Kuvat
Susanna Luukisen kotialbumi
Susannan kotona purnukat on karsittu minimiin. Kesällä käytössä on myös aurinkorasva.
Susannan kotona purnukat on karsittu minimiin. Kesällä käytössä on myös aurinkorasva.

Hiukset puhtaaksi palasampoolla ja ruoat hävikkiruokakaupasta. Susanna näyttää, että ekologinen elämä onnistuu Helsingin kerrostalokolmiossakin.

Helsinkiläinen kansanedustajan avustaja Susanna Luukinen, 25, on karsinut elämästään kaiken turhan aina kosmetiikasta kodin pesuaineisiin.

Hän lopetti meikkaamisen vuosia sitten, joten päivittäisessä käytössä naisella on vain neljä purnukkaa. Kylpyhuoneen kaapin tuotteista muoviputiloita on vain seitsemän, sillä Susanna suosii muovin sijaan palatuotteita sekä lasi- ja metallirasioita.

– Säännöllisessä käytössä minulla on vain hammastahna, antiperspirantti, hoitoaine ja vartalovoide. Suosin palashampoota, mutta joudun herkän päänahkani takia käyttämään välillä myös nestemäistä lääkeshampoota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nestemäiset shampoot ja pesuaineet voi korvata palatuotteilla.
Nestemäiset shampoot ja pesuaineet voi korvata palatuotteilla.

Jos Susannan purkkiarsenaalia vertaa keskivertonaisen putiloihin, on keskivertonaisen purkkimäärä moninkertainen, vaikka huomioon otettaisiin vain hänen meikkituotteet.

– Ihminen pärjää todellisuudessa hyvin vähällä! Paksu perusvoide sopii kaikkeen aina huulista kantapäihin ja ohuemmalla puolestaan rasvaan kasvoni. Kun en meikkaa tai käsittele hiuksiani, pärjään neljällä purnukalla neljänkymmenen sijaan. 

Kilohinta 30 senttiä

Susannalle nollahukkailu on elämäntapa, joka ulottuu aina minimalismista ekosähköön ja hävikkiruokailuun. Hän on Zero Waste Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja ja noudattaa arjessaan järjestön viiden K:n sääntöä: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi.

Susannan mielestä kortensa voi kantaa kekoon jokainen.

– Se, ettei osta uutta, on paras tapa säästää rahaa. Lisäksi hävikkiruoka on poikkeuksetta alennuksessa, joten sitä ostamalla säästää myös pakollisissa menoissa. Ekologinen elämäntapa ja säästäminen kulkee usein käsi kädessä.

Hävikkiruokakauppa Wefoodissa ruoan kilohinta voi olla vain 30 senttiä.
Hävikkiruokakauppa Wefoodissa ruoan kilohinta voi olla vain 30 senttiä.

Susanna kertoo, että hänen ruokabudjettinsa on kuukaudessa 100 euroa. Tästä johtuen Susanna ei pysty ostamaan ruokaansa torilta, mutta ekologisia vaihtoehtoja on muitakin. 

– Ostan ruokani hävikkiruokakauppa Wefoodista sekä käytän hyväkseni ResQ hävikkiruoka-applikaatiota. Jos ostan ruokaa tavallisesta marketista, ostan punalappuisia tuotteita ja muovittomia kasviksia.

Jos 50 euron arvoisessa ruokakassissa kaikki tuotteet ovat punalappuisia, jää kassille alennusten jälkeen hintaa enintään 35 euroa. Pitkällä tähtäimellä säästö on suuri niin ekologisesti kuin rahallisestikin.

Susanna kertoo suosivansa kasvisruokaa, joten lihatuotteita tulee ostettua ani harvoin. Jos lihaa kuitenkin tarvitsee, hän ostaa punalappuisen tuotteen.

– Minulle on tärkeintä, ettei ruokaa mene roskiin.

Hävikkiruoka on monipuolista, värikästä ja maistuvaa.
Hävikkiruoka on monipuolista, värikästä ja maistuvaa.

Suuren linjan ratkaisut

Omaa hiilijalanjälkeä hillitäkseen Susanna kehottaa jokaista tarkastelemaan kulutustaan kriittisesti.

– Käytä vanhat tuotteet loppuun ja uusia ostaessa pohdi, tarvitsetko niitä oikeasti. Jos tarvitset, tutki, olisiko olemassa joku ekologisempi ratkaisu.

Susanna kannustaa tutustumaan hävikkiruokaan ja kasvisruokavalioon.

– Valitettava totuus on, ettei yksi kasvisruokapäivä viikossa enää riitä. Tarvitsemme suuren linjan muutoksia niin yksilön kuin yhteiskunnankin toimesta.

Kurkistimme aikaisemmin myös raahelaisen Sylvi-Helena Pesosen kierrätyskotiin, joka on remontoitu keittiöstä kylpyhuoneeseen roskalavalöydöillä. Käy katsomassa, miltä Sylvi-Helenan kotona näyttää.

Juttua muokattu 12.6.2019: korjattu otsikkoa. 

vähä kemikaalinen

Hammastahna, shampoo, kosteusvoide ja saippua. Joskus harvoin hiusten hoitoaine, käsivoide, jalkavoide, aurinkovoide ja parfyymi. Huulipunan ostanut 20 vuotta sitten ja sekin meni jo aikoja sitten roskiin. Ripsarikin varmaan yli 10 vuotta vanha. Meikannut en ole oikein koskaan kauheasti ja nykyisin en ollenkaan.  Deodorantteja en ole käyttänyt pitkiin aikoihin. En halua völjätä itseeni turhia kemikaaleja, koska en usko että ne nyt niin terveellisiä ovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla