Lokkeileville sukulaisille voi kertoa, että ilmaiset bileet ovat ohi. Kuva: Shutterstock
Lokkeileville sukulaisille voi kertoa, että ilmaiset bileet ovat ohi. Kuva: Shutterstock

Konstit on monet, kun puhutaan joulustressin torjumisesta.

Me Naisten artikkeli nelikymppisen Maaritin jouluahdistuksesta osoittaa, että joulu ei todellakaan ilmesty tyhjästä. Haastattelussa Maarit harmitteli, miten suvun jouluvalmistelut jäävät aina hänen ja naispuolisten sukulaisten harteille.

– Asiat, joihin liittyy vastuunottoa, sopimista, rahanmenoa, vaivannäköä ja hankalia keskusteluja, lankeavat lähinnä minulle. Se tuntuu liittyvän vahvasti siihen, että olen sisarussarjan ainoa tyttö. Pojat ovat poikia, on perheemme ääneen lausumaton ajattelutapa, Maarit kertoo.

Maaritin jouluahdistus kirvoitti vilkkaan keskustelun. Koostimme lukijoiden parhaat neuvot sukujoulun ikuiseen vetovastuuseen joutuneelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Reissuun ja heti, hopsis

Moni keskustelija oli sitä mieltä, että on silkkaa järjen vähyyttä kyyhöttää joulu kotona ja puurtaa hiki hatussa sellaisten sukulaisten eteen, jotka suhtautuvat jouluun ja sukujuhliin välinpitämättömästi. Fiksumpaa olisi lähteä reissuun ja nauttia valmiista pöydistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Matkalle vain vanha pari ja tytär perheineen.”

”Matkalle vain vanha pari ja tytär perheineen, kummatkin maksavat matkansa itse ja lahjoja mukaan ehkä vain muutama, pääasiassa lapsille. JOS aikuiset pojat/veljet haluavat mukaan, maksavat EHDOTTOMASTI itse.”

2. Kissa pöydälle eli puhukaa suoraan

Suora puhe on monen lukijamme ratkaisuehdotus. Vaikka kirpaisisi, velvollisuudentuntoisen joulupuurtajan pitää tarttua härkää sarvista ja uskaltaa sanoa, että on saanut ainaisesta passaamisesta kyllikseen. 

”Ei se ruoka joulupöytään maksutta tule.”

”Meillä suvun miehet eivät osallistu mutta auttavat muuten pyydettäessä, joten mieluusti hoidan vastavuoroisesti ruuan.
Jos näin ei ole, sano että joku tuo sillit, toinen juustot ja kolmas kalan. Oppisivat että ei se ruoka joulupöytään maksutta tule.”

”Näille pullamössöpojille on tehtävä selväksi, että se joulu tulee vaun tehden!”

3. Hylkää jo se marttyyrin rooli

Syytön ei ole sekään, joka muita suostuu palkkiotta paapomaan. Moni keskusteluun osallistuneista kehotti Maaritia ja hänen kaltaisiaan nakkaamaan marttyyrin roolin romukoppaan.

”Voi hyvänen aika. Jos ei aikuinen ihminen saa suutaan auki ja piiloutuu jopa itseltään kätevän "ettei vaan kukaan pahastu tai suutu" -tekosyyn taakse, niin viettäköön loppuelämänsä joulut pahoilla mielin marttyyrinä.”

Ei tarjoilua vetelehtijöille. Kuva: Shutterstock
Ei tarjoilua vetelehtijöille. Kuva: Shutterstock

4. Luo uudet perinteet – ilman vapaamatkustajia

Moni oli sitä mieltä, että perheessä, jossa naiset puurtavat ja miehet lonnivat, on kyseessä on pitkä, vääristynyt kasvatusperinne, josta olisi jo korkea aika päästää irti. Välillä on lupa olla itsekäs. Yhteydenpitoa voi vähentää, jos siitä aiheutuu vain pahaa mieltä.

”Veljet ovat monimutkaisen, vääristyneen kasvatusperinteen uhreja.”

”Veljet ovat monimutkaisen, perinteistä kumpuavan, vääristyneen kasvatusperinteen uhreja. He jäävät tahtomattaan sivullisiksi omassa perheessään ja suvussaan.”

5. Vapauta itsesi, ennen kuin on myöhäistä

Jos huomaa aina olevansa sukunsa hiljainen puurtaja, kannattaa kynnysmaton rooli heivata, ennen kuin on liian myöhäistä. Keskustelijoiden mukaan esimerkiksi Maaritin kohdalla vaarana on, että hän jää ainoaksi vastuunkantajaksi ihan kaikessa, kuten vanhenevien vanhempien hoitamisessa.

”Maarit hyvä! Lopeta tähän jouluun sukusi passaaminen! Laittakaa joulu yhdessä miehesi ja lastesi kanssa ja poiketkaa vanhusten luona. Veljille sano HYVÄSTIT, terve ja onnea.”

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla