Kodin Kuvalehti
Jos tämä ei ole rakkautta, niin mikä sitten?
Jos tämä ei ole rakkautta, niin mikä sitten?

Mietitkö joskus, onko Hänen Armollinen Korkeutensa Kissa lainkaan kiintynyt sinuun? Jos se käyttäytyy seurassasi tällä tavoin, vastaus on kyllä!

Kissa on salaperäinen olento, jonka viestit menevät usein yli ihmisen ymmärryksen. Siitäkin on kiistelty, kiintyykö kissa edes ihmisiin vai pelkästään omaan reviiriinsä.

Koti ja tilukset ovat kieltämättä tärkeitä kissalle, mutta huoli pois: kyllä mirri ihmisiään rakastaa, tästä on tehty tutkimustakin. Tosin rakkauden määrä riippuu siitä, onko kissa saanut hyviä kokemuksia ihmisistä jo pentuna ja siitä, miten paljon ihmiset viettävät aikaa sen kanssa.

Avainsana on luottamus. Kun toimit kissan kanssa ystävällisesti ja johdonmukaisesti, saat palkkioksi aidon kissapedon kiintymyksen. Sitä kissasi osoittaa tällaisilla tavoilla:

1. Kissa makoilee kiinni sinussa

Se hyppää syliisi. Tai se kiipeää rintasi päälle, kun makaat selälläsi. Tai pujottautuu muina kissoina jalkojesi väliin, kun käyt nukkumaan. Tai tulee viereesi sohvalle ja asettuu kerälle kiinni sinuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos näin tapahtuu, onneksi olkoon. Se tarkoittaa, että kissasi pitää sinua aitona kumppaninaan. Kissat kun ovat ronkeleita siinäkin, kenet lajitovereistaan ne kelpuuttavat kaverikseen. Kahden kissan pitää tulla äärimmäisen hyvin toimeen keskenään, ennen kuin ne suostuvat nukkumaan kosketuksissa toisiinsa.


2. Kissa rentoutuu seurassasi

Rentoutumisen huomaa siitä, että kissan korvat sojottavat pystyssä, häntä roikkuu rentona eivätkä pupillit ole laajentuneet.

Makaillessaan rento kissa kiepauttaa etutassut rintakehän alle niin, että anturat ovat irti maasta. Se voi myös heittäytyä pitkin pituuttaan kyljelleen.

Erityinen luottamuksen osoitus on, jos kissa kiepsahtaa lähelläsi selälleen ja paljastaa herkän massunsa. Moni eläin on siinä asennossa hyvin haavoittuvainen. Kissa ei tietenkään ole. Jos joku hyökkäisi kiinni sen vatsaan, kissa tarraisi kiinni kaikkien neljän tassunsa koukkukynsillä ennen kuin hyökkääjä ehtisi kissaa sanoa.

3. Kissa räpyttelee sinulle raukeasti

Kissa kertoo tykkäämisestään, kun se katsoo sinua ja räpyttelee silmiään hy-y-vin hitaasti. Kissan kielellä se on yleinen luottamuksen merkki, johon ihminen voi hyvin vastata samalla tavalla.

Sen sijaan suoraan silmiin tuijottaminen on kissan mielestä hyvin uhkaavaa.


4. Kissa puskee sinua

Puskeminen ja kiehnääminen ovat merkkejä kiintymyksestä, luottamuksesta ja hellyydenkipeydestä.

Niin tosiaan, ja siitä, että kissan mielestä sinä kuulut kalustoon. Kissalla on muun muassa suupielissään rauhasia, joista se hankaa hajutonta mutta itselleen turvallisuuden tunnetta tuovaa feromonia kaikkeen, minkä se kokee omakseen.

5. Kissa leipoo sinua

Se pitää sinua emonaan, tai ainakin tuot sille lämpöisiä muistoja kultaisesta pentuajasta. Kissanpennut leipovat tassuillaan emon nisiä, kun ne imevät maitoa.

Tämä rakkauden ele voi olla melko tuskallinen, jos kissan kynsienleikkuusta on kulunut aikaa.

6. Kissa nuolee sinua

Kun kissa nuolee toista kissaa, kyse on ystävyydestä tai kenties sovittelusta riidan jälkeen. Kissa osoittaa ystävyyttä ja huolenpitoa myös ihmistä kohtaan, kun se nuolee tämän hiuksia tai suun ympäristöä. Käsiä tai jalkapohjia nuoleva kissa saattaa myös tutkia ihmisen feromoniviestejä, jotta se ymmärtäisi paremmin tämän mielentilaa.

Tämäkin hellyys tekee kipeää. Kissan kieli on karhea.


7. Kissa nukahtaa näppäimistölle

Siis jos olet juuri kirjoittamassa näppäimillä jotakin. Kissa voi myös tulla istumaan lehdelle tai kirjalle, jota yrität parhaillaan lukea. Sen mielestä olet keskittynyt tarpeeksi kauan kaikkeen epäolennaiseen, ja nyt on aika kääntää huomio kalleimpaasi. Kissaan.

8. Kissa tuo sinulle hiiren

Voi se tuoda pikkulinnunkin tai sitten noutamansa lelun. Sillä tavoin se haluaa pitää sinusta huolta. Kissan mielestä olet mukava tyyppi mutta surkea metsästäjä, joten se on katsonut parhaaksi saalistaa sinulle vähän purtavaa.

Lähteet: Sarah Ellis ja John Bradshaw: Kissan koulutusopas (Docendo), mustijamirri.fi

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla