Joillekin meistä jonottaminen ruokakaupassa on helpompaa kuin toisille.
Joillekin meistä jonottaminen ruokakaupassa on helpompaa kuin toisille.

Jonottaminen ei olekaan ihan turhaa hommaa.

Jokainen meistä on joskus kokenut sen. Saapunut väsyneenä ruokakauppaan ja pitkän ostosrupeaman päätteeksi yrittänyt optimoida itsensä nopeinpaan kassajonoon. Ja sitten juuri siinä omassa jonossa joku onneton on unohtanut punnita banaanit, ja kassa lähtee hoitamaan hommaa. Kaikki odottavat, jono seisoo. 

Pinna kiristyy.

Mutta onneksi me suomalaiset olemme jonottajakansaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyky jonottaa ei ole ihan turha. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että jonottamisella on syvempi merkitys kuin päällepäin arvaisi: se tuo järjestyksen tunnetta ja vähentää kokemusta kaaoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jonottaminen ei ole ainoastaan ihmisten ominaisuus. Jonoja muodostavat myös eläimet, kuten kalat, linnut ja hyönteiset. Tutkijoiden mukaan jo 480 miljoonaa vuotta sitten niveljalkaiset muodostivat jonoja vähentääkseen kaoottisuutta. 

Myös tutkimukset antavat näyttöä sille, ettei jonottaminen ole ihan yhtä kamalaa kuin arkipuheissa annetaan ymmärtää. Tanskalaistutkimuksessa yli 150 000 potilasta soitti terveyskeskuksen akuutille osastolle. Puhelun aikana heille annettiin mahdollisuus painaa ohitusnappia, mikäli he kokivat ongelmansa todella vakavaksi. Vastoin kaikkia odotuksia vain kolme prosenttia käytti tämän mahdollisuuden hyväkseen

Tutkijat joutuivat hylkäämään myös hypoteesinsa siitä, että pidempään jonottaneet ihmiset käyttäisivät ohitusmahdollisuutta hyväkseen herkemmin. Tutkimuksen variaatiot nimittäin paljastavat, ettei ihmisen odotushalukkuudella ole mitään tekemistä jonon pituuden kanssa. 

Jonotusmukavuutta ylöspäin pienillä keinoilla

Millä sitten on väliä, jos ei jonotusajan pituudella?

Ratkaisevampaa on se, miltä jonottavasta ihmisestä tuntuu. Epämiellyttävintä jonottamisessa on tunne epävarmuudesta, kuten alun kassaesimerkki osoittaa. Siksi useissa jonotuspalveluissa kerrotaan asiakkaalle arvioitu jonotusaika tai se, kuinka mones hän on jonossa. Ovelimmat jonotuspalvelut ilmoittavat ajan yläkanttiin, jolloin ihminen yllättyy iloisesti, kun odotusaika olikin lyhyempi 

Jonotusmukavuuteen vaikuttaa myös se, onko ihmisellä mitään tekemistä jonottamisen aikana. Tämän vuoksi hisseissä on peilejä, hammaslääkärin odotushuoneessa aikakausilehtiä ja kauppojen kassojen läheisyydessä makeisia, joita voi viime hetkellä napata mukaan. Myös jonotusmusiikki voi antaa ihmiselle muuta ajateltavaa jonottamisen ajaksi.

Tosin nykyään joka ihmiseltä löytyy omasta taskustaan älypuhelin, jolla saa tapettua tylsät jonotusminuutit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla