Tarinat  tuppaavat takertumaan ihmisen mieleen paremmin kuin tutkittu tieto, kirjoittaa toimittaja Kaisa Viljanen kolumnissaan.

Tarinaa Suomesta tasa-arvon mallimaana toistetaan jatkuvasti. Tätä tarinaa Suomesta kerrotaan myös maailmalla.

Täällä naiset pääsevät töihin, koska on päivähoito. Tai sitten he hoitavat lapsia kodeissa, joissa onnelliset vauvat nukkuvat äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. Koulussa ihan kaikille tarjotaan lämmintä ruokaa ja ilmaista opetusta. Viime vaaleissa naiset oikein rynnivät eduskuntaan ja hallitukseen. Ja oli meillä naispresidenttikin!

Tämä kaikki on hienoa ja totta, mutta samalla se on vain kertomus, johon tuudittautumisesta voi olla tasa-arvolle jopa haittaa. Tarinat ovat vaarallisia, sillä ne tuppaavat takertumaan ihmisen mieleen paremmin kuin kuivat raportit ja ikävä tutkimustieto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–  Suomessa on tasa-arvon harha, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täällä tykätään ajatella, että tasa-arvo on maalissa. Kun se kiistetään, moni ärsyyntyy. Miksi tasa-arvosta nyt vielä jauhetaan?

Maarianvaara puhui torstaina seminaarissa, jossa julkaistiin yli 40 suomalaisen naisjärjestön yhteinen raportti siitä, miten naisten ja tyttöjen ihmisoikeudet Suomessa toteutuvat.

Eivät toteudu. Raportista käy hyvin ilmi, mitä harha tarkoittaa.

Naisen euro on noin 83,9 senttiä, maahanmuuttajanaisen euro vain 62 senttiä. Jopa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisnaisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeusloukkaus, raportissa todetaan.

Pääosin naiset hoitavat lapset ja omaiset, ja se tuntuu elintasossa eläkeikään asti.

Naiset kohtaavat miehiä enemmän vihapuhetta. Lähes 60 prosenttia suomalaistytöistä epäröi osallistua somekeskusteluihin, koska pelkää väkivaltaa ja vihapuhetta. Jos jo tytöt hiljenevät, miten naisten ääni kuuluu myöhemmin vaikka politiikassa?

Ongelmat yleistyvät, kun puhutaan esimerkiksi vammaisista tai maahanmuuttajista. Väkivaltaa he kokevat 2–3 kertaa enemmän kuin muut naiset. Vaikeuksia on myös vaikkapa palvelujen saatavuudessa. Rintasyöpä ei osaa hypätä vammaisen naisen yli, vaikka seulontapaikka ei olisi esteetön, totesi Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki seminaarissa.

Raportit ja selvitykset eivät yksin muuta mitään. Ne ovat lyömäase silloin, kun joku taas alkaa länkyttää, että tasa-arvo on valmis. Ne ovat kaunista tasa-arvotarinaa muuttava työkalu, joka poliitikkojen pitää ottaa käyttöön.

Tarinoissa on nimittäin sekin huono puoli, että loppu saattaa lässähtää. Tasa-arvo ei etene hissukseen kuin itsestään. Se vaatii työtä. Saavutetut edut voi aina menettää, myös ”mallimaassa”.

Kuten ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori seminaarissa kiteytti:

– Tasa-arvo ei ole suhteellista, sitä joko on tai ei ole.

Vierailija

Tasa-arvo toteutuu kyllä väkivallan osalta melko lailla. Miesten ja naisten välillä ei ole merkittävää eroa siinä, että väkivallan uhreja on yhtälailla saman verran miehissä ja naisissa. Päivystyksessä näkee usein parisuhdeväkivallan uhreina olevia miehiä. He vain eivät tee asiasta rikosilmoituksia. Katuväkivallan uhriksi ja tuntemattomien pahoinpitelemäksi joutuu helpommin mies kuin nainen. Raiskaukset on sitten asia erikseen, mutta 99,9995% miehistä ei sellaiseen elämänsä aikana syyllisty, vaikka ne miesten tekemiä pääsääntöisesti ovatkin. Onko se sitten kollektiivisesti miesten syy, jos tuo pieni promille rikollisia tekee rikoksia? Suomi on maailman tasa-arvoisimpia maita, ja naisilla on oikeuksia joita miehillä ei ole (oikeus jättäytyä rintamalta sodan syttyessä, oikeus päättää syntyykö lapsia vai ei, jne). Tuo ero palkoissakin selittyy naisten omilla valinnoilla, kun opiskelevat pääsääntöisesti ammatteihin joissa ei makseta kunnon palkkaa, ja kouluttautuessaan järkevästikin, tekevät vähemmän ylitöitä kuin miehet.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Jospa lopetettaisiin jo pikkuhiljaa tuo naisten syyllistäminen näiden alavalinnoista ja nostettaisiin naosvaltaiset alat palkkakuopasta. Ongelman voisi korjata, jos siihen vaan löytyisi poliittista tahtoa, mutta sama lässytys omista valinnoista ja kutsumusammateista vaan jatkuu vuodesta toiseen. Tasa- arvo ei ole naisten ja miesten välinen peli, joten vertailusi tympii siksikin. Voimme hoitaa poikien kouluongelmat sekä miesten terveysongelmat kuntoon siinä missä naisten palkkauksen. Kyse ei ole vain aloista ja tuntimääristä. Samasta ja _samanarvoisesta_ työstä sama palkka!

Ja ensimmäisenä on hoidettava isoin tasa-arvo ongelma eli asevelvollisuus. Joko miehille vapautus tai naisille pakolliseksi eikä tällaista rusinat pullasta meininkiä että naisille on vapaaehtoinen ja kiintiöiden avulla saadaan ylennys vaikka pärjäisi huonommin kuin mies.

Sisältö jatkuu mainoksen alla