Kodin Kuvalehti
Siellä lepää! Vastustaja pelattiin nakkikioskille! Jos naapurissasi asuu superinnostuja tai -eläytyjätyyppi, et voi olla kuulematta sitä. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Siellä lepää! Vastustaja pelattiin nakkikioskille! Jos naapurissasi asuu superinnostuja tai -eläytyjätyyppi, et voi olla kuulematta sitä. Kuva: Shutterstock

Urheilunvihaaja elää nyt raskaita aikoja, mutta muille kotikatsomon tyypeille jääkiekon MM-kisat tarjoavat mahdollisuuden harjoittaa itselleen ominaista käytöstä.

Kotiselostaja

Raportoi tauotta kaiken, mitä televisiosta näkee. Lisäksi ennakoi senkin, mitä ei vielä näy. Muiden kotikatsomoon kokoontuneiden on vaikea kuulla ammattiselostajan puhetta.

Peruspessimisti

Näkee ja tietää ennalta, että taas Suomi tai suomalainen häviää. Hokee varmaa tappiota kisan loppuun saakka, vaikka voitto muiden mielestä näyttää jo selvältä. Salaa sydämessään toivoo koko ajan, että olisi väärässä. Siksi pessimisti pettyy, jos Suomi oikeasti häviää. Jos Suomi kaikesta huolimatta voittaa, pessimistikin yhtyy täysin rinnoin riemuun ja unohtaa, että oli hetki sitten jotain ihan muuta mieltä.

Hokema: ”Ei suomalainen pärjää. Mitä minä sanoin!”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hengailija

Tulee katsomaan urheilua ihan muiden asioiden takia: seuran tai/ja syötävän. Hengailija napsii nachot ja naksut ja hölöttää omiaan. Pitkästyy ja nukahtaa rakkaansa kainaloon. Hänelle urheilulähetykset ovat turvallinen äänimatto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hokema: ”Mitkä kisat nää olikaan?”

Kaikki pitäisi tehdä itse -tyyppi

Huomauttelee, ettei arvokisoihin mennä harjoittelemaan eikä kisaturistiksi. Tietää, että menestystä tulisi ihan eri tavalla, jos vain hänen neuvojaan kuunneltaisiin.

Hokema: ”Ei voi olla totta! Jos ei tee maaleja, ei voi voittaa!”

Olosuhdeselittäjä

Kaikki pitäisi tehdä itse -tyypin vastakohta. Voivottelee suomalaisten huonoa tuuria kaiken mahdollisen suhteen. Ihmettelee, miten juuri suomalaisilla ei ole yhtään onnea mukana.

Hokema: ”Yhtään ei pompi kiekko Suomelle.”

Urheilun vihaaja

Kommentoi kaikkea urheilua ja urheilufaneja vähättelevästi, jopa vihamielisesti. Pukeutui nuorena ironikkona paitaan, jossa luki ”Musiikki pelasti minut urheilulta”. Vanhempana kertoo mielellään katsovansa uutisia ja (luonto)dokumentteja. Tuhahtelee.

Hokema: ”Isot miehet jaksavat luistella pienen kumilätkän perässä.”

Lohduttaja

Yrittää epätoivoisesti keksiä hyviä puolia silloinkin, kun kisojen jälkeen Suomen joukkueen sijoitus näkyy televisioruudun viimeisellä tulossivulla. Lohduttaa puheillaan lähinnä itseään.

Hokema: ”Enempää ei voi tehdä kuin parhaansa. Tämä on vain urheilua.” 

Supereläytyjä

Eläytyy koko ajan kaikkeen voimakkaasti, kannustaa kovaan ääneen ja innostuu vähän väliä huutamaan. Ei pysy penkissä. Kisan käänteet menevät tunteisiin, eikä hermo kestä katsoa: kuljeskelee pitkin asuntoa ja ramppaa tupakalla. Kiroilee kovaan ääneen. Hakkaa nyrkillään sohvaa niin, että naapurit epäilevät perheväkivaltaa ja soittavat poliisin (tositarina).

Hokema: ”V***u s****a! Ei tätä kestä! Eikäääääää!”

Vahinkoinnostuja

Löytää sattumalta itsestään penkkiurheilijan, vaikka oli luullut, ettei voisi koskaan kiinnostua urheilusta. Jää hypnotisoituna tuijottamaan televisiota ja intoilee innostumisestaan.

Tilastoniilo

Rasittava tyyppi, joka muistaa kaikki tulokset ulkoa eikä jätä niitä kertomalla joka välissä: ”MM-lätkässä 2003 Suomi hävisi 5–6 Ruotsille, vaikka johti  5–1.” 

Penkkiurheiluhullu

Seuraa kisojen kaikkia otteluita kaiken mahdollisen käytettävissään olevan ajan. Ilmoittaa perheelle ruoka- ja kahvitauot sen mukaan, miten ne sopivat hänen kisaohjelmaansa. Lomansa hän sijoittaa arvokisa-aikataulujen mukaan. Lähettää tv-kanaville kitkerää palautetta selostuksista ja ohjelmistomuutoksista. Viimeistään eläkkeellä homma repeää täysin käsistä: elämässä ei ole enää juuri muuta kuin penkkiurheilua.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla