Me Naiset
|
Ville Hyötylä
Ei, valitettavasti tämä erittäin yleinen Rakkaus-muki ei ole järin arvokas (ainakaan vielä). Se on ollut tuotannossa vuodesta 1996 asti. Kuva: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen
Ei, valitettavasti tämä erittäin yleinen Rakkaus-muki ei ole järin arvokas (ainakaan vielä). Se on ollut tuotannossa vuodesta 1996 asti. Kuva: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen

Uusi muumimuki ilmestyi myyntiin äskettäin, mutta vanhat vasta haluttuja ovatkin. – Joku on käyttänyt mökillä 200 euron arvoista mukia hammasharjakippona, kertoo muumiastioita ostava ja myyvä Rasmus Rantanen.

Muumikuvioiset Arabian Teema-mukit ovat monille muutakin kuin kuppi kahville tai teelle. Muumimukit ovat kova keräilykohde, joista maksetaan parhaimmillaan useiden tuhansien eurojen hintaa – astian harvinaisuudesta riippuen. Joitain saattaa löytää kirpputorilta euron hintalapullakin.

Muumimukit rahaksi -myyntisivustoa pyörittävä Rasmus Rantanen innostui mukeista opiskelija-aikoinaan. Hän oli saanut muumimukeja lahjaksi usean vuoden ajan.

– En juo kahvia tai teetä, ja opiskelijana huomasin, että mukeista saa hyvää hintaa. Koulunpenkillä kerroin asiasta kaverilleni, ja siitä se idea lähti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä tavaralle hinta?

Muumimukeja on valmistettu 88 erilaista. Rantasen mukaan tuotantoon tulee vuosittain noin 4–5 uutta mukia. Uusin erikoismuki saapuu markkinoille keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja on myynnissä vain torstaina 9. elokuuta. IS:n mukaan sitä on jonotettu esimerkiksi Helsingin Forum-kauppakeskuksessa keskiviikkoiltapäivästä saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muumimukien hinnoittelu on kirjavaa. Yritysten lisäksi niitä kaupataan esimerkiksi kirpputorisivustoilla, kuten Huuto.netissä ja Tori.fi:ssä, sekä Facebook-ryhmissä. Netissä on tarjolla muutamia palstoja, jotka laskevat mukien alimman, ylimmän ja keskihinnan, mutta ne eivät ole Rantasen mukaan luotettavia, sillä kyse on pyyntihinnoista.

Tarkkaa tietoa liikkuneista summista ei ole tarjolla.

”Joku on löytänyt mökiltään 200 euron arvoisen mukin. Siellä se on ollut hammasharjakippona.”

Rantanen kertoo, että hänen hintatietämyksensä on harjaantunut vuosien mittaan.

– Jos kaverini osoittaa kirpputorilla jotain mukia, mielessäni alkaa pyöriä hintahaitari ja valmistusvuosi.

Rantanen ja hänen ystävänsä ovat ostaneet ja myyneet mukeja sekä muita muumiastioita vuodesta 2014 alkaen. Hän kertoo, että käsien kautta on tähän mennessä kulkenut vajaat 10 000 muumituotetta. Pääasiassa tuotteet ovat sellaisia, joiden valmistus on jo lopetettu.

– Suurin osa asiakkaista, jotka haluavat myydä tuotteitaan, myyvät kerralla isomman määrän. Yksittäin niistä saisi paremman hinnan, mutta suuria määriä meille myyvät arvostavat helppoutta ja nopeutta, Rantanen kertoo.

200 euron hammasharjakippo

Sitten asiaan. Mistä mukeista voisi saada eniten rahaa, jos niitä sattuu kaapin perällä lojumaan?

Rantasen mukaan kaikki 1990-luvulla valmistetut mukit ovat jo itsessään arvokkaita. Niitä myös saattaa löytyä monen kaapista, sillä ne ovat olleet suosittuja lahjoja.

