Sokerideittailuun voi kuulua eri palveluita aina juttuseurasta seksiin.
Sokerideittailuun voi kuulua eri palveluita aina juttuseurasta seksiin.

Seksityötutkijan mukaan sokerideittailussa ja seksityössä on paljon samaa, vaikka niihin suhtaudutaan yhteiskunnassamme eri tavalla.

Kun ystäväni kertoi, että häntä pyydettiin Tinderissä sugar babyksi, totesin sokerideittailun olevan modernia seksityötä. Mielestäni toteamus oli neutraali, mutta se sai aikaan pitkän keskustelun siitä, onko sugar babyn kutsuminen seksityöläiseksi loukkaavaa.

Sugar dating eli sokerideittailu on vastikkeellinen tapailusuhde, jossa usein vanhempi mies, ”sugar daddy”, tapailee nuorempaa naista, ”sugar babya”. Vastineeksi tapailusta sugar baby voi saada rahaa tai muuta taloudellista hyötyä. Vastineista puhutaan usein lahjoina, mutta sokerisuhteen voi mieltää myös harmaaksi taloudeksi.

Sugar babyksi ryhdytään usein lyhytaikaisesti esimerkiksi opiskelun ohessa. Sokerisuhteita muodostetaan niiden etsimiseen tarkoitetuilla nettisivustoilla sekä muilla sosiaalisen median alustoilla aina Instagramista Tinderiin. Ylen tekemän selvityksen mukaan sokerideittailun suosio on kasvanut Suomessa nopeasti viime vuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta miksi sokerideittailuun suhtaudutaan suopeammin kuin prostituutioon, vaikka ilmiöissä on paljon samaa?

Mielikuvat määräävät

Seksityötä tutkineen Niina Vuolajärven mukaan suhtautumiseen vaikuttavat mielikuvamme seksityöläisistä. Prostituoituja varjostaa edelleen ”huonon naisen” stigma, joka on satojen vuosien ajan erotellut seksityöläiset yhteiskunnassamme erilleen niin sanotuista hyvistä, seksuaalisesti kunniallisista naisista, kuten äideistä ja vaimoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Näemme seksityöläiset edelleen ”likaisina” ja epätoivoisina naisina, jotka tekevät työtään vain pakon edessä. Tämä käsitys ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan seksityötä tekevät ihan tavalliset ihmiset, jotka elävät monissa eri elämäntilanteissa.

Mielikuvat sokerideittailusta puolestaan yhdistyvät luksuselämään ja jetsetiin. Mielikuvaa rakentavat sekä sokerisuhteiden muodostamiseen tarkoitetut nettisivustot, joissa sokerideittailua markkinoidaan kauniiden ja rikkaiden välisinä sopimuksina, että sosiaalisessa mediassa leveää elämäntyyliään esittelevät sugar babyt.

Vuolajärven mukaan mielikuvat eroavat toisistaan kuitenkin todellisuutta enemmän.

– Prostituutiota ympäröivän stigman takia sokerideittailun ja seksityön välille halutaan ikään kuin piirtää keinotekoista rajaa, vaikka usein palvelut ovat melko samanlaisia. Sekä seksityöläiset että sugar babyt tarjoavat intiimejä palveluita aina treffailusta halailuun ja seksiin.

Monogaamisuus tekee maksetusta seksistä hyväksytympää

Vuolajärvi arvelee, että sokerideittailuun saatetaan suhtautua seksityötä suopeammin myös siksi, että se mukailee usein monogaamista heterosuhdetta, jossa tapaillaan vain yhtä ihmistä.

– Asetelma muistuttaa monella tapaa perinteistä heterosuhdetta, jossa vanhempi mies tapailee nuorempaa naista ja maksaa tapailun ohessa treffit, matkat ja lahjat.

Seksityössä työntekijän ja asiakkaan välillä on puolestaan selkeä asiakassuhde, jonka maksuista ja palveluista sovitaan tarkasti etukäteen. Seksityöläisellä on usein myös monia eri asiakkaita samanaikaisesti, mikä ei sovi yhteiskunnalliseen normiimme, jossa intiimiyden katsotaan kuuluvan kahden ihmisen väliseen suhteeseen.

Huoleksi paketoitua seksismiä

Sokerideittailusta puhuttaessa esiin nousee usein huoli siitä, miten intiimipalveluiden myyminen vaikuttaa nuorten naisten psyykeen. 

Vuolajärven mukaan huoleksi paketoitu kauhistelu sugar babyjen pärjäämisestä todistaa, että sugar babyt saavat osakseen samoja seksistisiä oletuksia kuin prostituoidutkin.

– Perinteinen ajatus on, että jos nainen käyttää seksuaalisuuttaan jotenkin muuten kuin parisuhteessa rakkaudesta käsin, niin siihen liittyisi automaattisesti hyväksikäyttöä tai naisen tietämättömyyttä siitä, mitä hän tekee.

Sokerideittailussa huolta voi herättää etenkin sugar babyjen nuoruus. Vuolajärven mukaan elämänkokemus on aina hyväksi, kun puhutaan omien rajojen asettamisesta tai ihmisten kanssa työskentelemisestä ja neuvottelemisesta.

– On kuitenkin mahdotonta sanoa, minkä ikäinen ihminen tällaiseen olisi valmis, kun ihmiset kypsyvät eri tahtiin ja kokemukset ovat niin erilaisia. Toki alaikäisyys on asia erikseen. Silloin kyseessä on poikkeuksetta rikos.

Vuolajärvi lisää, että sokerideittailijoidenkin pitäisi muistaa katsoa elämää vähän nykyhetkeä pidemmälle. Jos deittailua tekee pitkään ja päätoimisesti, urasuunnitelmat saattavat kärsiä.

– Jos sokerideittailun ohella ei tee mitään muuta, voi tulevaisuudessa olla vaikeaa selittää CV:ssä olevat aukot tuleville työnantajille, mikä puolestaan voi vaikuttaa työllistymiseen.

Sokerideittailu ilman sokerikuorutusta

Vuolajärven mukaan olisi tärkeää keskittyä myös siihen, etteivät mielikuvat sokerideittailusta ole liian sokerisia.

– Ihmisten tulisi olla tietoisia sekä sokerideittailun että seksityön hyvistä ja huonoista puolista. Kyse ei kummassakaan ole helposta rahasta tai luksuksesta, vaan työnteosta, jossa täytyy olla erittäin tietoinen siitä, mihin on valmis ja mitä haluaa vastineeksi.

Jos sokerisuhteelta odottaa liikaa, saattaa pettyä: jokaisella sugar daddylla ei ole jahtia tai varaa luksusmatkoihin. Vuolajärven mukaan suhteissa avainasemassa on avoin kommunikointi rajoista, ajasta ja palkkioista.

Vuolajärvi korostaa, ettei sokerikuorrutuksen riisuminen tarkoita sitä, että sokerideittailuun pitäisi suhtautua nykyistä kielteisemmin.

– Sekä sokerideittailuun että prostituutioon tulisi suhtautua realistisesti moralismin sijaan. Seksityö on monelle tavalliselle ihmiselle toimeentulomuoto, jota ei pitäisi joutua piilottelemaan.

Vuolajärven mukaan yhteiskunnallinen stigma lisää seksityöläisten kaltoinkohtelua, josta moralisoinnin aiheuttaman häpeän takia kuitenkin vaietaan.

Oletko ollut sokerisuhteessa? Kerro meille kokemuksistasi alta löytyvällä lomakkeella.

Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
NN

Kai sitä jotkut kaunistelevat itselleen tosiasioita. Ei se ole mitään deittailua. Rahaa panemista vastikkeena saavat ovat huoria. Ei siinä mitään, kunhan maksaa verot ja eläkevakuutusmaksut.

sykerö

"seksuaalisesti kunniallisista naisista" tossa   vaiheessa repes nauraa.  Joo ehkä yksi kahdestakymmenestä   jolla on vielä vanhat  hyvät  arvot kohdallaan. Loput  vaihtaa badboy toiseen siihen tahtiin että jossain vaiheessa  kun kysyy  eivät  edes enää  tiedä  kuinka monen kanssa  ollut. Sitten  luulevat että löytävät  jonkun  apinan joka  elättää  kun ovat  vanhempia. jotkut löytävät mutta monet huomaavat että kumppani on koira  tai kissa. osasta tulee karen tyylisiä kun   yksin tarpeksi ovat. mies  ja  nainen ei vain  ole sama asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla