Kuvat
Shutterstock
Kotiin tulemisen tunne ei välttämättä ole sidoksissa paikkaan. Se on ennen kaikkea henkinen tila, jonka tuntee sisällään.
Kotiin tulemisen tunne ei välttämättä ole sidoksissa paikkaan. Se on ennen kaikkea henkinen tila, jonka tuntee sisällään.

Oletko sinä kokenut elämässäsi hetkiä, joissa olet tuntenut tulleesi kotiin – tai olevasi kotona?

Muistan lapsuudessani erityisesti yhden kesäretken. Olin tuolloin noin 11-vuotias. Kävelin piennarta pitkin ja katselin niityllä kukkivia kasveja. Kiinnitin huomiota tiettyyn koiranputkeen ja pysähdyin: aivan kuin se olisi tunnustellut minua. Välillemme syntyi yhteys. Samalla tapahtui jonkinasteinen sulautuminen. Minä tiesin, miltä koiranputkesta tuntuu olla olemassa ja hän tiesi minusta.

Näin Silvia Hosseini siteeraa kuvataiteilija Kalle Hammia kirjassaan Esseitä – Pölyn ylistys (Gummerus).

Hosseini pyrkii kuvauksellaan havainnoillistamaan, mitä tarkoittaa kotiin tulemisen tunne. Hosseini kirjoittaa, että kyseessä on erityinen, kiitollinen tunne. Kyse on yhteydestä. Tunnet ehkä, että olet kiinnittynyt maailmaan. Et ole irrallinen, vaan nimenomaan osa kaikkea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotiin tulemisen tunne voi olla myös hetki, jolloin asiat tuntuvat olevan juuri niin kuin niiden kuuluu olla. Koiranputki tuossa, sinä siinä – niin kuin Kalle Hamm kuvailee yhtä hetkeä lapsuudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monille kotiin tulemisen tunne voi liittyä luontoon – että luonnon lähellä tuntee tulleensa kotiin tai olevansa kotona. Husseini muistuttaa kirjassaan kuitenkin, että yhtä hyvin kaupungissa ja betonilähiössä voi tuntea olevan kotona.

Kotiin tulemisen tunteeseen voi liittyä voimakkaasti myös tuoksuja – tai toisia ihmisiä, hetkiä heidän kanssaan. Lisäksi kotiin tulemisen tunne on myös ohimenevä. Se kestää yleensä vain hetken.

Oletko sinä kokenut elämässäsi hetken tai hetkiä, että olet tuntenut tulleesi kotiin – tai olevasi kotona? Kerro kokemuksestasi jutun lopussa olevassa kysylyssä. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla