Pälyiletkös itse somea muiden seurassa? Saatoit sortua fubbailuun.

Tiedät varmaan tunteen: olet ystävän, työkaverin tai perheenjäsenen seurassa, kun hän kesken keskustelunne siirtää katseensa sinusta puhelimeensa ja alkaa plärätä sitä. 

Englannin kielessä yllä kuvatulle käytökselle on jo muutamia vuosia sitten keksitty oma termi phubbing. Se tulee sanoista phone + snub. Phone tarkoittaa tietysti puhelinta, to snub -verbi puolestaan loukkaamista, halveksimista, töykeästi kohtelua, ohittamista tai ylenkatsomista. Phubbing tarkoittaa siis sosiaalisissa tilanteissa tapahtuvaa, loukkaavaa tai vähättelevää sosiaalisen median käyttöä puhelimella. 

Mainostoimisto McCann keksi termin mainoskampajaansa varten vuosikymmenen alussa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen kieleen phubbing (lausutaan [fabing]) ei ole kotiutunut, vaikka jokainen meistä sen kuvaaman käytöksen taatusti tunnistaakin. Sana ei istu luontevasti suomen kieleen. Siksi Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuoltaja ja Kielikellon toimittaja Henna Makkonen-Craig on pohtinut suomenkielistä versiota termille Kielikellon artikkelissaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Somekansan suuhun parhaiten sopiva voisi olla suomen kielen sääntöjen mukaiseksi muokattu fubbaus. Muita mahdollisia, suomenkielisiä ilmauksia voisivat Makkonen-Craigin mukaan olla sometilaan meneminen, someutuminen, somen pälyily, kännykän räplääminen tai puhelimen ääreen vetäytyminen. Yksi varsin käyttökelpoinen on someutuminen, joka Kielikellon artikkelin mukaan leikittelee mielikuvalla sanojen yhdistelystä: someen uppoutuminen eli someutuminen. 

Lähes jokainen lienee joskus itsekin syyllistynyt fubbaukseen. Se on petollisen helppoa: kun keskustelu käy tylsäksi tai puhelin piippaa pöydällä, sormet hakeutuvat kuin itsestään selaamaan Facebookia, Whatsappia, Instagramia tai Twitteriä. 

Samalla jokainen tietää, että fubbaus aiheuttaa kanssakeskustelijalle kurjan olon. Keskustelua on vaikea jatkaa, kun kaverin mielenkiinto on yhtäkkiä siirtynyt toisaalle. 

Miten fubbaus sitten oikein vaikuttaa meihin? Tutkimusten mukaan monellakin tavalla:

1. Se vähentää sosiaalisten kanssakäymisten merkityksellisyyttä

Fubbausta on tutkittu maailmalla melko paljon. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että se vähentää kasvotusten tapahtuvien kanssakäymisten merkityksellisyyttä. Erään tutkimuksen mukaan tekstaaminen kesken keskustelun teki jutustelusta merkittävästi vähemmän tyydyttävää molemmille osapuolille. 

Elä onnellisemmin -kirjan julkaissut Emma Seppälä on pohtinut fubbausta Time-lehden artikkelissa:

– On ironista, että fubbauksen on tarkoitus oletettavasti yhdistää sinut johonkin toiseen sosiaalisen median tai tekstaamisen kautta. Mutta itse asiassa se voi häiritä merkittävästi nykyhetkessä ja kasvotusten tapahtuvia ihmissuhteita.

Onnellisuuden psykologiaa tutkiva Emma Seppälä on psykologian tohtori, joka työskentelee Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Hänellä on suomalaiset sukujuuret. 

2. Se uhkaa mielenterveyttä

Tuoreemmassa tutkimuksessa selvisi, että fubbaus on uhka neljälle tunnistetulle perustarpeelle eli yhteenkuuluvuuden tunteelle, itsetunnolle, merkitykselliselle olemassaololle ja kontrollille. Kyseisen tutkimuksen mukaan fubbaus sai ihmiset tuntemaan olonsa ulkopuolelle jätetyksi ja eristetyksi.

3. Se vahingoittaa parisuhteita

Useammissa tutkimuksissa on havaittu, että kun puolisot fubbaavat toisiaan, he kokevat todennäköisemmin masennusta ja ovat vähemmän tyytyväisiä suhteessaan. 

– Jos elämänkumppanisi on puhelimen äärellä, se tarkoittaa, että hän priorisoi jotakin muuta asiaa sinun sijastasi, kun olette yhdessä, ja se sattuu, sanoo Emma Seppälä. 

– Tavallaan romanttiset kumppanimme valitsevat puhelimen ylitse meidän, sanoo puolestaan yhdysvaltalaistutkija James A. Roberts CNN:n taannoisessa jutussa

4. Pelkkä puhelimen läsnäolo vaikuttaa negatiivisesti

Vuonna 2012 tehty tutkimus kertoo, että jopa pelkkä älypuhelimen läsnäolo keskustelun aikana sai ihmiset tuntemaan, että he olivat vähemmän yhteyksissä toisiinsa – riippumatta siitä, käyttikö joku puhelinta vai ei. 

5. Vaikuttaa myös fubbaajaan

Puhelimen epäkohtelias selailu on tietenkin kaikkein ikävintä sen ihmisen kannalta, joka jää fubbauksen takia vailla toisen huomiota. Time-lehden artikkelissa huomautetaan, että myös ”fubbaaja” itse kärsii tilanteesta. 

Tänä vuonna toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että ihmiset, jotka käyttivät puhelintaan ruokaillessaan perheensä tai ystäviensä kanssa, kertoivat nauttineensa ateriastaan vähemmän ja tunteneensa olonsa poissaolevammaksi kuin ne, jotka eivät käyttäneet puhelinta ruokapöydässä. 

6. Se antaa fubbaajasta huonon kuvan

Jos huomaat avaavasi toistuvasti puhelimen muiden ihmisten kanssa ollessasi, asiaan kannattaa ehkä kiinnittää huomiota. Seppälän mukaan somen epäkohtelias selailu voi nimittäin pilata maineesi.

– Puhelimen käyttäjiä pidetään yleensä tavallista epäkohteliaampina, epähuomaavaisempina ja huonompina keskustelijoina. 

Jos huomaat toistuvasti avaavasi puhelimen muiden ihmisten seurassa, saatat kärsiä älypuhelin- tai someriippuvuudesta. Fubbaus on nimittäin yksi someriippuvuuden tunnusmerkeistä

Alkoiko ahdistaa? Jos mielit eroon jatkuvasta somen selailusta, lue vinkkimme aiemmista jutuistamme.

Häiritseekö kaverin jatkuva puhelimen selailu sinua? Huomaatko itse fubbaavasi vähän väliä? Vastaa kyselyyn alla! Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
someallergikko

Kukaan ei oikeasti voi olla useammassa paikassa yhtä aikaa. Päinvastoin: jos yrität olla koko ajan kaikkialla, et itse asiassa ole koskaan missään...

MilaMolopää

Meidän suvussa parikymppiset naiset tulevat tervehtimään isoäitiään jouluna katse naulattuna kännykkään. Siinä sitten tirskutaan ja otetaan äänet pois päältä kuvia ja videoita jaettaviksi kotirauhan suojaamasta tilasta ulkopuolisille. Siis salakuvausta. Pitäisivätköhän itse moisesta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla