On taaksepäin katsomisen aika. Seuraavien kysymysten avulla huomaat, että tänäkin vuonna tapahtui myös paljon hyvää.

Hei, sinä hämärähyssystä nauttiva ihminen siellä sohvallasi. Jouluvalmistelut on jo tehty, eikö niin? Ai ei, no ei se mitään, keksimme silti sinulle uutta puuhaa loppuvuodeksi: ITSETUTKISKELEVAN KOKONAISKATSAUKSEN VUODESTA 2018! Sen voit tehdä seuraavan, Psychology Today -julkaisusta sovelletun listan avulla.

Kysymykset on laadittu niin, että niihin vastaamisesta ei tule epäonnistunut vaan toiveikas ja voimaantunut olo. Ehkei vuosi 2018 ollut ollenkaan turhaa ajan kulumista vaan oppimista, viisastumista, avartumista tai ainakin hyvä pohja vuodelle 2019. Kannattaa kokeilla myös yhdessä kaverin kanssa: yhdessä tulee enemmän vastausvaihtoehtoja mieleen. Ole hyvä:

 1. Mitä oivalsit tänä vuonna? Ajattele jotain tarpeeksi pientä. Että et vain ole lenkkeilevä ihminen? Että homejuuston kanssa ei sovi valkoviini? Että väsyttää paljon vähemmän, jos käy illalla aikaisin nukkumaan?
 2. Mikä on ollut vuoden positiivisin yllätys? Muistele ilahtumisia: uusi pomo olikin yllättävän ok? Puolisosi tyhjensi vessan lattiakaivon pyytämättä?
 3. Entä saavutus? Nämä ovat aina pahoja, mutta kokeile taas pienentää mittakaavaa: todella ikävän työtehtävän hoitaminen loppuun on saavutus, vuoden pahimmasta viikosta hengissä selviäminen samoin.
 4. Paras ostos? Ostoksia saa selitellä ja katua ihan tarpeeksi, nyt ilakointia onnistumisesta!
 5. Tuliko opittua jokin hyvä, uusi rutiini? Ei? Vielä on koko loppuvuosi aikaa, alapa nyt vaan lankuttaa.
 6. Kohtasitko reippaasti henkilökohtaisen hirviösi? Eli tilasit hammaslääkäriajan, kävit kuntosalilla, pidit puheen, soitit perintätoimistoon? Aplodien paikka.
 7. Pyysitkö ja saitko apua? Muistele sitä lämmöllä. Mieti, kannattaisiko pyytää ensi vuonna useamminkin!
 8. Mitä hyvää tapahtui ihmissuhderintamalla? Pinnistele, niin keksit! Varmasti on yksi parisuhderiita, jonka vältit hetkellisen hyvyyskohtauksen takia. 
 9. Mikä hieno henkilökohtainen tavoitteesi jäi saavuttamatta? Hyvä! Näin ne prioriteetit asettuvat kohdalleen: se ei siis ollutkaan tärkeää. Keksi ensi vuodeksi joku helpompi tavoite.
 10. Opitko jotain uutta? Lisääntyikö ymmärrys? Kaikki lasketaan: Balkanin alueen pääkaupungit, uuden parkkisovelluksen käyttö, maakuntavaalien merkityksen hahmottaminen.
 11. Huomasitko tykkääväsi jostain mausta, josta et aikaisemmin ole tykännyt? Esim. rakuuna, karvasmanteliöljy, merilevä, Snickers.
 12. Minkä teknologisen haasteen selätit tänä vuonna? Huom! Teknologiaksi lasketaan myös ruohonleikkuri, käsisuihku ja moniteholasit.
 13. Muutitko mielipidettäsi jostain? Voi olla myös muita kuin Vain elämää -artisteja. 
 14. Mikä suututti hulluna? Mieti uudestaan: suututtaako edelleen yhtä paljon? Jos ei, piehtaroi henkisessä kypsyydessäsi.
 15. Mistä seikasta tykkäät itsessäsi enemmän kuin ennen? Eikö meinaa löytyä? Kysy läheiseltä, mistä hän tykkää sinussa entistä enemmän. Eikö tärpännyt vieläkään? Siirry kohtaan 16.
 16. Missä suhteessa olet erilainen kuin ennen? Suurempi persoona? Leveämpi pylly? Entistäkin vaikeammin huijattava muija?
 17. Mikä on ahdistanut sinua tänä vuonna eniten? Tässä otetaan huomioon myös maailmantuska, joku raja itsetutkiskelullakin.

Onko lista käyty läpi? Seuraava tehtävä: iloitse kaikista kohdista 1–16, koska eipä tullut elettyä turhaan! Kohta 17 toimii näppärästi pohjana seuraavalle uudenvuodenlupauksellesi. Keksi jotain, mitä voit tehdä, jotta saisit ahdistusta hälvenemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla