Helsingin Pörssiklubin kalvosinnappi. Kuva: Ville Männikkö / Sanoma-arkisto
Helsingin Pörssiklubin kalvosinnappi. Kuva: Ville Männikkö / Sanoma-arkisto

Klubin julkisuuskuvan heikkeneminen on johtanut siihen, että uusien hakijoiden määrä on romahtanut.

Herrainkerhona tunnettu Pörssiklubi äänestää 26. syyskuuta siitä, voivatko myös naiset päästä sen jäseniksi, kertoo Suomen Kuvalehti. Tätä ennen vain talouselämässä mukana olevilla suomalaisilla miehillä on ollut mahdollisuus liittyä talousklubin jäseneksi – kriteereinä ovat nuhteeton tausta ja vähintään kaksi suosittelijaa klubissa.

Pörssiklubia on kritisoitu voimakkaasti siitä, että se ei hyväksy naisia jäsenistöönsä, mutta nyt Helsingin Pörssiklubin hallitus on kutsunut yhdistyksen jäsenet koolle päättämään uudesta sääntömuutoksesta.

Suomen Kuvalehden mukaan muutoksen läpimeno vaatisi kahden kolmasosan enemmistön ja se tulee hyväksyä kahdessa erillisessä kokouksessa.

Muutos takaa parhaiten Klubin tulevaisuuden elinvoimaisena bisnesklubina.

– Muutos on hallituksen mielestä tarpeellinen, koska tämä takaa parhaiten klubin tulevaisuuden elinvoimaisena bisnesklubina. Vaihtoehtona olisi pysyminen herrain vapaa-ajan klubina, joka hallituksen mielestä on huonompi tulevaisuuden skenaario, puheenjohtaja Finn Ward kommentoi muutosta.

Pörssiklubin nelihenkinen työryhmä tuotti seitsemänsivuisen raportin, jossa muun muassa painotetaan huolta yhdistyksen taloudesta. Lähes puolet jäsenistön jäsenmaksuista kustantaa työnantaja, ja neljä merkittävää finanssialan toimijaa on lopettanut jäsenmaksujen maksamisen. Tämän vuoksi klubista on irtisanoutunut 20 jäsentä.

Klubin epätasa-arvoiset imago-ongelmat ovat johtaneet lisäksi siihen, että uusien hakijoiden määrä on romahtanut. Vuoden 2018 elokuuhun mennessä hakemuksia on tullut seitsemän kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan hakemuksia oli tullut jo noin 50 kappaletta.

Työryhmä epäilee raportissa, että miesten klubina pysyminen voisi vaikuttaa tulevaan vuokrasopimukseen negatiivisesti, sillä nykyinen sopimus päättyy lähivuosina. Tällä hetkellä klubin vuokra on puolet alueen normaalista hintatasosta.

Perinteinen Pörssiklubi on vanhempi instituutio kuin Suomen valtio. Se perustettiin jo vuonna 1910 elinkeinoelämästä kiinnostuneiden kokoontumispaikaksi, ja vuonna 1997 klubin sääntöihin lisättiin kielto ottaa naisia jäseniksi.