Esimerkiksi Millenium-niminen muki on ollut useassa lahjapaketissa ilmestyessään vuosituhannen vaihteessa. Sen arvo saattaa olla Rantasen mukaan 200 euron paremmalla puolen.

Joulutervehdys- ja Millenium-mukeista voi saada jopa pari sataa euroa. Kuva: Arabia
Joulutervehdys- ja Millenium-mukeista voi saada jopa pari sataa euroa. Kuva: Arabia

Samassa hintaluokassa pyörii Joulutervehdys-muki.

Hieman alle 200 euroa voi saada Rauha-mukista sekä keltaisesta Toimisto-mukista.

– Keräilijöiden keskuudessa suosittu on ruskea Nipsu-muki, josta voi saada 50–100 euroa. Aina kun me saamme sellaisen myyntiin, se lähtee parissa päivässä. Toinen kiinnostava on Iltapurjehdus, jonka hinta liikkuu 100 euron tienoilla. Siinä on enemmän Tove Janssonille tyypillistä yksityiskohtaista piirustustapaa eikä pelkästään isoa hahmoa kyljessä.

Ylhäällä Rauha- ja Toimisto-mukit, alhaalla ruskea Nipsu- ja Iltapurjehdus-mukit. Kuva: Arabia
Ylhäällä Rauha- ja Toimisto-mukit, alhaalla ruskea Nipsu- ja Iltapurjehdus-mukit. Kuva: Arabia

– Sellaisiakin tilanteita on ollut, että joku on löytänyt mökiltään 200 euron arvoisen mukin. Siellä se on ollut hammasharjakippona, Rantanen nauraa.

Mukit, jotka ovat olleet pidempään poissa tuotannosta, ovat arvokkaita. 90-luvun mukien lisäksi tällaisia ovat sesonkimukit, kuten kesä- ja talvimukit vuosilta 2006–2010.

Jokaiseen kippoon tämäkään sääntö ei tosin päde.

– Kun ihmiset näkevät otsikoita arvokkaista mukeista ja löytävät niitä kaappinsa perältä, voi myyntivaiheessa kuitenkin tulla pettymyksiä. Valtaosa mukeista saattaa olla edelleen myynnissä Prisman hyllyillä. Tai sitten niillä ei vain ole arvoa, Rantanen sanoo.

Rakkaus- ja Haisuli-mukit ovat erittäin yleisiä pitkän valmistushistorian vuoksi. Kuva: Arabia
Rakkaus- ja Haisuli-mukit ovat erittäin yleisiä pitkän valmistushistorian vuoksi. Kuva: Arabia

Ulkomailla liikkuvat hurjat summat

Yleisimmiksi mukeiksi Rantanen luettelee Rakkaus- ja Haisuli-nimiset mukit. Rakkaus on ollut tuotannossa pisimpään, vuodesta 1996 alkaen. Niistä ei voi odottaa juuri minkäänlaista hintaa – ainakaan vielä.

Arvokkain Rantasen firman myymä muki oli hinnaltaan 8600 euroa. Se lähti Ruotsiin. Kyseessä oli Fazer-erikoismuki, jota on tehty vain 400 kappaleen erä. Yleensä tuotantomääriä ei kerrota julkisuuteen.

Rantanen kertoo kuulleensa, että Japaniin on joskus kaupattu Fazer- ja Muumipeikko unelmoi -mukien kombo, joka maksoi yli 10 000 euroa.

Tästä kaksikosta on maksettu jopa yli 10 000 euroa. Kuva: Arabia
Tästä kaksikosta on maksettu jopa yli 10 000 euroa. Kuva: Arabia

Juttua päivitetty 9.8.2018 klo 11:32. Korjattu yrityksen nimi.

Särö

Mulla myös oli Rauha -muki hammasmukina ennenkuin vahingossa jostain.lehdestä huomasin sen arvon. Nyt on astiakaapin ylähyllyllä paremmassa tallessa.🤗

Sisältö jatkuu mainoksen alla