Kodin Kuvalehti
Mikä pakko kesähäiden olisi olla sellaiset kuin aina ennenkin? Kekkos-häissä kakunleikkaus selvittää, kummasta tulee perässähiihtäjä.
Mikä pakko kesähäiden olisi olla sellaiset kuin aina ennenkin? Kekkos-häissä kakunleikkaus selvittää, kummasta tulee perässähiihtäjä.

Teemahäät ovat muodissa, ja hääblogit pursuvat ideoita niiden järjestämiseen. Vain mielikuvitus on rajana, kun tavoitteena on taatusti unohtumattomat häät! Kodin Kuvalehti ideoi niihin ohjelmaa.

Teema 1: Ikea-häät

Jos rakastat ruotsalaisten keveää mielenlaatua ja iloisia illanviettoja, valintasi ovat Ikea-häät. Juhlien teemaväri on sinikeltainen, joten kaikilta häävierailta pitää löytyä jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain keltaista. Kuninkaallisia rakastavat laittavat päähänsä paperisen Burger King -kruunun.

Paikalle on tilattu ennalta huonekaluja, jotka ovat ruskeissa laatikoissa osina. Juhlat alkavat siitä, että vieraat kokoavat itselleen pöydät ja tuolit, ehkä myös muutaman sohvan. Juhlat kannattaa siksi järjestää uudessa kodissa, jossa ei vielä ole huonekaluja.

Bändi soittaa kepeää ruotsalaista musiikkia. Häissä edetään juhlahuoneiston halki nuolin viitoitettua reittiä, jossa on kiireisille oikoteitä vessaan ja buffet-pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hääleikkinä sulhasen ja morsiamen isät kokoavat kilpaa huonekalua.

Buffettiin on valitettavasti pitkä jono. Juhla-aterialla tarjotaan ruotsalaisia lihapullia, perunamuusia ja puolukkahilloa – maitoa saa hakea automaatista. Jälkiruokana herkutellaan Dajm-kakulla ja pehmisjäätelöllä. Vessaan kannattaa lähteä ajoissa, koska sinnekin on pitkä jono.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hääleikkinä sulhasen ja morsiamen isät kokoavat kilpaa huonekalua. Voittaja on se, joka saa hökötyksen kasaan ilman neljää kateissa olevaa ruuvia. Morsiusparille järjestetään Tuttu juttu -leikki, jossa pitää tietää, tykkääkö rakas enemmän romanttisesta Hemnäs- vai virtaviivaisesta Kivik-sohvasta.

Vieraat saavat häälahjoiksi muovisia Gnarp-keittiövälineitä, Framkalla-lautasliinoja ja Sånglärka-pussilakanasettejä. Ne saa kannettua pois paikalle varatuilla Ikea-kasseilla. Paikalla on myös muutama kuljetuskärry, joilla kärrätään iloisimmat juhlijat ulos.

Juhlien loppuvaiheessa morsian heittää naimattomien naisten napattavaksi pienen pehmolelun. Häämatkan kohde on Taalainmaa Ruotsissa.


Teema 2: Urho Kekkonen -häät

Kekkos-häät sopivat perinteitä ja hyvää yhteistyötä arvostaville pariskunnille. Vaatekoodina on siisti asu mutta pröystäillä ei tarvitse: esimerkiksi ruskeat teryleenivaatteet käyvät vallan hyvin. Sulhanen voi harkita hiustensa ajelua kaljuksi ja lasinpokien vaihtamista kulmikkaiksi.

Juhlat järjestetään hirsisessä pirtissä. Kun juhlavieraat astuvat sisään, joku luettelee ovensuussa: ”Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen”.

Juhlissa tarjotaan karjalanpaistia, keitettyjä perunoita ja Kekkonen-olutta. Aterian jälkeen morsiuspari leikkaa hääkakun, jonka perusteella selviää, kummasta on tulossa parisuhteen perässähiihtäjä.

Aviopuolisoiden kesken solmitaan YYA-sopimus.

Vieraat antavat lahjoiksi hyviä aineettomia tekoja kuten ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa. Myös aviopuolisoiden kesken solmitaan YYA-sopimus, jotta suhteeseen ei koskaan syntyisi noottikriisiä.

Juhlaohjelmaan kuuluu perinneleikkejä kuten versio aasinhännän kiinnityksestä, jossa pitää onnistua kiinnittämään Kekkoselle silmälasit sokkona. Pihalla kisaillaan siitä, kuka uskaltaa kiivetä korkeimmalle pihakoivuun. Järvenrannassa odottaa moottorivene, jonka perässä voi hiihtää vesisuksilla.

Illalla häävieraat pääsevät saunaan, joka on syytä lämmittää ennen kuin boolimaljasta näkyy pohja. Lauteilla neuvotellaan diilejä eri sukuhaarojen kesken.

Juhlien loppuvaiheessa morsian heittää naimattomien naisten napattavaksi karvahatun. Häämatka vie pariskunnan kalastamaan Tenojoelle.


Teema 3: Avokonttorihäät

Juhlat järjestetään avokonttorissa, joka on morsiamen isän työpaikka. Vieraille jaetaan ovella vastamelukuulokkeet ja kulkuluvat, joiden avulla he pääsevät myöhemmin ulos tupakalle ja takaisin sisään. Ulkokengät vaihdetaan sisäkenkiin.

Jokainen saa valita istuinpaikkansa get a seat -periaatteella. Juhlien aikana voi vapaasti myös vaihtaa paikkaa ja tutustua sermin takana istuvaan ihmiseen.

Juhlapöytä on katettu noutopöydäksi linjastoon, josta ensimmäisenä otetaan raasteet. Jos on tuonut omia eväitä, ne voi laittaa omalla nimellä merkattuina jääkaappiin.

Juomia voi hakea pitkin iltaa vesiautomaatista ja kahviautomaatista. Omat kupit pitää tiskata tai laittaa astianpesukoneeseen.

Morsiusparin pitää piirtää fläppitauluun avioliittonsa ensimmäisen kvartaalin ennuste.

Morsiusparille järjestetään leikkimielinen haaste, jossa heidän pitää yhdessä piirtää fläppitauluun avioliittonsa ensimmäisen kvartaalin ennuste sekä ennakoida myöhempien kvartaalien huippukohdat.

Illan edetessä nokkelimmat löytävät konttorin kaapeista viinipulloja ja kaljaa, jotka ovat jääneet yli toimiston edellisestä virkistyspäivästä. Jotkut istuvat hiljaa kuiskailemassa toisilleen, kun toiset bilettävät kovaan ääneen. Jos melun lisääntyessä tuntee tarvetta, voi käydä hakemassa paremmin ääntä eristävät Peltor-kuulosuojaimet.

Juhlien loppuvaiheessa morsian heittää naimattomien naisten napattavaksi toisen sisäkenkänsä. Sen jälkeen tuore aviopari suuntaa häämatkalle Martelan Outlettiin.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla