Kodin Kuvalehti
Poimi puusta heijastin ja loista pimeässä.
Poimi puusta heijastin ja loista pimeässä.

Heijastimien kierrätys tuo hyvän mielen ja voi pelastaa ihmishenkiä.

Tänään 1. lokakuuta vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, joka muistuttaa, että heijastinkausi kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Jos olet vielä ilman, voit metsästää heijastimen vaikkapa heijastinpuusta. Siis mistä?

Heijastinpuista on tullut yhteisöllinen ilmiö, jonka tarkoitus on lisätä syyspimeässä liikkuvien turvallisuutta. Kukaan ei tarkalleen tiedä, mistä ja milloin ilmiö sai alkunsa, mutta loistavia puita on nähty jo muutaman vuoden ajan ympäri Suomen. 

Resepti on yksinkertainen: jos lipaston laatikossa pyörii ylimääräisiä heijastimia, ne voi käydä ripustamassa puuhun, jonka oksilta jokainen tarvitseva voi napata itselleen ilmaisen henkivakuutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki alkoi somesta

Pauliina Anttonen-Laurinen, Anette Hagström ja Liivi Salme organisoivat viime talvena heijastinpuut Pakkalan ja Kartanonkosken kaupunginosiin Vantaalla.

Kaikki lähti liikkeelle sosiaalisesta mediasta, jossa toisilleen tuntematon samanhenkinen kolmikko kohtasi ja päätti perustaa heijastinpuun Vantaalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Innostuin heijastinpuuideasta heti. Kuljen itse pienten lasten kanssa aamulla pimeän aikaan ja huomasin, että liikkeellä oli paljon ihmisiä ilman heijastimia, Pauliina Anttonen-Laurinen kertoo.

Kolmikko valitsi heijastinpuiden paikat jalankulkuteiden varsilta ja haki luvan puiden perustamiseen Vantaan kaupungilta.

– Suurimman osan heijastimista saimme yrityksiltä lahjoituksina. Meillä oli koko ajan ajatuksena, että yksikin heijastin on tärkeä ja huomioimme myös kaikki pienet yksittäiset lahjoitukset.   

Heijastimesta tuli muotiasuste

Parasta heijastinpuussa on se, että jokainen halukas voi osallistua yhteiseen tekemiseen. Puut kiinnostivat myös päiväkoti- ja kouluryhmiä, jotka vierailivat talven mittaan ahkerasti ripustamassa ja hakemassa heijastimia. 

– Huomasin, että nuorille heijastimen käyttö ei ole enää noloa. He kävivät hakemassa heijastimia reppuihin heilumaan. 

Heijastinpuutempauksesta alkoi kolmen naisen ystävyys, ja puuharyhmä on taas valmiina perustamaan tämän vuoden loistavia puita. Lupa-asiat ovat vielä kesken, mutta heijastimien kerääminen on jo hyvässä vauhdissa. 

– Tämä on aikaavievää, mutta tiimityönä todella hauskaa puuhaa. 

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla