On aika oikaista torttusesongin isoin väärinkäsitys.

Käykö teille joskus niin, että jokin asia ei herätä niin paljon tunteita kuin sen pitäisi? Pikkujoulut alkavat tunnin päästä: ei kierrä perhosia mahassa. Presidentti soittaa luontoiltaan, ihan sama. Tai tämä torttuhomma: että tuntuu yhdentekevältä, onko torttu lumihiutaleen, enkelin vai snautserin muotoinen tai onko sen keskellä Vihreä kuula vai nakki.

Torttuasia on sikäli vakava, että artikkeli lumihiutaletortusta on Me Naisten verkkosivun historian suosituimpia juttuja. Millainen kyynikko pitää ihmisen olla, että sekään ei sykähdytä? Mikä ihme sykähdyttää, jos ei se?

Median huomio on kiinnittynyt vääriin asioihin.

Vastaus: Torttutaikina! Torttukeskustelu on nimittäin lähtenyt väärille raiteille: kyse ei olekaan siitä, että olisin tunnekylmä, vaan siitä, että median huomio on kiinnittynyt vääriin asioihin. Muodolla ja täytteellä voi toki kikkailla, mutta tärkein asia eli taikina on jäänyt nyt huomiotta kuin vanha nukke nurkkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupan taikinoista tulee liian lehteviä torttuja, jotka hajoilevat ja sotkevat, kun niitä syö. Joulutortut pitää leipoa rahkavoitaikinasta, joka on helppo ja nopea tehdä. Ei synny turhaa lehtevyyttä. Ei tipu rasvaisia taikinahitusia matolle. Ei toki synny myöskään aivan suorakulmion muotoista taikinaa, josta tortut olisi helppo leikata ilman kaulitsemista – mutta kukapa meistä haluaisi päästä liian helpolla?

Nykyajalle voi antaa periksi muissa kohdissa: saat esimerkiksi pestä taikinakulhon astianpesukoneessa ja laittaa täytteeksi mitä haluat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei synny turhaa lehtevyyttä.

Rahkavoitaikina on hyvin helppo ja nopea sekoittaa. Tarvitset vain:

  • Yhden purkin (250g) maitorahkaa
  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Maitorahka ja pehmeä voi sekoitetaan ensin. Sen jälkeen seokseen lisätään vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Taikinasta muotoillaa pötkö, joka laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Jääkaappikylmä taikina kaulitaan jauhoitetulla pöydällä ohueksi levyksi.

Tässä Nuorten keskus Steissin Insta-tyylinäyte oikeista tortuista.
Tässä Nuorten keskus Steissin Insta-tyylinäyte oikeista tortuista.

Älä kokeile mitään hölmöjä kaulintavinkkejä, eivät ne auta. Jos näet jossain ohjeen, jossa kehotetaan korvaamaan vielä isompi osa voista esimerkiksi porkkanasoseella, älä lähde sellaiseenkaan höpsöttelyyn. Rahkavoitaikinasta leivottu torttu on mukavan hapan ja littana herkku, jota syödessäsi saatat tempautua tajuntasi aikakoneella suoraan lapsuuden jouluun.

Ihania joulunalushetkiä!

Nämä ne ihania ovat

Kermaviilitortut ovat paljon parempia kuin rahkatortut. Ja taikina on yhtä helppo tehdä. Maku on todella hyvä. Suosittelen 😊
Eivät hajoa syödessä eikä ne ihan littanoita ole.

200gr margariinia
4,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2dl kermaviiliä

Veli

Kermatortut kaikkein parhaimamat. Vaahdotetaan vispikerma ja siihen lisätään vehnäjauhot johon on sekoitettu leivinjauhetta. Vegaaniseksi taikinan saa jos siihen käytetään vaahtoutuvaa kaurakermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla