätykseen.

Kierrätykseen sopivat siis esimerkiksi tyhjät jugurttipurkit, voirasiat, juusto- ja leikkelepakkaukset, lihapakkaukset ja valmisruokapakkaukset. Myös pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot, muovipurkit, kanisterit sekä muovipussit voi viedä keräykseen.

Sen sijaan muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut ja keittiövälineet, eivät sovi kierrätykseen. Ne pitää viedä sekajäteastiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekajätekin hyödynnetään, sillä se kuljetetaan jätevoimalaan, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Mistä tunnistaa muovin, joka ei sovi kierrätykseen?

– PVC-pakkaukset eivät sovi keräykseen, ja ne tunnistaa 03-merkinnästä. PVC:tä on elintarvikepakkauksissa harvoin, mutta joskus sitä on esimerkiksi elektroniikkapakkauksissa.

”Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä.”

Kierrätyksestä ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa eikä pakkausten numerokoodeja kannata ruveta tutkimaan tuntitolkulla. Jos lajittelet kaikki selkeät ja helpot pakkaukset, sekin on jo älyttömän hyvä. Pulmatilanteissa apu voi löytyä myös HSY:n jäteoppaasta

Jos et ole varma, sopiiko muovi kierrätykseen, vie se sekajäteastiaan.

3. Pitääkö jugurttipurkit ja muut likaiset pakkaukset tiskata ennen lajittelua?

– Ei. Riittää, jos esimerkiksi rasvaiset pakkaukset pyyhkäisee talouspaperilla. Jos pakkaus on niin puhdas, että siitä ei tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen.

On suorastaan suositeltavaa, ettet ala tiskata esimerkiksi jugurttipurkkeja astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Turha tiskaaminen on nimittäin haitaksi ympäristölle.

Esimerkiksi kun jugurtinjämät päätyvät viemäriin, ne rehevöittävät vesistöjä. Astianpesuaine ei ole hirveä myrkky mutta sekin on kemikaali, joka kuormittaa luontoa. Lämpimän veden käyttö taas vie turhaa energiaa.


4. Meneekö koko kierrätys pieleen, jos lajittelen mukaan kovin likaisia pakkauksia?

– Ei mene. Suurin ongelma on se, että jos pakkauksissa on ruuanjämiä, ne homehtuvat varastoinnin aikana helposti ja syntyy hajuhaittoja. Homeitiöt taas eivät ole hyväksi käsittelylaitoksen työntekijöille.

Jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, laita se sekajätteeseen.

5. Entä jos pakkaus sisältää muovin lisäksi muutakin materiaalia?

– Jos pakkauksen osat ovat helposti irrotettavissa, irrota ne toisistaan ja lajittele materiaalit erikseen. Jos osia on vaikea irrottaa, lajittele pakkaus sen materiaalin mukaan, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Jos olet epävarma oikeasta laatikosta, valitse sekajäte.

Esimerkiksi jotkut sipsipussit sisältävät muovin lisäksi myös alumiinia. Pussit voi laittaa muovinkeräykseen, vaikka niitä ei voikaan käyttää uusien muoviesineiden raaka-aineena. Energiaksi sipsipussitkin voidaan kuitenkin hyödyntää.

Jos olet kaikesta huolimatta epävarma, miten pakkaus pitäisi lajitella, laita se sekajätteeseen. Kuten sanottu, sekajätettä ei kuljeteta kaatopaikalle, vaan siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.


6. Fleecehuopakin on tekokuitua, josta irtoaa pestäessä mikromuovihiukkasia. Pitäisikö sekin laittaa siis muovinkeräykseen?

– Kannattaa taas kysyä: onko se muovia ja onko se pakkaus? Fleece ei ole pakkaus, joten se kuuluu sekajätteeseen.

7. Mitä muovipakkauksille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety keräyspisteisiin? 

– Ne viedään muovijalostamoon, jossa ne murskataan, prosessoidaan ja lajitellaan eri muovilaaduiksi. Lopulta ne menevät teollisuuden käyttöön, ja niistä tehdään esimerkiksi muovikasseja ja ämpäreitä.

Lisätietoja: hsy.fi/muovipakkaukset, rinkiin.fi

Vierailija

Olisi ollut aika ollennaista kertoa, että mikään musta muovi ei käy keräykseen. Syynä on se, että optiset lukijat eivät tunnista (optisia lukijoita käytetään muovien tunnistamiseen). Ei esim. mikrouuniin tarkoitettu musta muovipakkaus.

Kierrättelijä

Joo, mustat pakkaukset eivät päädy kierrätykseen vaan menevät polttoon. Elintarvikeyhtiöiden pitäisi luopua noista mustista pakkauksista ja ruveta käyttämään valkoisia ja keltaisia. Vaihtoehtoja nimittäin löytyy....

Sisältö jatkuu mainoksen alla