Siivoojan palkkaaminen ei ole sama kuin ulkoistaisi talvirenkaiden vaihdon. Se on jotain paljon latautuneempaa.

Mikä on pahinta, mitä nuori nainen voi Suomessa tehdä? Oikein, hän voi palkata yksiöönsä siistijän! Kaikki tiesivät.

Kysymys oli helppo, jos on seurannut keskustelua, jota siivoojan palkannut Noora on viime aikoina herättänyt. Noora meni kertomaan Iltalehdelle, että hänen 28-neliöisessä yksiössään käy siistijä kerran kuussa. Hänestä todettiin esimerkiksi seuraavaa:

”Hiljentykäämme kaikki yhdessä rukoukseen, ettei tää Noora päädy koskaan vaimoksi eikä varsinkaan äidiksi kenellekään.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tarvitsisi kunnon selkäsaunan. Tervetuloa ihan oikeaan elämään.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ei varmasti vaipanvaihtokaan sitten kiinnosta.”

”Tässä hyvä yksilö vaimoksi ja äidiksi. Alan hiljalleen hyväksyä ulkomailta tuodut vaimot.”

”Voi hyvänen aika että kehtaa vielä julkisesti kuvan kanssa asiasta kertoa. Kyllä minua tytön vanhempana nolottaisi. Jos ei pysty pientä yksiötä pitämään siistinä niin jo on avutonta. Laiskuudesta tuossa on kyse.”

Miksi siivouksen ulkoistaminen saa ihmiset niin raivon partaalle? Ensin tulee mieleen, että patriarkaattiko se siellä haluaa saada naiset takaisin hellan eteen polvilleen. Voi olla: siivousfirma Koti Puhtaaksi Oy:n yrittäjä Saana Tyni kertoo törmäävänsä edelleen siihen, että naisten kyvykkyys punnitaan siivouksen ja vaipanvaihdon alalla.

– Se ajatusmalli istuu kyllä tiukassa, että etenkin naisen täytyy olla kiinnostunut kodinhoidosta, olla siinä hyvä ja tykätäkin siitä. Muu osaaminen jää perinteisten arvojen varjoon.

Tyni huomauttaa, että remontointi ja auton korjaus, perinteiset miesten työt, on luvallista ulkoistaa.

– Siitä ei saa kelvoton yksilö -porua niskaansa.

Onko se luokkakysymys?

Mutta ei tämä ole pelkkä sukupuolikysymys: kommenteista päätellen siivoojan palkkaaminen edustaa jonkinlaista yleistä mädäntyneisyyttä yhteiskunnassamme. Tyni olettaa, että siivousasiassa nousevat muinaiset piika-ajat ihmisten mieleen. Voisiko raivo johtua vanhasta kunnon herravihasta?

Suomalaista luokkayhteiskuntaa tutkinut Katriina Järvinen toteaa, että siivoojan palkkaaminen on yhteiskunnallisesti latautunutta.

– Sillä on vahva symbolinen arvo. Muistan itsekin olleeni pöllämystynyt, kun törmäsin YTHS:n psykoterapeuttina opiskelijoihin, joilla kävi soluasunnoissa siivooja. Se kertoi, miten hyvistä olosuhteista he tulivat: he jatkoivat kotinsa perinnettä aikuisena.

”Pelkäsin oikeasti sitä, että lapsistani tulisi kermaperseitä.”

Järvisen äiti oli siivooja, samoin täti, ja hänen ensimmäisen luokkateoriansa lapsena oli se, että ihmiset jakautuvat niihin, jotka siivoavat toisten koteja ja niihin, joiden koteja siivotaan. Järvinen kuului siivoojien luokkaan. Kun hän aikuisena erosi lastensa isästä ja eksä palkkasi uuden lääkärivaimonsa kanssa siivoojan, se kouraisi yllättävän syvältä.

– Tajusin välillemme syntyneen luokkaeron. Pelkäsin oikeasti sitä, että lapsistani tulisi kermaperseitä, jotka eivät osaisi edes siivota.

Järvinen toteaa, että siivouksen ulkoistaminen on hänen mielestään usein järkevää ja kelpo työllistämisteko. Silti hän ei voisi vieläkään kuvitella palkkaavansa itse siivoojaa: menneiden sukupolvien haavat painavat liikaa.

– Uskon, että monilla on sama kokemus. Suomessa on kuitenkin ollut aika pieni säätyläisten ja ylemmän keskiluokan porukka. Lisäksi suomalaisissa istuu syvällä agraarinen perinne ja itse tekemisen kulttuuri. Kaupunkilaisuus on meissä paljon ohuempi pintakerros.

Vierailija

Tai sitten kyse on vain siitä että roskalehtien palstalla tyhmät ihmiset purkaa vihaansa kaikkea kohtaa. Aina. Ei niistä pidä edes välittää.

Voihan katkeruus

Palkkaisin siivoojan kerran kuussa, jos olisi varaa.

Olen mies, eikä nais-puolisoanikaan voisi asia vähempää kiinnostaa.

Olemme molemmat luovan työn tekijöitä, joten kai siitäkin meillekin voi olla kateellisia.

Siitä huolimatta, robotti-imurista huolimatta, siivoaminen ei kuulu lempiharrastuksiimme.

Jos jollakulla on siihen varaa, työllistääpähän edes yhden.

Montako te kateelliset työllistätte?

Sisältö jatkuu mainoksen alla