Naisten kiinnostus tekniikan aloja kohtaan nousee. Teknologiateollisuuden Touko Apajalahti veikkaa syyksi muun muassa ilmastonmuutosta.

Nörtti ei ole enää himotylsä, matemaattista koodikieltään vääntävä, sulkeutunut giikki vaan tulevaisuuden tekijä. Mielikuva teknisistä aloista muuttuu, ja se näkyy myös hakutilastoissa.

Tämän kevään yhteishaussa yhä useampi nuori nainen valitsi ensisijaiseksi hakukohteekseen tekniikan alan. Ammattikorkeakouluihin teknisille aloille ensisijaisesti hakeneista 21 prosenttia oli naisia. Yliopistoissa luku oli 30 prosenttia.

Teknologiateollisuuden asiantuntija Touko Apajalahti kirjoittaa havainnosta blogitekstissään. Hänen mukaansa naishakijoiden määrän osuus on kasvanut noin kolmanneksella vuodesta 2015. Luvut on poimittu opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta. Tilastoissa ovat mukana kaikki Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut, joissa tarjotaan tekniikan, tietotekniikan ja tietoliikennetekniikan opetusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauhdikkain kasvu on nähty yliopistojen ICT-aloilla eli tietotekniikan ja tietoliikennetekniikan aloilla. Näiden alojen hakijamäärissä naisten osuus on lähes tuplaantunut viidessä vuodessa, kun huomioidaan kaikki Suomen yliopistot, joissa kyseisiä aloja voi opiskella. Kun viisi vuotta sitten naisia oli kaikista ensisijaisista hakijoista 14 prosenttia, niin tänä vuonna luku oli jo 27 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monta hyvää syytä hakea

Blogitekstissään Apajalahti kirjoittaa, että syitä alalle hakemiseen on varmasti lukuisia, mutta yksi tärkeimmistä saattaa hänen mukaansa olla mahdollisuus osallistua ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Teknologia-alan yrityksillä on siinä merkittävä rooli.

– Kuva teknologia-alasta on monipuolistunut. Hakijatilastot kertovat kiinnostuksesta alaa kohtaan, Apajalahti toteaa Me Naisille.

Myös positiiviset mielikuvat työllistymisestä voivat vaikuttaa.

– Teknologia-alan yrityksissä korkeasti koulutettujen osuus henkilöstöstä kasvaa. Tämä on nähtävillä oleva pitkän ajan trendi, jonka me uskomme kyllä jatkuvan, Apajalahti sanoo.

Työmarkkinoiden jakautuminen sukupuolen mukaan ”naisten aloihin” ja ”miesten aloihin” on yhä tosiasia. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kuvaili jakautumista voimakkaaksi Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuun alussa. Useilla naisvaltaisilla aloilla palkat ovat pienempiä, mikä osaltaan kasvattaa sukupuolten välisiä tuloeroja.

Maarianvaaran mukaan tilanteen muuttamiseksi on lopulta tehty aika vähän, mutta onneksi naiset itsekin voivat tehdä. Hakeutuminen perinteisesti miesvaltaisina pidetyille aloille on pieni mutta tärkeä askel paitsi mahdollisesti muhkeamman palkkapussin, myös tasa-arvoisemman työelämän suuntaan.

Vierailija

Hakeutuminen perinteisesti miesvaltaisina pidetyille aloille on pieni mutta tärkeä askel paitsi mahdollisesti muhkeamman palkkapussin, myös tasa-arvoisemman työelämän suuntaan.

Ööh jaa? Mä oisin ajatellut että se on ihan valtavan suuri askel oikeaan suuntaan mutta ilmeisesti se on kuitenkin pieni askel.

Sisältö jatkuu mainoksen alla