Kodin Kuvalehti
 Sängyn viereen ei ole viisasta jättää yöksi mitään laitetta latautumaan. Jos laite syttyy, on saman tien itse tulipalon keskellä.
Sängyn viereen ei ole viisasta jättää yöksi mitään laitetta latautumaan. Jos laite syttyy, on saman tien itse tulipalon keskellä.

Lataatko kännykkää yöllä ja vieläpä jossain sänkysi lähellä? Huono idea. Ei ole pelkkää kaupunkilegendaa, että vioittunut akku voi nukkuessasi ylikuumentua ja aiheuttaa tulipalon.

Moni lataa puhelintaan yöllä makuuhuoneessa, mikä paloturvallisuusasiantuntijoiden mukaan on vaarallista. Nukkuvan ihmisen lähellä alkava tulipalo on aina iso riski, koska palon syttyessä herääjällä on vähemmän aikaa sammuttaa palo ja pelastautua.

Jos kännykkää on pakko ladata yöaikaan, se kannattaa jättää toiseen huoneeseen, jossa on kunnossa oleva palovaroitin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin tulee joka kuukausi muutama viesti läheltä piti -tapauksista, jotka liittyvät kännykän akkujen tai laturien aiheuttamiin onnettomuuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Laitteiden määrään nähden tapauksia on vähän.”

– En kuitenkaan lähtisi pelottelemaan, että tapauksia on paljon, koska niitä on kaikkien meidän ladattavien laitteidemme määrään nähden vähän. Tässä kun katson ympärillenikin, näen jo kolme ladattavaa laitetta, kertoo ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lepistö muistuttaa myös, että jos asunnossa on säädösten mukaiset palovaroittimet, ne ehtivät reagoida ennen kuin on myöhäistä.

– Akun hajoamisesta voi kuulua myös kova pamaus, johon ihminen voi herätä. Toimiva palovaroitin herättää ainakin varmasti ja antaa aikaa heittää vaikka maton syttyneen puhelimen päälle.

1. Kännykän pudottelu voi vioittaa akkua – seuraa kuumenemista

Jos ostaa kännykän ja sen lisälaitteet alkuperäisinä eikä tilaa niitä esimerkiksi halvalla verkkokaupasta, onko paremmin turvassa tulipaloilta?

Lepistön mukaan alkuperä ei ratkaise turvallisuutta. Sen sijaan laitteen käytöllä on merkitystä, samoin tuurilla. Laitteita kannattaa seurata.

– Kännykän litium-akusta voi tulla maanantaikappale jo tuotantovaiheessa. Lisäksi ne ovat suhteellisen herkkiä vääränlaiselle käytölle, Lepistö kertoo.

”Seuraa laitetta jo uutena.”

Hän vinkkaa kaksi asiaa, jotka kertovat siitä, että kännykän akku saattaa olla viallinen ja siten vaarallinen.

– Jos olet ostanut uuden laitteen, seuraa heti alkuun, lähteekö se kuumenemaan tai syntyykö siihen jokin ulkoinen muutos.

Valmistusvirheen, ikääntymisen, kostumisen tai oikosulun vuoksi kännykkä voi turvota, mikä on aina huolestuttava merkki.

Puhelimen akku voi vaurioitua myös käytössä, joten kuumenemista kannattaa seurailla. Jos kännykkä esimerkiksi saa iskun tai se putoaa kovalle alustalle lujaa, akkuun voi tulla vika, joka aiheuttaa ladatessa häiriön.

– Normaalistikin akku lämpenee ladatessa, mutta normaalia on vain lämpö, joka tuntuu vielä kädessä miellyttävältä, Lepistö kuvaa.

2. Irrota laturi seinästä, kun et lataa

Laitteita ei kannata kuumenemisvaaran takia ladata helposti syttyvällä alustalla, kuten sanomalehtipinon päällä, eikä myöskään jättää latautumaan, kun lähtee pois kotoa. Täyteen latautuneen akun pitäminen pitkään kiinni laturissa ei sen sijaan ole normaalisti ongelma.

– Kyllä laturin elektroniikan pitää hoitaa se niin, ettei laturi ylikuumene. Laturi on rikkinäinen, jos se ylilataa.

Jukka Lepistö pitää kuitenkin viisaana laturin irrottamista seinästä silloin, kun siinä ei ole mitään laitetta ladattavana.

”Pistorasioiden kuntoakin kannattaa seurata.”

– Eihän sen pitäisi olla vaarallinen silloin, kun siinä ei ole kuormitusta. Mutta jos laturi on sähköpistokkeessa, se on myös kolhuille altis. Jos muksu juoksee sitä päin, siinä voi pistorasia hajota.

3. Tarkista myös pistorasiat

Myös pistorasioiden kuntoa kannattaa seurata, sillä löystyneet rasiat ja huonot liitokset voivat aiheuttaa valokaaren, joka johtaa pahimmillaan tulipaloon.

Lepistön mukaan sähkölaitteista alkaneita rakennuspaloja ja niiden vaaroja kirjataan vuosittain yli 2 500. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin mukaan sähkölaitteista alkaa joka vuosi Suomessa lähes tuhat tulipaloa. Kodin tulipaloista suurin osa saa alkunsa nimenomaan sähkölaitteesta.

Paloturvallisuuden kannalta erityinen riski ovat ladattavat laitteet. Eräänä kesänä esimerkiksi tamperelaisen omakotitalon makuuhuoneessa syttyi yöllä kannettava tietokone palamaan ja aiheutti tulipalon. 

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Asun yksiössä, joten lataaminen toisessa huoneessa ei ole mahdollista. Lataan puhelinta yöpöydällä, koska käytän puhelinta myös herätyskellona. Palovaroitin sijaitsee yöpöydän päällä, joten sen kanssa ei ole ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla