Kuvat
Shutterstock
Kodin Kuvalehti
”Vanhempien pitää vain sietää se, että nuorelta tulee lunta tupaan”, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen toteaa.
”Vanhempien pitää vain sietää se, että nuorelta tulee lunta tupaan”, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen toteaa.

– Tämä ei ole psykosössötystä vaan tiedettä: nuori ei itse tiedä omaa parastaan. Kasvattajan ei pidä seurata sivusta, kun teini pilaa mahdollisuuksiaan, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo Kodin Kuvalehdelle.

Mikä asia vanhemmilta lasten kasvaessa usein unohtuu, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen?

”Lapsen tullessa murrosikään monet vanhemmat kuvittelevat, että oma lapsi on jo aika kypsä.

Ei ole.

Ei ole mitään psykosössötystä, että nuori tarvitsee aikuisen apua, koska on keskeneräinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivojen etuotsalohkon tehtävä on oman toiminnan ohjaus, ja se aivolohko kypsyy vielä yli 20-vuotiaana. Nuoren keskushermosto siis on kesken, mutta eihän hän itse sitä tajua. Vanhempien pitäisi tajuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen hämmästynyt, että fiksut vanhemmat saattavat sietää lapsiltaan mitä vain, koska pistävät sen murrosiän piikkiin.

Murrosikäisen keskeneräisyyden ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että kaikkea pitäisi sietää. Olen hämmästynyt, että fiksut vanhemmat saattavat sietää lapsiltaan mitä vain, koska pistävät sen murrosiän piikkiin.

Vähän aikaa sitten eräs äiti kysyi, mitä hän voi tehdä, kun teini-ikäinen tytär sanoo äitiään ’vitun huoraksi’. Ehdotin ensiavuksi erittäin dramaattista palvelutason laskua, kunnes tyyli muuttuu. Paino erittäin-sanalla.”

Mitä vanhempien pitäisi tehdä, kun nuori sanoo, ettei kiinnosta?

”Nuoret puhuvat motivaatiosta paljon ja mielellään. Minua ärsyttää se motivaatiosta puhuminen, koska siihen liittyy niin usein ajatus, että kaikkeen pitäisi olla motivoitunut.

Virhe!

Kasvatuksen tärkein tehtävä on opettaa lapset tekemään myös epämiellyttäviä asioita.

Kun kasvava lapsi tai nuori puhuu motivaatiosta, vanhempien on valpastuttava.

Aika usein murrosikäisten vanhemmilta unohtuu tämä:

Kasvatuksen tärkein tehtävä on opettaa lapset tekemään myös epämiellyttäviä asioita.

Vanhempien on opetettava lapsille, että elämässä on hienoja hetkiä, mutta aina ei voi olla.

Siksi vanhempien viestin kasvaville lapsille pitää olla selvä: Meillä kaikilla toivottavasti on asioita, jotka innostavat, ilahduttavat ja motivoivat. Mutta meistä kukaan ei tee vain asioita, jotka innostavat.

Vaikka kotityöt tai koulutyöt eivät motivoisi murrosikäistä, vanhempien tehtävä on tehdä selväksi, että koti ei ole lepokoti ja opiskelu on nuoren työtä.

Jos murrosikäinen sanoo, että ei ole motivaatiota vaikka koulunkäyntiin tai imurointiin tai mummin 70-vuotissynttärikahveille lähtöön, hänelle voi vastata kuivan asiallisesti ’niin nyt kuitenkin tehdään’.

Nuorelle voi sanoa, ettei voi vanhempana vain katsoa sivusta, kun nuori pilaa mahdollisuuksiaan.

Nuorelle on tyypillistä haaveilla suuria mutta kuvitella samalla, että kaikki järjestyy lopulta itsestään. Voi olla, että koulunkäynnistä on syytä keskustella moneen kertaan. Nuorelle voi sanoa, ettei voi vanhempana vain katsoa sivusta, kun nuori pilaa mahdollisuuksiaan jatkokoulutukseen ja työelämään.

Sen kuuleminen ei useinkaan ilahduta nuorta. Sitten vanhempien pitää vain sietää, että nuorelta tulee lunta tupaan.

Lopulta se tyhmäkin homma sitä paitsi tuo hyvää. Kun nuori onnistuu siinä, mitä ei luullut osaavansa tai mikä ei huvittanut, hän alkaa uskoa, että pystyy ja pärjää ja selviää. Tämä nostaa aivojen dopamiinitasoja eli tuo mielihyvää.”

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Niin pitkään ku äiti kustantaa liittymän, hän voi kertoa myös pelisäännöt kännykän käyttöön. Liittymän voi muös katkaista jos säännöt ei miellytä.

4 lapsen äiti

Mites kun nuori on nuorisopsykiatrisen (hus) asiakkaana ja kun tulee puheeksi että nuori surffailee yökaudet ja päivät netissä ja chattiryhmissä, eikä pääse kouluun. Äiti ehdottaa sopimaan matkapuhelimen ottamista olohuoneen puolelle yöksi. Psykiatri pitää puhuttelun nuoren kuullen vanhemmalle siitä, että kännykän yöksi pois ottaminen on "vahvaa rajoittamista", mitä ei missään nimessä vanhemmat saa tehdä, koska nuori ahdistuu, jos ei saa olla netissä.
Muutaman kuukauden kuluttua lääkäri määrää Ketipinoria nuorelle salaa huoltajalta "unirytmin korjaamiseen".

Sisältö jatkuu mainoksen alla