Kuvat
Vesa Ranta
"Meidän suhde on kuin avioliitto: me myös riidellään", Toni sanoo.
"Meidän suhde on kuin avioliitto: me myös riidellään", Toni sanoo.

Sielunkumppanit eivät aina seurustele, vaikka kaikkien muiden mielestä pitäisi.

Raahelainen Hanna Kärnä, 33, hieroo silmiään meksikolaisravintolassa.

– Silmiä kirvelee, koska unohdin ottaa allergialääkkeet.

– Onko susta tullu allerginen mulle? oululainen Toni Kaijala, 37, tokaisee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joo, siksi muutin tänne Raaheen, Hanna vastaa lempeästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toni on rakennusalalla ja monille tuttu Sohvaperunat-ohjelmasta, Hanna taas tekee nuorisotyötä Raahessa. He ovat olleet kaveruksia kohta seitsemän vuotta. Siinä välissä seurustelukumppanit ovat vaihtuneet, mutta ystävyys säilyy. Tässä suhteessa saa sanoa, mitä sylki suuhun tuo, ja toinen ymmärtää. Sohvalle voi aina tulla yöksi. Kaverukset puhuvat sielujen sympatiasta.

Meidän suhde on kuin avioliitto: me myös riidellään, Toni sanoo.

– Eikä ole seksiä, Hanna vastaa.

Huonot treffit, hyvä tyyppi

Tonin ja Hannan ystävyys sai alkunsa rakkaudellisista ajatuksista, jotka kylläkin kuopattiin hyvin nopeasti. Kaverukset tapasivat Suomi24:n deittipalstalla, aikaan ennen Tinderiä.

Ensin Toni ja Hanna sopivat treffit. Kun treffien aika koitti, Toni oli krapulassa eikä jaksanutkaan lähteä. Hannaa ärsytti.

Kumpikaan ei oikein muista, miten ystävyys lähti siitä kehittymään – kai he päättivät vain tavata uudestaan heikosta alusta huolimatta. Kaverukset alkoivat harrastaa perheillallisia, joihin kumpikin otti omat lapsensa mukaan.

Kävi ilmi, että Tonilla ja Hannalla oli paljon yhteistä: ennen kaikkea huumorintaju, joka tuntuu menevän täysin yksiin.

– Meillä lähtee lapasesta aina sen kanssa. Eilen laiteltiin ääniviestejä, joissa laulettiin mörkölauluja, Hanna sanoo.

Toni ja Hanna alkoivat miettiä, että ovat pohjimmiltaan liian samanlaisia ihmisiä ollakseen hyvä pari.

– Ei olisi kiva seurustella itsensä kanssa, Toni sanoo.

Sörsselssön oli oikeassa

Hannaa ja Tonia ärsyttää se, että monen mielestä mies ja nainen eivät voi olla aidosti ystäviä. He ovat myös törmänneet mustasukkaisuuteen: Tonin uusi treffikumppani on saattanut nähdä Hannan kuvia Tonin Facebookissa ja todeta, että eipäs tavatakaan enää.

– Minun on pitänyt aiemmissa parisuhteissa riidelläkin asiasta, Hanna kertoo.

Eräs Hannan aiempi seurustelukumppani oli niin mustasukkainen, että Hanna päätyi pitämään Tonin kanssa tauon yhteydenpidosta. Tauko sai kummankin tajuamaan, miten tärkeää toisen ystävyys oli. Lopulta Hannalle ja kumppanille tuli ero.

– Sen jälkeen päätin, etten enää ikinä anna kumppanin määrätä, keitä ystäviä minulla saa olla, Hanna sanoo.

– Sörsselssönkin sanoi vaimolleen Uuno Turhapurossa, että ’se on kuule semmonen homma, että kumppaneita kyllä löytää, mutta ei noita hyviä ystäviä’, Toni muistelee.

Epätoivoinen vaihe

Ystävyydessäkin voi tulla kriisejä, jotka joko hajottavat tai vahvistavat. Toni ja Hanna ovat riidelleet kerran niin pahasti, että he olivat vuoden puhumatta toisilleen.

– Kyllä minua itketti se monta kertaa, Hanna sanoo.

Ja toisaalta, kerran oli vähällä tapahtua jotain rakkaudellista.

Silloin oli ”epätoivoinen vaihe”, jossa molemmat olivat sinkkuja ja etsivät toisilleen kumppania Tinderistä. Yhtäkkiä Toni huomasi, että tunnelma Hannan kanssa oli erilainen kuin ennen. Sitä alkoikin katsoa toista uudella tavalla silmiin.

Samoihin aikoihin Hanna sanoi ystävälleen, että on tainnut ihastua Toniin. Hän yritti kertoa sen viestillä Tonille, jonka olisi pitänyt tajuta lukea tunteet rivien välistä. Toni ei tajunnut.

– Se päättyi kiukutteluun minun osaltani, Hanna sanoo.

Viimeistään ihastumisen jälkeen Toni ja Hanna tiesivät, että eivät halua mitään enempää. Kaveruus säilyi.

Onneksi mitään ei tapahtunut, parivaljakko ajattelee nyt. Jos he päätyisivät seurustelemaan ja eroaisivat, välit tuskin säilyisivät hyvinä. Ystävinä he saavat pitää toisensa kauemmin.

Kaveri sanoo suoraan

Hannalle on Tonin mielestä helpompi puhua kuin monelle muulle kaverille. Toni taas tasoittaa sopivasti Hannan impulsiivisuutta. Kumpikin voi luottaa siihen, että kaveri sanoo, jos huomaa, että toinen tulee kohdelluksi huonosti tai käyttäytyy itse törpösti.

Vaikka ystävyyden vuoksi onkin mennyt treffejä ohi ja parisuhteissa on ollut mustasukkaisuutta, se on kummankin mielestä ollut sen arvoista.

– Haluan pitää Tonin elämässäni. Harvoin löytää ystäviä, joiden kanssa voi olla oikeasti oma itsensä, Hanna sanoo.

Toni saattaa Hannan tämän autolle. Se on harmaa Volvo V50.

– En voi vieläkään uskoa, että ostit sattumalta samanlaisen auton kuin minä, Toni sanoo.

Vierailija

Enpä tahtoisi olla parisuhteessa ihmisen kanssa jolla on tuollainen " sielunkumppani " jonka kanssa välillä yritetty olla muutakin kuin ystäviä.. Sehän voi tapahtua uudestaankin, kun kuulostaa muutenkin olevan tuollaista soutamista ja huopaamista. Kyllä ystäviä saa olla mut haluan, että mun oma kumppani on se mun paras ystävä ja sielunkumppani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla