Kodin Kuvalehti
Magneetilla suljettava penaali oli niin hieno!
Magneetilla suljettava penaali oli niin hieno!

Jos muistat joukon, osajoukon ja spriimonisteen hajun, kävit taatusti koulua 1970-luvulla! Tässä lisää koulumuistoja alkuperäisten Jopojen ja Hai-saappaiden vuosikymmeneltä.

  1. Uusi uljas peruskoulu levisi pohjoisen kautta koko Suomeen, vaikka se oli vanhan koulun kannattajien mielestä Sorsan sosialismia. Koululaiset vapautuivat oppikoulun pääsykokeista ja älyliiteriksi kutsutusta kansalaiskoulusta ja alkoivat tankata joukko-oppia: Tässä on viisi omenaa, rengasta niistä kolmen omenan osajoukko ja siirrä yksi omena kahdeksan omenan joukkoon.
  2. Karttakeppi ja opetustaulut olivat niin kuuskytlukua, vaikka niitäkin opettajat vielä käyttivät. Uudella vuosikymmenellä siirryttiin tarmokkaasti uuden ajan opetusvälineisiin, kuten avokelamagnetofoniin, diaheittimeen ja käsin veivattavaan monistuskoneeseen. Ah, muistathan monisteesta löyhähtäneen spriin hajun?
  3. Tiesittekös, nassikat, että jo me 70-lukulaiset ajoimme kouluun Jopo-pyörällä – sillä aidolla ja alkuperäisellä? Jalkaan vedimme siniset, punaiset tai keltaiset Hai-saappaat. Farkkujen pitkät ja leveät lahkeet työnsimme takaa saappaiden varren sisään, edessä ne saivat roikkua vapaina. Toinen vaihtoehto oli kääriä puntit saappaanvarren yläreunan tasolle.
  4. Vuosikymmenen puolivälissä pikkutytöt pukeutuivat skottiruutuun ja soittivat koulun pihalla C-kasetilta Bay City Rollersia. Sitten tuli muotiin 1950-luku, luokan kovat kundit rupesivat fiftareiksi ja kinusivat vanhemmilta rahat aitoihin jenkki-Leviksiin. Uusien farkkujen tuli olla niin isot, että nyrkki mahtuu vyötäröltä väliin, koska farkkuja ei ollut esipesty ja ne kutistuivat paljon. Lahkeiden reunat käännettiin tietysti ylöspäin.
  5. Vuosikymmenen loppupuolella alkoi merkeillä olla väliä. Farkut olivat mieluiten Beaversit, ja niihin kiinnitettiin tähti- ja sydänniittejä. Nuortenlehdissä ja lehtien nuortenpalstoilla julkaistiin kirjeenvaihtoilmoituksia: ”Moicca, haluisin heittää breivii 0–100-vuotiaiden vaaleiden kundien kaa. Ei välii, mistä päin oot, mut farkut vois olla Mic Macit.”
  6. Tytöt pakkasivat kirjat putkikassiin, jota kantoivat selkä vinossa. Reppu olisi ollut sosiaalinen itsemurha.
  7. Penaaleihin ilmestyivät uutuutena hajukumit, ja myös huulirasvoihin tuli haju. Luokan tytöt jakautuivat niihin, jotka hinkkasivat huuliinsa mansikkakarkilta tuoksuvaa punaista huulirasvaa ja niihin, jotka pitivät enemmän toffeentuoksuisesta ruskeasta.
  8. Kiskalta ostettiin hyppytunnilla Suffeli, Lola-patukka tai ISOJA mustia merkkareita. Viimeksi mainittuihin oli joku lapsi huhujen mukaan joskus tukehtunut.
  9. Kaikki katsoivat telkkarista Avaruusasema Alfaa. Se sijoittui kauas tulevaisuuteen vuoteen 1999, jolloin ydinräjähdys sinkoaa ihmisen asuttaman Kuun ulkoavaruuteen. Pienten tyttöjen suosikki oli Musta Ori. Vähän isommat katsoivat Amerikan myyttisestä 50-luvusta kertovaa Onnenpäivät-sarjaa, jonka ihanuus oli rooliinsa kovin yli-ikäinen ”teini”rasvis Fonzie. Radiossa soi Nuorten sävellahja.
  10. Parhaita lehtiä olivat Suosikki ja Intro, joiden välissä oli kahdeksan sivun kokoisia fanijulisteita. Naapurin tyttö sai koko julistelakanan kokoisen Donny Osmondin naaman, jonka hän kiinnitti sinitarralla sänkynsä viereen. Kateeksi kävi.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
70-luvun villilapsi

70-luku taisi olla se viimeinen vuosikymmen kun lapsia vielä hyysätty. Kukaan ei tiennyt missä liikuimme tai mitä teimme koulun jälkeen, kunhan olimme takaisin kotona ruoka-aikaan. Kesät olivat vielä villimpiä kun oli koko päivä aamusta iltaan aikaa hengata kavereiden kanssa, siis niiden kanssa joita ei lähetetty maalle koko kesäksi hoitoon.
Ihme ja kumma, silti pysyimme hengissä ja tulimme hyvin toimeen ilman kännykkää.
Välillä kyllä ihmettelen itsekin sitä. En tiedä oliko 70-luku hyvä vai huono aika aikuisille, mutta yleensä lapsuutta muistelee kaihoten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla