Kuvat
Juha Salminen
”En usko kasveille juttelemiseen, enemmänkin niiden uhkailemiseen”, puutarhuri Eija Keckman vitsailee.
”En usko kasveille juttelemiseen, enemmänkin niiden uhkailemiseen”, puutarhuri Eija Keckman vitsailee.

Voi ei! Parveke- tai terassikukkia kohtasi jälleen kerran kuolo. Miksi käy näin? Eija Keckman neuvoo, miten onnistut.

1. Valitse ruukku oikein

Mitä suurempi ruukku, sen paremmin siihen istutettu kasvi voi. Luonnonmateriaali, kuten savi, on aina parempi ruukussa kuin muovi.

Ruukkujen multa vaihdetaan joka kevät. Mullaksi kannattaa valita kesäkukkamultaa, jossa on mukana kastelukiteitä ja kesäkukkien tarvitsemia lannoitteita. Kolmeen ensimmäiseen viikkoon istutuksen jälkeen kasvi ei tarvitse lisälannoitusta, mutta sen jälkeen se on paikallaan. Lannoitusta annetaan jokaisen kasteluveden yhteydessä. Lannoitettu kukka jaksaa kukkia paremmin."

2. Kiinnitä huomioita lajikkeisiin

"Kukkia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kasvupaikkavaatimuksiin. Auringossa viihtyvät kasvit eivät elä varjossa eivätkä varjon kasvit auringossa. Varjoisille ja puolivarjoisille pihoille ja terasseille mainioita ovat ahkeraliisat, uudenguineanliisat, verenpisarat, lumihiutaleet, muratit ja poutapilvet. Ruukkuihin voi istuttaa myös kaunislehtisiä perennoja kuten varjossa viihtyviä kuunliljoja ja saniaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helppoja kasveja aurinkoon ovat muun muassa pelargoniat, heinät, marketat, hopeaputous, tarhaverbenat, tarhatähtisilmät ja samettikukat, joita on vaikea tappaa. Ja tietysti alkukesään orvokit, jotka kestävät pientä hallaakin. Jotta orvokit kukkisivat, niitä täytyy nyppiä niin, ettei niihin pääse muodostumaan siemenkotia. Näin ne saadaan huijattua jatkuvaan kukintaan läpi sesongin."

3. Onnistu kastelussa

"Ruukku, jonka pohjassa on liikaveden poistoreikä, on paras, koska sellaisessa kasvi ei huku runsaallakaan sateella. Jos poistoreikää ei ole, ruukkua ei kannata jättää avotaivaan alle. Umpipohjaisen ruukun pohjalle on hyvä laittaa lekasoraa tai ruukunpalasia salaojitukseksi.

Kastelun suhteen kukkia kannattaa vaalia ja pitää silmällä. On parempi kastella hiukan harvakseltaan kuin liikaa. Luonnollisesti helteellä kukka kaipaa enemmän vettä kuin viileällä ja kostealla säällä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla