Kyselymme paljasti, että riisinkeittimellä on oma vannoutunut käyttäjäkuntansa, vaikka suomalaiset tuntuvatkin olevan uskollisia kattilalle ja hellan levylle. Riisinkeitin ei keitä ainoastaan täydellistä riisiä, vaan sillä voi nimestään huolimatta kokata vaikka mitä.

Kuulostaako täysin kahelilta, että riisinkeitintä voisi käyttää muuhunkin kuin riisin keittämiseen? Lukijamme kertoivat, että kyseisellä kapistuksella voi keitellä näppärästi myös kasviksia, puuroa tai vaikka perin suomalaisittain hernekeittoa. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, jopa kakkutaikina ja kala kypsyvät meheviksi riisinkeittimessä.

Kyselimme taannoin Me Naisten lukijoilta, mikä kodin turhake on sittenkin hyödyke. Vastauksissa riisinkeitin näyttäisi saaneen eniten hehkutusta, vaikka laite jakaakin mielipiteitä.

Riisinkeitin ei ole löytänyt tietään suomalaiskeittiöiden vakiovarusteisiin samalla tavoin kuin esimerkiksi monissa Aasian maissa. Suomalaiset ovat parisataa vuotta elelleet keitetyn perunan voimalla: Ei siis mikään ihme, että useimmat turvautuvat mielellään tuttuun kattilaan myös riisiä kokatessaan. Moni riisinkeittimen puolestapuhuja onkin hankkinut tai saanut laitteensa alkujaan ulkomailta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Meillä ei ole keitetty riisiä kattilassa sen jälkeen, kun saatiin Japanista riisikeitin tuliaisina”, suitsuttaa eräs vastaajista nimimerkillä Riisinkeitinfani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eniten kiitosta satoi helppoudesta: Tämä turhakkeeksi mielletty hyödyke vaatii vain suhteessa oikean määrän vettä ja riisiä sekä napin painalluksen. Lopputuloksena syntyy rakenteeltaan täydellistä riisiä ilman, että pitäisi seisoa vieressä vahtimassa.

”Olen todella huono vahtimaan kokkauksiani. Usein teen kokatessani samalla jotain muuta ja sen takia poltan riisit kattilan pohjaan. Riisinkeitin on ollut arjen pelastus: Ei tarvitse vahtia ja riisi valmistuu itsestään. Keitin myös menee itsestään päältä pois, kun riisi on valmista”, Nimimerkki Filite kertoo.

Riisilajeista etenkin basmati-, sushi- ja jasmiiniriisin kerrottiin olevan hankalia keittää kattilassa. Lopputuoksena syntyy helposti joko puoliraakoja papanoita tai mössöytynyttä puuroa, jos ei ole tarkkana. Moni vannookin riisinkeittimen nimeen erityisesti näiden lajikkeiden kypsennyksessä.

Ruoan jäähtyminen on yleinen ongelma niissä talouksissa, joissa pöydän ääreen ei ehditä syömään aina samaan aikaan. Siispä riisinkeitin sai kiitosta myöskin siitä, että se pitää lisukkeen lämpimänä useita tunteja ja että siinä on usein ajastintoiminto.

”Ajastus aamulla päälle ja kotiin tullessa kypsä riisi on odottamassa. Riisi pysyy keittimessä myös lämpimänä odottamassa myöhempiä tulijoita”, Nimimerkki Heli kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla