”Ah, vihdoin varpaat lämpimänä, en varmasti nouse avaamaan ovea!” Kuva: Shutterstock
”Ah, vihdoin varpaat lämpimänä, en varmasti nouse avaamaan ovea!” Kuva: Shutterstock

”Jos olen ihan hiljaa, ehkä se menee pois...”

Kuvittele tilanne: olet yksin kotona. Loikoilet kaikessa rauhassa sohvalla ja nautit omasta rauhastasi. Ovikello soi aivan yllättäen, vaikka et odota vieraita. Miten toimit?

Nousetko empimättä mukavasta köllöttelyasennostasi ja tepastelet kurkkaamaan, kuka kumma siellä kolkuttelee? Vai harjoitatko sinäkin yllätysvieraiden ilmaantuessa toimintaa, jota japanilaiset kutsuvat nimellä irusu?

Irusu-termi kuvaa sitä tilannetta, kun tietää varsin hyvin, että kotioven takana on vierailija, mutta päättää olla piittaamatta siitä ja esittää, ettei ole kotona. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka kyseessä on japanilainen termi, toiminta kuulostaa kiistatta perin suomalaiselta. Kukapa meistä oman aikansa ja tilansa arvostajista ei olisi jossain vaiheessa elämäänsä turvautunut irusuun!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka nyt joku saattaa ajatella, että irusu kuulostaa aika piittaamattomalta, niin oikokaamme hieman: irususussa on välinpitämättömyyttä enemmän kyse siitä, että tunnistaa oman fiiliksensä. Jos tuntuu siltä, ettei huvita tavata muita, on ihan hyväksyttävää luikkia heitä välillä karkuun. Koti on jokaisen meidän turvasatama, jossa on tyystin sallittua – ja jopa tarpeellista – nauttia omasta rauhastaan.

Eikö ovesi taakse tule ketään koskaan kolkuttelemaan? Eipä ihme, suomalainen kyläilykulttuuri on asiantuntijoidenkin mukaan muuttunut niin, että harvempi kyläilee aivan yllättäen.

Se ei tarkoita, ettet olisi harjoittanut irusun kaltaista toimintaa. Big Think -sivustolla huomautetaan, että moderni versio irususta on esimerkiksi se, kun huomaa saaneensa viestin Whatsappissa, mutta esittää missanneensa sen ihan tyystin vastatessaan viestiin tunteja myöhemmin. Toinen vastaava tilanne on se, kun huomaa kylillä tuttavansa etäältä, mutta päättää äkkiseltään vaihtaa menosuuntaa, ettei hänen kanssaan täydy jäädä juttelemaan.

Wabi-sabi ja ikigai

Japanilaiset ovat kiistatta kiinnostava kansa. Saarivaltion kulttuurissa ja kielessä on monia hauskoja yksityiskohtia, joista myös Me Naisten toimittaja Annakaisa Vääräniemi on kirjoittanut runsaasti Adventurista-blogissaan.

Annakaisa on kertonut blogissaan muun muassa japanilaisesta persoonallisuustestistä, joka perustuu siihen, miten ihminen piirtää viisisakaraisen tähden. Piirtotyylin mukaan ihminen saattaa olla niin unelmoiva romantikko kuin aito suurpersoona!

Lue lisää tästä:

Yksi viime vuosina huomiota niittänyt ja kiistatta ehdottoman ihastuttava japanilainen ilmiö on wabi-sabi. Kyseessä on filosofinen suhtautuminen elämään ja asumiseen: wabi-sabissa tärkeintä on unohtaa täydellisyys ja nauttia elämän keskeneräisyydestä.

Myös japanilainen ikigai-hyvinvointitekniikka on noussut 2010-luvulla suosituksi ympäri maailman. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla