Me Naiset
|
ME NAISET
Heippa hei Facebookin sininen ruutu! Kuva: Shutterstock
Heippa hei Facebookin sininen ruutu! Kuva: Shutterstock

Jos sanoo heippa Facebookille, mitä tulee tilalle?

Sosiaalisen median asiantuntijan Harto Pöngän mukaan Facebookista on hävinnyt viidessä kuukaudessa yli Espoon väkiluvun verran porukkaa. Pönkä kirjoittaa blogissaan, että jopa 300 000 suomalaista olisi jättänyt Facebookin huhti-elokuussa. Nyt yhteisöpalvelua käyttää kuukausittain noin 2,9 miljoonaa suomalaista.

Vielä huhtikuuhun 2018 saakka Facebookin suomalaisten kävijöiden määrä kasvoi. Käyttäjämäärät Pönkä kertoo saaneensa Facebookin mainoskoneesta.

– Sen jälkeen tapahtui täydellinen täyskäännös. Nyt käyttäjämäärä on suunnilleen samoissa lukemissa kuin keväällä 2017, Pönkä kertoo blogissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pönkä uskoo, että FB-käyttäjien valintoihin on saattanut vaikuttaa muun muassa GDPR eli EU:n uusi tietosuoja-asetus, joka on lisännyt käyttäjien tietoisuutta omasta nettiyksityisyydestä ja tietosuojasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Facebook kommentoi käyttäjämääriä tänään Ilta-Sanomat Digitodaylle. Yhtiön mukaan heidän omat käyttäjäarvionsa eroavat suuresti Pöngän luvuista: he itse arvioivat käyttäjämäärikseen noin 3,8 miljoonaa suomalaista.

Facebookin edustaja myös kritisoi IS:ssa Pöngän mainostyökaluista peräisin olevia lukuja.

– Mainostyökalumme antavat arviota ja ovat kampanjansuunnittelutyökaluja. Tavoittavuus arvioidaan useamman asian yhteispelinä, joihin kuuluvat muun muassa käyttäjän toiminta, käyttäjädemografia, laitteiden antamat paikkatiedot ja muut tekijät. Ne kertovat lukuja siitä, moniko voi nähdä mainoksen ja miten kampanjan voi odottaa menevän. Niitä ei ole tarkoitettu käyttäjämäärien arvioimiseen. Työskentelemme koko ajan arvioidemme parantamiseksi, kertoi Facebookin edustaja IS:ssa.

30–39-vuotiaat karkaamassa

Pöngän mukaan eniten lopettajia olisi 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Näyttelijä Eero Milonoff, 38, kertoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, että hän on jättäytynyt sosiaalisen median ulkopuolelle. Milonoffin mukaan some etäännytti hänet omasta itsestään. Samalla hän koki ajautuneensa muun muassa levottomuuden ja jatkuvan kiireen keskelle.

– Todellisuus on muuttunut sosiaalisen median ja digitaalisen vallankumouksen myötä ihan kokonaan. Uskon, että se ajaa ihmisiä voimaan huonosti, vertaamaan itseään muihin. Että kaikkien pitäisi olla samanlaisia, näyttää hyvältä, ja kaikkien asioiden pitäisi olla koko ajan ihan v*tun hyvin. Eikä niin ole, Milonoff sanoi Helsingin Sanomissa.

Me Naiset kysyi lukijoiltaan, pystyisivätkö he samaan kuin Milonoff eli jättäytymään somen ulkopuolelle. Tällä hetkellä yli 200 vastaajasta 89 prosenttia on sitä mieltä, että he voisivat jättäytyä pois somesta.

Vaikka Facebookista lähteminen kiinnostaa, se ei ole aina helppoa käytännössä. Joillekin voi varsinkin aluksi tulla ulkopuolisuuden tunne tai Facebook-käyttö vaihtuu kokonaan toisen somekanavan näpräämiseen. Esimerkiksi tv-kasvo, juontaja Jenni Pääskysaari, 42, on puhunut yksinäisyyden tunteesta, jonka hän koki Facebookista lähtemisen jälkeen.

Juttua muokattu 28.8. klo 16.25. Lisätty Facebookin edustajan kommentit Ilta-Sanomissa. 

Oletko sinä lähtenyt tänä vuonna Facebookista tai suunnitteletko sitä?

Kerro somenkäytöstäsi alla olevalla lomakkeella. Me Naiset voi käyttää kommentteja artikkeleissa anonyymisti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla