”Kun viemäriputki hajoaa, paikalle ilmaantuu omenavartaloiden ponteva rivistö.” Kuva: Shutterstock
”Kun viemäriputki hajoaa, paikalle ilmaantuu omenavartaloiden ponteva rivistö.” Kuva: Shutterstock

Puhe ”työmiehen hymystä” ei ole pelkkää legendaa. Mutta miksei näille uurtajille saada kunnollisia työhousuja?

Kosmologian professori Kari Enqvist kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan rakennusalan työntekijöistä eli pervakoäijistä, jotka saapuvat, kun asiat menevät vikaan.

– Sillä kun viemäriputki halkeaa ja lokavesi tulvii kadulle, apuun eivät riennä hipsterit jopoillaan. Asfalttimurtuman reunalla eivät kilise nenärenkaat. Siellä eivät komeile rastapipot eivätkä pasteeraa muotibloggarit kuin korkeintaan ottamassa onnettomuusselfieitä.

– Sen sijaan paikalle ilmaantuu omenavartaloiden ponteva rivistö. Huomioliivit päällä nämä miehet kyykistelevät putken äärellä valkoiset persvaot vilkkuen, Enqvist kirjoittaa kolumnissaan.

Persvakoäijät ovat jääneet aina vähemmälle huomiolle, vaikka heidän tekemänsä työ on äärimmäisen arvokasta. Mutta miksi näitä arjen sankareita kutsutaan pervakoäijiksi? Onko rekkamiehen hymy pelkkää legendaa, vai onko työvaatekulttuurissa oikeasti jokin vialla?

”Ja onhan se inhottava kyykistellä töissä, jos joutuu miettimään näkyykö vako.”

Urbaanin sanakirjan mukaan rekkamiehen hymy tarkoittaa tyyliä, jossa housut ovat sen verran alhaalla, että ”hymyilevä” peräaukon yläkohta näkyy.

Kysyimme suomalaiselta työvaatevalmistaja Dimexiltä, miksei raskaan työn raatajille saada kunnollisia housuja.

Dimexin toimitusjohtaja Riitta Krogerus vastaa, että heidän näkökulmastaan kyse on huonosti istuvista vaatteista. Rekkamiehen hymystä on puhuttu pitkään, kun on mietitty rakennusalan työvaatetusta.

– Yritämme kitkeä ongelmaa. Teemme jatkuvaa tuotekehitystä työvaatteiden valmistuksessa suomalaisille työmiehille ja -naisille. Koekäyttö on tärkeää, koska rakennustöissä työskennellään ääriasennoissa, jolloin istuvuus ja käyttömukavuus on kaikkein tärkeintä. Vaatteelta vaaditaan nykyään enemmän, Krogerus sanoo.

Krogerus uskoo, että ilmiö persvakoisista työläisistä on kuitenkin vähentymässä, sillä raskaan työn vaatteisiin panostetaan entistä enemmän. Kyse on vanhan koulukunnan ilmiöstä.

– Ja onhan se inhottava kyykistellä töissä, jos joutuu miettimään näkyykö vako.

Soitimme myös helsinkiläisiin ompelimoihin kysyäksemme mikä vaatekappaleessa on vikana, jos vako vilkkuu. Ompelijana työskentelevä Kirsi kommentoi Me Naisille, että ongelmana on yksinkertaisesti housujen liian pieni koko ja matala vyötärö.

– Ruumiinrakenteella on paljon osuutta asiaan. Hoikemmilla työmiehillä pysyy kyllä housut jalassa, hän sanoo.