Naapurinpelätin Martti seisoo Pohjois-Savon sydämessä kaavilaisella pihalla.

Viime kesänä askartelijat villiintyivät tekemään pihoilleen hurjia betonihahmoja. Somessa on voinut törmätä kuviin viikatemiehistä ja haamuista. Tänä kesänä kaavilainen Olga Annenkova kaipasi pihalleen linnunpelätintä, mutta ei innostunut perinteisestä mallista. Sitten syntyi Martti.

Olga jakoi Facebookin Piha ja puutarha -ryhmään kuvan pihallaan seisovasta hahmosta ja lisäsi tekstin ”linnun (naapurin) pelätin”. Naapurit eivät kuitenkaan ole kokonaan kaikonneet pihapiiristä.

– Naapurit ovat kysyneet, että saako tulla, Olga kertoo nauraen. Olen vastannut heille, että totta kai saa tulla, meidän Martti on kiltti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 Linnunpelättimen nimittäminen naapurinpelättimeksi on siis lähinnä vitsi. Olga kertoo juttelevansa naapureille tavalliseen tapaan ja välit naapureiden kanssa on yhä hyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Naapurit ovat kyllä myös sanoneet, että meidän pihalla on niin komea mies.

Kun linnunpelätin valmistui, Olga kertoo katsoneensa sitä hetken ja nimenneen sen Martiksi.

– Se oli aivan Martin näköinen, Olga sanoo.

Ohjeet venäläismieheltä Youtubesta

Olgan pihassa on paljon musta- ja punaherukkapensaita, joten linnunpelätille on käyttöä. Hän mietti pitkään, että haluaisi pihalleen jollain tavalla erikoisen pelätin lintuja varten. Sitten tärppäsi.

– Venäläismies jakoi Youtube-videolla ohjeita erilaisten linnunpelätinten tekoon, Olga kertoo.

Tämä yksilö miellytti Olgaa. Hän rakensi pelättimen yhdessä miehensä kanssa.

Martilla on metallitanko runkona, ja vartalo ja kädet on kasattu 1,5 litran limpparipulloista. Niiden sisällä on vettä, mikä auttaa Marttia pysymään pystyssä myös kovalla tuulella.

Vartalon ympärillä Martilla on revittyjä muovipusseja vaatteiksi, pää on roskapusseista ja huppuna Martilla on kertakäyttösadeviitta. Martti liikkuu tuulen mukana tuuliviirin tavoin. 

Kepin nokkaan Martille on rakennettu lamppu, jonka sisällä on aurinkokenno. Näin ollen Martti valaisee ympäristöään myös pimeällä.

Hurjia hahmoja somessa

Kun Olga jakoi naapurinpelätistään Martista kuvia sosiaalisessa mediassa, kommentteja ja tykkäyksiä tuli paljon. Olga kertoo, että kommenteissa oltiin aivan varmoja siitä, että linnut eivät ole ainoita, joita Martti pelottaa. 

– Pimeällä ei uskalla mennä ulos, sanottiin. Yhdessä kommentissa sanottiin, linnut pelästyvät niin paljon, että niiden sulatkin lentää pois. Toisessa kommentissa epäiltiin, että ovikello ei enää soi, kun tuo pelästyttää ihmisiä niin paljon, Olga kertoo.

Ja onhan Martti kieltämättä hurja.

– Lapsia ei ole näkynyt, Olga naurahtaa.

Myös Instagramissa on voinut törmätä hurjiin pihahahmoihin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#fågelskrämma #linnunpelätin #scarecrow 🐦 #hemester

A post shared by Vilma (@vilmagus) on

Rovaniemeläisellä mökkipihalla on Manalan lautturina tunnettu hahmo, joka sai kaverikseen viime vuonna Kaivon haamun.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla