Kuvat
Sanoma-arkisto
Lekotteluako? Kuvassa Suomen ja Sveitsin taistelu jääkiekon MM-kisoissa 2019.
Lekotteluako? Kuvassa Suomen ja Sveitsin taistelu jääkiekon MM-kisoissa 2019.

Suomessa katsotaan ”yhteiskunnallisesti merkittäviksi” vain miesten jalkapallo- ja jääkiekkokilpailut. Hyvässä lykyssä tähän on luvassa muutos.

Ei ole mikään uutinen, että naisten urheilu tupataan jättää miesten urheilun jalkoihin. Mutta tiesitkö, että naisten urheilu on myös virallisesti vähemmän merkittävää?

Suomessa on määritelty virallisella asetuksella, mitkä tapahtumat ovat ”yhteiskunnallisesti merkittäviä”. Jos tällaisen asetuksen olemassaolo tuli yllätyksenä, niin odottamaton on myös sen sisältö. Asetuksessa listataan sekä jalkapallon että jääkiekon saralta vain miesten arvokilpailuja. Naisten kisat puolestaan loistavat poissaolollaan.

Käytännössä kyseinen listaus määrittelee, mitkä tapahtumat tulee televisioida Suomessa niin, että niitä voi seurata maksutta. Listan nykyinen sisältö on vuodelta 2007.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Naisten joukkueurheilu tarvitsee kehittyäkseen median tukea. Se tarvitsee resursseja, näkyvyyttä ja panostuksia samaan tapaan kuin miestenkin urheilu, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisten urheilukisojen lisäksi yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listalta puuttuvat toistaiseksi myös paralympialaiset.

Hyvä uutinen on se, että listaa harkitaan parhaillaan uudelleen. Liikenne- ja viestintäministeriön keväisessä tiedotteessa todetaan, että ”naisten urheilutapahtumien katsojaluvut ovat nousseet ja naisten urheilun asema ratkaisevasti muuttunut” sen jälkeen, kun lista on laadittu.

– Nykyinen yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista ei vastaa tätä päivää. On syytä tarkastella myös naisten suuria urheilutapahtumia ja paralympialaisia. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen on tärkeää, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo tiedotteessa.

Naisjärjestöjen Keskusliitto, Suomen Paralympiakomitea, Monaliiku ja Finlands Svenska Idrott sekä På samma linje -hanke julkaisivat tänään yhteisen kannanoton, jossa ne vaativat, että naisten jalkapallon maailmanmestaruus- ja Euroopan mestaruuskilpailut, naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut sekä paralympialaiset lisätään listaukseen meneillään olevan arvioinnin tuloksena.

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä uskoo, että näin tulee tapahtumaan.

– Toki olisimme toivoneet jo 20 vuotta sitten, että ne olisivat tällaisella listalla. Nyt olisi korkea aika saada ne mukaan.

Samalle viivalle

Heinilä näkee, että Suomessa on jo tapahtunut hyvää kehitystä urheilun tasa-arvoistamisessa. Hyväksi esimerkiksi hän nostaa sen, kuinka Yle televisioi viime vuonna sekä naisten jalkapallon MM-kisat että naisten jääkiekon MM-kisat samaan tapaan kuin miestenkin arvokisat. Niiden katsojamenestys osoittaa Heinilän mielestä, ettei urheilijoiden sukupuolella ole väliä, jos ohjelma tehdään kiinnostavasti.

Naisten arvokilpailujen sisällyttäminen yhteiskunnallisesti merkittäviin tapahtumiin veisi naisten joukkueurheilua aimo harppauksen eteenpäin.

– Näkyvyys vaikuttaa kaikkeen: resursseihin, katsojiin, treeniolosuhteisiin ja siihen, että voi saada hyvää ammattivalmennusta. Näkyvyyden kautta tulevat myös sponsoritulot, Heinilä sanoo ja muistuttaa, että valtaosalla jääkiekon ja jalkapallon naismaajoukkuepelaajista ei ole mahdollisuutta keskittyä pelkkään urheiluun, vaan he käyvät lisäksi töissä tai opiskelevat.

Muutoksella olisi merkitystä myös kilpaurheilun ulkopuolella.

– Uskon, että kaiken ikäisiä naisia voimauttaisi, että heidän urheilunsa olisi samalla viivalla miesten kanssa, tai siihen edes pyrittäisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla