Kuvat
Shutterstock
Koirasta saatetaan joutua luopumaan myös esimerkiksi allergian tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi.
Koirasta saatetaan joutua luopumaan myös esimerkiksi allergian tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi.

Yleisin syy koirasta luopumiseen on, ettei sitä hankkiessa ole ymmärretty, mitä tuleman pitää. Kerro kyselyssämme, millaisista syistä sinä olet luopunut koirastasi.

Näihin aikoihin vuotta moni pohtii koiran ottamista. Lähestyvä lomakausi kun tarjoaa paremmat mahdollisuudet olla pennun kanssa alussa tiiviimmin kotona.

Vaikka koirasta on paljon iloa ja tutkitusti hyötyäkin, lemmikin ottaminen on iso päätös, eikä sitä pitäisi tehdä hetken mielijohteesta. Mekin olemme kirjoittaneet siitä, mitä kaikkea tulisi miettiä ennen kuin ryhtyy koiranomistajaksi.

Vaikka aiheesta puhutaan paljon, monelle tulee silti yllätyksenä, mitä kaikkea lemmikki vaatii. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajan Kati Pullin tuntuma on, että yhä useampi luopuu koirastaan muusta kuin esimerkiksi eläimen terveydentilaan liittyvästä pakottavasta syystä. Osittain kehitys selittyy sillä, että myös koirien määrä on kasvussa. Suomessa oli vuonna 2018 noin 700 000 koiraa ja määrä oli kasvanut neljässä vuodessa runsaat kymmenen prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotia vaihtavien koirien kokonaismäärästä ei ole tarkkoja tilastoja, mutta esimerkiksi löytöeläintaloihin tulee vuosittain noin 3 000 koiraa. Vaikka määrä ei itsessään ole hälyttävän suuri, eläinsuojelu- ja löytökoirayhdistyksiltä pyydetään sen lisäksi melko usein apua uuden kodin etsinnässä.

– Aika usein luovutaan melko nuorista koirista. Silloin koiraa hankkiessa ei ehkä ole ollut harkinta paikallaan, varsinkaan rodun valinnassa. Ei ole ajateltu, mitä koira vaatii, Pulli sanoo.

Yllätyksiä on voinut tulla joko ylipäänsä koiran asettamien vaatimusten suhteen tai nimenomaan valitun rodun vuoksi.

– Voi olla, että hankitaan jokin muotirotu, joka voikin olla liian vaativa.

Syyt koirasta luopumisen taustalla ovat kuitenkin moninaiset. Jos oma osaaminen ei riitä, vastaan voi tulla käytös- tai muita ongelmia. Päätös luopua voi johtua myös ajankäytöstä: koira viekin enemmän aikaa kuin siihen ollaan valmiita laittamaan. Lisäksi tyypillisiä tilanteita ovat perheessä ilmenevät allergiat sekä odottamattomat muutokset elämäntilanteessa.

– Voi tulla avioero tai muutetaan maalta kaupunkiin ja asumistyyppi muuttuu. Aina muutoksia ei voi ennakoida, vaikka asioita olisi kuinka miettinyt etukäteen, Pulli toteaa.

Oletko sinä joskus syystä tai toisesta luopunut koirastasi? Keräämme nyt juttua varten erilaisia kokemuksia aiheesta – kerro meille oma tarinasi alla olevalla lomakkeella. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla