Perinteisiin arvoihin perustuva #tradwife-elämäntyyli on somen perusteella nousussa. Toteutetaanko sinun perheessäsi perinteisiä sukupuolirooleja? Vastaa kyselyymme. 

Suomalainen tasa-arvokäsitys perustuu siihen, että molemmilla sukupuolilla on työn ja perheen suhteen samat mahdollisuudet. Käytännössä tasa-arvon ei katsota toteutuvan, jos toinen jää kotiin. Siksi Suomessa kyseenalaistetaan helposti naisten valinta ryhtyä kotiäidiksi. 

Tätä näkemystä on ravistellut esimerkiksi filosofian tohtori ja kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, joka on tutkinut Yhdysvaltoihin puolisonsa työn vuoksi muuttaneita suomalaisnaisia, jotka ovat vaihtaneet oman uransa kotiäitiyteen. Nämä suomalaisnaiset ovat kokeneet, ettei kotiäitiys ole suomalaisessa yhteiskunnassa hyväksyttävä valinta, vaan se tekee heistä toisten silmissä vähempiarvoisia.

– Suomessa ajatellaan, että kotiäitiys on pois tasa-arvosta. Meillä pidetään ihan täytenä luuserina, jos jää liian pitkäksi aikaa kotiin, vaikka se olisi taloudellisestikin mahdollista. Meillä ei voi enää edes puhua aidosta valintamahdollisuudesta vaikkapa äitiyden ja uranaiseuden välillä, vaan pidetään itsestäänselvyytenä, että ne on pystyttävä yhdistämään, Kinnunen on sanonut Me Naisten artikkelissa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt.fi kirjoitti tänään tradwife-elämäntyylin noususta. Termi tulee sanoista traditional (perinteinen) ja wife (vaimo). Sillä tarkoitetaan elämäntapaa, joka keskittyy 1950-luvulla vallinneiden sukupuoliroolien mukaan elämiseen. Tradwife, perinteinen vaimo, huolehtii lapsista ja tekee kaikki kotityöt. Mies käy töissä, huolehtii rahasta ja vaimostaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Artikkelissa kerrottiin liikkeen englantilaisesta keulakuvasta, entisestä markkinointijohtajasta Alena Kate Pettittistä, joka luopui urastaan voidakseen ”elää miehelleen”. Nykyään Alenan töitä ovat kotityöt, ja hän saa palkkaa mieheltään. Naisen itsensä mukaan hän on feministi ja valinnut roolinsa vastalauseena nykyajan urakeskeisyydelle 

Sosiaalisessa mediassa tunniste #tradwife on lisääntynyt viime vuosina. Ruotsissa Dagens Nyheter kirjoitti viime keväänä kotiäitiyden ja konservatiivisuuden kiinnostavan jälleen osaa nuorista naisista. Artikkelin kirjoittaneen Greta Thurfjellin mukaan kyse on vastareaktiosta #metoo-ajalle ja feminismille. 

Feministisestä näkökulmasta tradwife-elämäntyyli on tasa-arvon vastainen. Lisäksi ilmiötä pidetään heteronormatiivisena, sillä se nojaa ajatukseen miehen ja naisen liitosta eikä ota huomioon sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. 

Suomessa tradwife-liikkeestä ei ole juurikaan havaintoja. Meilläkin on kuitenkin toki perheitä, joissa sukupuoliroolit jakautuvat suhteellisen perinteisesti. Suomalaisten äitien työllisyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 77 prosenttia vuonna 2018, kun isien työllisyysprosentti oli 92 prosenttia. Fakta on sekin, että naiset ovat aina tehneet huomattavasti miehiä enemmän kotitöitä

Toteutuvatko perinteisenä pidetyt sukupuoliroolit sinun perheessäsi? Suositteko elämäntyyliä, jossa nainen hoitaa kodin ja lapset, ja mies tienaa rahat? Pidätkö kenties itseäsi perinteisenä vaimona?

Vastaa kyselyymme ja auta meitä jutun teossa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Sopivasti jäi artikkelissa käsittelemättä se, että tähän liikkeen nousu etenkin jenkeissä liittyy hyvin tiiviisti oikeiston nousuun. Kovin moni näistä liikkeen kannattajista tuntuu haluavan 30-luvun Saksaan, monessakin mielessä.

Ja sitähän voi tietysti sanoa olevansa vaikka mitä, kuten feministi. Ei se silti tee ihmisestä feministä, jos kaikki teot puhuu asiaa vastaan.

Vierailija

Lainaan tuolta toiselta palstalta, kun omat ajatukseni on siinä jo muotoiltu. Kuinka moni olisi valmis oikeasti suosittelemaan tällaista elämäntapaa omille tyttärilleen? Että jos sinä siellä kotona "omistaudut jälkipolville", niin mitä se tarkoittaa tyttöjen kohdalla? Kerrotko heille, että älä nyt turhaan siellä koulussa ahkeroi, etsit vain itsellesi rikkaan miehen? Jo s et, vaan tuet häntä koulunkäynnissä, niin miksi niin teet? Etkö tee sitä juuri siksi, että hän saisi itse valita, miten toteuttaa itseään ja lahjojaan käyttää, eikä ole aikuisena muiden mielipiteistä ja rahoista riippuvainen?

"Olisin tosi huolissani, jos ajattelisimme, että täytyy olla oma elämä ja oma työ." Minä puolestani olen erittäin huolissani jokaisesta, joka noin ajattelee. Voi hyvät siskot, toivottavasti teitä ei ole (enää) monta. Jo esiäitimme sen tiesivät: jokaisella naisella pitää olla koulutus ja työ, jotta kenenkään ei tarvitse olla taloudellisesti riippuvainen kenestäkään. Tämän takia meillä on esimerkiksi Naisten Pankki, jotta esimerkiksi kehitysmaiden naiset saisivat myös tämän mahdollisuuden!

Tässä elämässä voi sattua mitä tahansa ja sattuu myös. Työttömyys, kuolema, avioero, yksi jättää ja toinen pettää... Ja onhan ihmisellä myös sellainenkin kuin omanarvontunto. Ylpeys siitä, että itse itsensä elättää eikä ole toisten tai toisen hyväntahtoisuuden varassa. Joillain meistä tosin on myös ammattiylpeys niin, että töistä luopuminen on aivan mahdoton vaihtoehto. Ja huom! ammattiylpeys ei katso koulutusta! Sellaisten naisten varassa tätä maata on rakennettu ja rakennetaan ja tämän itsenäisen aseman vuoksi on tehty kuulkaa hartiavoimin töitä ja vuodatettu hikeä ja kyyneleitä! Ihan puistattaa, että jotkut heittävät tällaisen pois kuin arvottoman lahjan - ja pyh! minähän en tuota tarvitse!

Ja kyllä: jokainen saa toki valita elämänmuotonsa itse, mutta ehkäpä pieni varoituksen sana on kuitenkin tältä vanhalta kokeneelta tädiltä paikallaan. Tätä lehteä lukevat nuoretkin enkä ole yhtään varma, että tällaisen naisen malli on nuorille naisille se paras... No hyvä on. Sanotaan suoraan. Olen varma ettei ole paras!

Sisältö jatkuu mainoksen alla