Kuvat
Panu Pälviä
Ujuni Ahmed on nostanut esiin maahanmuuttajataustaisten yhteisöiden ongelmia, erityisesti tyttöjen sukupuolielinten silpomisen.
Ujuni Ahmed on nostanut esiin maahanmuuttajataustaisten yhteisöiden ongelmia, erityisesti tyttöjen sukupuolielinten silpomisen.

Somalitaustainen Ujuni Ahmed ei pelkää puhua kunniakontrollista ja -väkivallasta suoraan.

Kunniakontrolli. Käsite nousi keskusteluun Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaiseman artikkelin jälkeen.

Kunniakontrollilla tarkoitetaan sitä, kun ihmisen elämää rajoitetaan perheen kunnian nimissä. Kontrolli koskee erityisesti maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ja naisia, mutta se rajoittaa myös poikien ja miesten elämää.

Me Naisten bloggaaja Ujuni Ahmed, 31, puhui kunniakontrollista ja -väkivallasta julkisuudessa ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Hän nosti Voima-lehden jutussa esiin erityisesti tyttöjen sukuelinten silpomisen ja vapauden rajoittamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ujunilla on juuret Somaliassa, ja hän esiintyi HS:n jutussa asiantuntijana. Eilen hän julkaisi Me Naisten blogissaan kunniakontrolliin liittyvän postauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mä tunnen kymmeniä saman kohtalon ja hurjempiakin omaavia naisia Suomessa. Tunnistan ystäväpiirini sekä itseäni monessa kohtaa anonyymitarinoista, Ujuni kirjoittaa.

Ujunin mukaan yhteisön paine menee usein yksilönvapauden, yksilön turvallisuuden ja perheen omien valintojen edelle. Siksi hän peräänkuuluttaa selkeää lainsäädäntöä, joka tekisi kunniakontrollista laitonta.

– Kuinka varmistamme, että tasa-arvo, ihmisoikeudet sekä yksilönvapaus koskettaa jokaista yksilöä riippumatta tämän etnisestä taustasta? Ujuni kysyy.


On häpeällistä hiljentyä

Ujuni on puhunut suoraan maahanmuuttajataustaisten yhteisöiden ongelmista. Suorapuheisuuteen ei ole suhtauduttu pelkästään positiivisesti, varsinkaan somaliyhteisöissä.

– Jatkuva argumentti on vielä tähän hetkeen saakka: ”Nolaat yhteisöämme”.

Ujuni työskentelee Suomen World Visionilla, ja on päässyt työnsä kautta vierailemaan entisessä kotimaassaan. Hänelle on ollut tärkeää tutustua somalijuuriinsa ja oppia kulttuurin ongelmakohdista.

– Tämän vuoden reissut kotimaahani opettivat minulle sen, että puhumalla juuri ongelmakohdista ja niitä parantamalla pääsemme eteenpäin. Häpeällistä olisi ainoastaan se, että hiljennymme ja keksimme tekosyitä sille, miksi ongelmista ei pitäisi puhua. 

Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta siitä, miten kunniakontrolli vaikuttaa elämään?

Teemme aiheesta myöhemmin juttua ja haluamme kuulla tarinasi. Kerro kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla