Kuvat
Vesa Mäkinen
Bangkokilainen Pimpaka Pimsood vieraili ”revontulten maassa” Suomessa syys-lokakuussa.
Bangkokilainen Pimpaka Pimsood vieraili ”revontulten maassa” Suomessa syys-lokakuussa.

Bangkokilainen Pimpaka Pimsood kuuluu matkustelua harrastavien thaimaalaisten naisten kasvavaan joukkoon. Yksi uusista suosikkikohteista on Suomi.

Bangkokilainen Pimpaka ”Yo” Pimsood yllättyi syyskuisella Suomen-matkallaan kolme kertaa. Ensimmäinen yllätys oli wc.

– Kaikki wc:t olivat hyvin siistejä. Tuli ihan kotoisa olo. Ihan kuin olisin ollut Bangkokissa. Muualla länsimaissa ne ovat yleensä sotkuisempia, Pimsood sanoo.

Toinen yllätys oli se, että Suomi olikin hymyjen maa eikä mikään ilmeettömyyden valtakunta kuten hän oli kuvitellut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Heti Helsingissä ihmiset olivat minulle hyvin ystävällisiä ja hymyilivät. Sama jatkui pohjoisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Internetin keskustelupalstoilta Pimsood oli saanut Suomesta toisenlaisen kuvan. Pimsood on ahkera matkailija, joka perehtyy matkakohteisiinsa aina huolellisesti etukäteen. Hymyttömyyden lisäksi hän oli lukenut suomalaisten käytännöllisyydestä. Silti yksi käytännön esimerkki siitä teki Pimsoodiin vaikutuksen.

– Kaupan kassalla Inarissa tajusin, miten järkevästi ja ihmistä varten Suomessa on kaikki järjestetty. Myyjä ohjasi jokaisen asiakkaan ostokset erillisiin osastoihin siksi aikaa, kun asiakas maksoi. Vanhalla naisellakin oli hyvin aikaa kerätä tavaransa, eivätkä muut asiakkaat joutuneet odottamaan, Pimsood ihastelee.

Lapin luonto ja eläimet edustavat thaimaalaisille eksotiikkaa, jota ulkomaanmatkoilta haetaan. 

Instagram inspiroi

Pimsood on yksi alati kasvavaa thaimaalaista väestöryhmää: hän on korkeasti koulutettu, hyvätuloinen kaupunkilaisnainen. Modernit thaimaalaiset naiset haluavat nyt nähdä maailmaa, ja heillä on siihen yhä useammin myös varaa.

Pimsoodin mukaan matkailu on Thaimaassa nimenomaan naisten juttu; he matkustavat yksin tai ystäviensä kanssa. Matkaileva thaimaalainen mies on harvinaisempi.

– Luulen, että se johtuu sosiaalisista syistä. Kun naiset näkevät muiden matkustavan, hekin haluavat. Esimerkiksi Instagramin matkakuvat innostavat meitä. Ehkä siinä on kateuttakin. Miehet eivät ole niin kiinnostuneita sosiaalisesta mediasta, Pimsood arvelee.

Pimsood on tottunut matkailemaan omatoimisesti kahden hyvän ystävänsä kanssa. Pimsood työskentelee toimistopäällikkönä aurinkovoimayhtiössä. Läheisin ystävä Sarinya ”Ya” Phromrak omistaa liikekumppaninsa kanssa hotellin Phuketin pohjoispuolella. Toinen Pimsoodin matkakumppaneista työskentelee merirahtipäällikkönä maailmanlaajuisen logistiikkayhtiön toimistossa. Kolmikko kuuluu tulotasoltaan Bangkokin ylempään keskiluokkaan, joka kasvaa koko ajan.

Pimsood on matkaillut Norjassa, Hollannissa, Itävallassa, kaksi kertaa Yhdysvalloissa ja eri puolilla Aasiaa. Heti alkuvuodesta 2020 hän on lähdössä Japaniin.

Pimsood ei Instagramista niin piittaa, eikä hän matkusta tehdäkseen vaikutusta sosiaalisessa mediassa, vaan saadakseen uusia kokemuksia. Ennen reissua hän hankkii aina paljon ennakkotietoa netistä ja hyödyntää myös ulkomailla asuvien tuttaviensa vinkkejä.

– Haluan nähdä paikallisten ihmisten elämää ja olla kuin paikalliset, en seurata muita. Ystäväni Ya taas haluaa matkustaa kuin reppureissaaja ja kerätä kokemuslistalleen kaikki maailman seitsemän ihmettä.

Yhä enemmän sinkkunaisia

Thaimaa on murroksessa: maa on modernisoitunut nopeasti, mutta samalla vanhat perinteet elävät syvällä kulttuurissa ja mielissä. Myös kaupunkilaiset eroavat yhä suuresti maaseudun asukkaista.

Bangkok on valtava metropoli, jossa asuu eri arvioiden mukaan 10–15 miljoonaa ihmistä. Bangkok on Thaimaan ainoa varsinainen suurkaupunki, mutta myös Phuketin ja muiden läänien pääkaupunkien asukkaiden tavat ja ajatukset ovat kovin erilaisia kuin maaseudulla elävien.

Pimsood muutti Bangkokiin 18-vuotiaana päästyään opiskelemaan liiketaloutta yliopistoon. Hän on kotoisin Koillis-Thaimaan maatalousvaltaisesta Isaanin maakunnasta.

– Siellä monet miehet eivät työskentele, he vain juovat, Pimsood sanoo.

Pimsoodin mukaan miesten ja naisten käsitykset tasa-arvosta ja parisuhteesta eriävät yhä kaupungeissakin. Moni nainen valitsee nykyään tien, joka on ollut aiemmin tavaton syvästi perhekeskeisessä maassa.

– Kaupungeissa on paljon sinkkunaisia. Me haluamme viettää aikaa ystävien kesken. Emme tarvitse miehiä mukaan. Jos elämä poikaystävän kanssa ei ole selkeästi parempaa, olemme mieluummin yksin, Pimsood sanoo.

– Nykyään lehdissäkin on paljon artikkeleita, joissa opetetaan, miten voi rakentaa yksin hyvän elämän ja olla sinkkuna onnellinen.

Pimsood on itse eronnut, ja hänellä on juuri koulun aloittanut poika, Pulse.

Perhe on kuitenkin Pimsoodille yhä hyvin tärkeä. Lapsi on Pimsoodille kaikki kaikessa, ja thaimaalaiseen tapaan hän huolehti myös vanhemmistaan näiden kuolemaan asti.

Ex-miestään Pimsood kuvailee varsin moderniksi ja ”epätyypilliseksi” thai-mieheksi. Huoltajuudesta on sovittu hyvässä hengessä, ja hyvin ansaitseva mies maksaa Pimsoodille elatusmaksuja huomattavasti enemmän kuin laki edellyttäisi. Kumpikin vanhemmista on valmis joustamaan huoltajuusvuoroistaan, jos toisella on työ- tai lomamatka.

Seuraavaksi Pimsood haluaisi kokea Lapin marjamättäät ja yöttömän yön. 

Harrastuksena sijoittaminen

Thaimaalaiseen – ja erityisesti bangkokilaiseen – tapaan Pimsood on harrastanut asuntosijoittamista jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Se on mukava harrastus. Ja hyödyllinen, Pimsood sanoo.

Sijoittaminen on Thaimaassa hyvin yleinen tapa turvata vanhuuspäivät. Jos ihminen työskentelee Thaimaan valtiolle, hän on oikeutettu valtion pieneen eläkkeeseen. Jos hän työskentelee yksityisellä, eläkettä ei kerry. Sen vuoksi esimerkiksi moni lääkäri joutuu tekemään valinnan yksityisklinikoiden paremman palkan ja valtion eläkkeen välillä. Yksityiselle puolelle siirtyneet lääkärit ovat suuri sijoittajaryhmä Thaimaassa.

Toinen iso ryhmä ovat hyvin toimeentulevat naiset. Pimsoodin palkasta jää käteen verojen jälkeen noin 60000 bahtia kuukaudessa, joka on nykykurssilla noin 1800 euroa. Se on paljon verrattuna thaimaalaisten mediaanituloon, joka on vain noin 250 euroa kuussa.

Lisäksi Pimsoodilla on velaton asunto hyvällä alueella Koillis-Bangkokin esikaupunkialueella Sammakornissa. Asumiskulut Bangkokissa eivät sinänsä ole suuret, mutta Pimsood ja muut, joilla on mahdollisuus, maksavat vuosittain yli kahden tuhannen euron edestä sairaus- ja tapaturmavakuutuksia perheelleen. Thaimaassa on käytännössä maksuton julkinen terveydenhuolto, mutta sen taso on kaukana maan yksityisistä sairaaloista, jotka on luokiteltu maailman parhaimpien joukkoon.

Mutta pakollisten kulujen ja matkustelunkin jälkeen säästöön jää kuukausittain reilusti. Ne rahat Pimsood ohjaa pääosin sijoituksiin.

– Osakesijoittamistakin me harrastamme, mutta se on todellakin harrastamista, sillä se menee aina pieleen, hän nauraa.

Entäs ilmastonmuutos?

Pimsood sanoo olevansa tietoinen ilmaston lämpenemisestä, ja se huolettaa häntä.

– Tiedän, että myös Bangkok uhkaa osittain jäädä veden alle.

Pahimpien tulvien aikaan hänenkin asuinalueensa suojattiin vedeltä hiekkasäkeillä.

Pimsoodin mielestä yksittäisten ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa ovat kuitenkin vähäiset.

– Eikä meillä ei ole vaihtoehtoa lentämiselle. Maayhteydet Thaimaasta ovat huonot, Pimsood sanoo.

– Emme myöskään voi kontrolloida lentoliikennettä. Istumme vain koneessa. Se lentää riippumatta siitä, olemmeko siinä.

Pimsood kollegoineen lentää usein myös maan sisällä, kuten Kaakkois-Aasiassa on tapana. Thaimaa on erittäin iso maa. Maassa on kyllä kattava junaverkosto, mutta Pimsoodin mukaan se ei välttämättä auta ympäristöä. Hän uskoo thaimaalaisten junien saastuttavan lentokoneita enemmän.

– Jos ihmiset eivät lennä, mennään autoilla. Autossa on yleensä yksi tai kaksi ihmistä, lentokone on täynnä, Pimsood toteaa.

– Kun matkustamme länsimaihin, kävelemme paljon ja käytämme siellä julkisia kulkuneuvoja.

Pimsood kertoo kyllä kantavansa huolta lähiympäristöstä.

– En esimerkiksi käytä muovipusseja vaan menen kauppaan aina oma ostoskassi mukanaan.

Kotona Bangkokissa Pimpaka Pimsood suunnittelee jo uutta matkaa Suomeen ystäviensä kanssa. 

Ruska, porot, revontulet – check!

Pimsoodin mukaan Suomi on nyt monen thaimaalaisen suosikkikohde, sillä Suomi on onnistunut Pohjoismaista ehkä parhaiten profiloitumaan revontulien maana.

Revontulien perässä Pimsoodkin tuli syyskuussa ruskaretkelleen Lappiin. Matkapäätöstä edelsi kuitenkin pieni draama parhaan ystävän Yan kanssa. Alun perin naisten piti mennä syksyllä yhdessä Saksaan ja Itävaltaan, mutta Yan Etelä-Amerikan-reissu venyi niin, että palatessaan hän sanoi, ettei voisikaan lähteä enää Eurooppaan. Bisnekset Thaimaassa kun vaativat vaihteeksi läsnäoloa.

Pimsood varasi sitten yksin lennon Helsinkiin.

– Ya yllättyi – eikä puhunut minulle kuukauteen!

Helsingistä Pimsood matkusti junalla Lappiin. Nyt hän on nähnyt ruskan, revontulia ja poroja. Muistoksi Pimsood hankki porokuvioiset lasinaluset ja ikkunakoristeen.

Lapista Pimsood postasi kymmeniä selfieitä sosiaaliseen mediaan, mutta Ya ei jäänyt huonommaksi. Kun Pimsood katseli revontulia Inarissa, Ya teki samaa Murmanskissa, jonne hän oli varannut matkan pikavauhtia kuultuaan Pimsoodin Suomen-suunnitelmista. Viis bisneksistä!

Nyt naiset ovat jo selvittäneet välinsä ja kertaavat kokemuksiaan iloisina illallisen ääressä Bangkokissa. Seuraava yhteinen matka on jo sovittuna: he aikovat ensi kesänä Suomeen poimimaan marjoja.

Vellu Pirinen, Vieno Huttusen ...

Buahhaaa Olen käynyt useita kertoja bkk:ssa ja kaikki vessat ammoniakille haisevia saastapesäkkeitä...

"Ensimmäinen yllätys oli wc.

– Kaikki wc:t olivat hyvin siistejä. Tuli ihan kotoisa olo. Ihan kuin olisin ollut Bangkokissa. "

Sisältö jatkuu mainoksen alla