Kuvat
Shutterstock
Sängystä käsin työskentely voi tuntua houkuttelevalta, mutta ei välttämättä ole hyväksi selälle tai työteholle.
Sängystä käsin työskentely voi tuntua houkuttelevalta, mutta ei välttämättä ole hyväksi selälle tai työteholle.

Konstit on monet – myös kotona työskennellessä!

Koronaviruksen vuoksi käytännössä kaikki kynnelle kykenevät ovat siirtyneet tekemään etätöitä. Vaikka etätyöskentely on osalle tuttua ja kuuluu muutoinkin tavanomaiseen työarkeen, on niitäkin, jotka eivät ole tottuneet siihen – ja jopa niitä, jotka eivät ole koskaan työskennelleet kotoa käsin.

Useimmat ovat silti kuulleet tavanomaisimmat neuvot tehokkaaseen etätyöskentelyyn. Tiedämme, että kotioloissakin on suositeltavaa pukea päälle työpäivän ajaksi, eikä läppärin kanssa kannata jäädä sänkyyn lojumaan, vaan koittaa pitää työtila mahdollisuuksien mukaan erillään arjesta.

Mutta mitä muuta voisi tehdä, jotta töiden paiskiminen kotoa käsin onnistuisi mahdollisimman sujuvasti ja mukavasti? Kokosimme yhteen yllättävät käytännön vinkit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Hyödynnä silityslauta

Kuten sanottua, töitä ei kannata nakutella sängyn pohjalla. Siitä seuraa vähintäänkin kipeä selkä (ja työasiat valtaavat helposti koko arjen). Jos sinulla ei ole työpöytää tai muuta sopivan korkuista tasoa töiden tekemiseen, kaiva silityslauta esiin. Sen saa helposti säädettyä juuri oikealle korkeudelle. Säästyt monilta ikäviltä selkä- ja niskavaivoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Paranna ergonomiaa kirjojen avulla

Toinen keino parantaa työergonomiaa on nostaa tietokone sopivammalle tasolle vaikkapa kirjojen avulla. Myös takamuksen tai jalkojen alle voi harkita laittavansa kirjoja tai tyynyjä, jos niillä saa asennosta mukavamman.

3. Sumenna tausta videopalavereissa...

Monilla työpaikoilla hyödynnetään nyt yhteydenpitoon videopalavereita. Kokemattomampi etätyöskentelijä ei välttämättä tiedä, että ainakin Microsoftin Teams- ja Skype-sovelluksissa videokuvan taustan saa sumennettua. On toki vallan viihdyttävää päästä tirkistelemään kollegojen koteihin ja näkemään näiden lapsia ja lemmikkejä, mutta joskus voi tuntua mukavammalta, ettei kaikkea (kuten nurkissa pyöriviä rytökasoja) tarvitse näyttää työkavareille.

Ohjeet toimintoon Teams -sovelluksessa löydät täältä ja Skypessä täältä.

4. ... tai hyödynnä tilaisuus taktisesti

Kunnianhimoisimmat ottavat tästäkin tilanteesta ilon irti. Mieti, millaisen viestin haluat itsestäsi välittää vaikkapa etäyhteyden päässä oleville asiakkaille. Taustalla näkyvä kitara tai muu harrastusväline saattaa olla mainio keino rikkoa jää, sillä se tarjoaa muitakin puheenaiheita kuin itse työ.

5. Käytä vastamelukuulokkeita

Suurimmalla osalla haasteena tuntuu olevan, että kotona on yhtä aikaa myös työskentelevä puoliso, jälkikasvu ja lemmikit. Jos ympäröivä hälinä häiritsee, kannattaa ottaa käyttöön vastamelukuulokkeet, jos sellaiset suinkin löytyy kotoa. Jos niitä ei valmiiksi ole, voit harkita, olisiko mielenrauhasi sen arvoinen, että investoit niihin pakollisen markettireissun yhteydessä.

6. Laita musiikkia tai tv taustahälyksi

Jos sinusta puolestaan tuntuu, että kotona on vähän liiankin hiljaista ilman työpaikan tavanomaisia ääniä, voit kokeilla laittaa vaikkapa radion tai television pyörimään taustalle hiljaisella. Yksi vinkki on valita taustahälyksi sellainen luottosarja, jonka on nähnyt niin monesti, ettei sen dialogi vie liikaa huomiota.

7. Etsi paras paikka keskittyä

Kaikilla ei ole erikseen kotitoimistona toimivaa huonetta. Silloin kannattaa käyttää luovuutta ja kokeilla, missä keskittyminen sujuisi minimaalisilla häiriötekiijöillä. Paras paikka voi olla yllättäväkin: vaikka sitten sauna, jos siellä saa parhaiten yksityisyyttä.

Kun olet löytänyt sopivan paikan, siitä kannattaa pitää kiinni, jotta työasiat eivät pääse levittäytymään koko kotiin.

8. Järjestä virtuaalikahvitteluja työkavereiden kanssa

Koska eristyksissä työskentelyä jatkuu nyt ainakin jonkin aikaa, on erityisen tärkeää panostaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Onneksi sekin onnistuu netin välityksellä.

Esimerkiksi johtamisen professori Barbara Larson ja etätyöstä luennoinut talousprofessori Nicholas Bloom suosittelevat järjestämään työkavereiden kanssa etänä myös muita kuin yksinomaan työpalavereja. Sovi parin kollegan kanssa vaikkapa yhteisestä kahvitauosta ääni- tai videoyhteydellä.

Jos työpaikallasi on tapana muistaa työntekijöitä merkkipäivinä, voi tästäkin pitää kiinni hieman soveltaen. Sopikaa vaikka, että keräännytte kaikki yhtä aikaa vaikka laulamaan onnittelulaulun tai kilistelemään kuohujuomalla – mieluiten videoyhteyden päässä toisistanne.

Entä miten olisi virtuaaliset after workit? Larsonin mukaan tällaiset tavat voivat tuntua oudolta, mutta lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tekevät poikkeuksellisesta tilaanteesta edes hieman kepeämmän tuntuisen.

Jos videokahvittelut sun muut tuntuvat hankalalta, voi vähintäänkin välillä vitsailla työkaverin kanssa chatissa tai jakaa vaikka hauskan meemin välikevennykseksi.


9. Minimoi päätöksenteko

Kyllä, myös etätöissä kannattaa pyrkiä näyttämään ihmiseltä ihan jo sen takia, että siitä tulee itselle skarpimpi olo. Koska kukaan perheesi ulkopuolinen ei kuitenkaan ole näkemässä kuin korkeintaan torsosi, ei asukokonaisuuden miettimiseen tarvitse suotta kuluttaa aikaa.

Barack Obama on kertonut käyttävänsä melkein aina harmaata tai sinistä pukua minimoidakseen päätökset, joita hänen tarvitsee tehdä. Kun energiaa ei kulu pukeutumis- ja ruokailupäätöksiin, sitä säästyy tärkeämpiin asioihin.

Jos Obama voi käyttää aina samanlaista asua, niin voit sinäkin.

10. Erota duuni ja vapaa-aika ”työmatkustamalla”

Kotona työskennellä työasiat sekoittuvat herkästi perhe-elämään. Suoraan sängystä läppärin ääreen kömpineenä voi olla vaikea päästä työfiilikseen, ja toisaalta keskeneräiset hommat jäävät helposti pyörimään mieleen vielä työajan jälkeenkin.

Työn ja vapaa-ajan erottelua voi helpottaa luomalla itselleen eräänlaisen kuvitteellisen työmatkan. Työhyvinvointikouluttaja ja ympäristöpsykologi Lee Chambers ehdottaa HuffPostissa vaikka vain kiertämään korttelin ennen työpäivää ja sen päätteeksi – kunhan käy ulkona. Hänen mukaansa raikas ilma ja luonnonvalo virkistävät aisteja ja mieltä samalla, kun rituaali helpottaa pitämään työ- ja vapaa-ajan erillään.

Jäikö jotain mainitsematta? Kerro oma etätyövinkkisi kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla