Välillä kannattaa antaa ajatusten harhailla. Silloin aivomme saavat lepoa, muistamme pitkän aikavälin tavoitteemme ja keksimme uusia ideoita. 

Ongelmatilanteen voi ratkaista kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

  1. Voimme pureutua faktatietoon ja analysoida eri vaihtoehtoja perinpohjaisesti.
  2. Voimme saada niin sanotun ahaa-elämyksen –  ja yhtäkkiä vain oivaltaa vastauksen.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 94 prosenttia ahaa-elämyksistä johtaa oikeaan vastaukseen. Analysointimenetelmällä onnistumisprosentti on alhaisempi, 78.

Miksi? Eikö perusteellinen, järkevä pohdinta olisi parempi tapa ratkaista ongelmia? Analyysimenetelmän ongelma on se, että mikäli prosessin aikana tekee pienen virheen, koko homma voi kaatua siihen.

Miten sitten saamme näitä mahtavia oivalluksia? Vastaus ilahduttaa laiskottelijoita.

Kun olemme keskittyneitä, saamme asioita aikaiseksi, mutta tarvitsemme myös hetkiä, jolloin emme tee yhtään mitään. Keskittyessä olemme tehokkaita, ajatustemme harhaillessa olemme luovia.

Tietokirjailija Chris Bailey listasi Time-lehdessä kolme syytä, miksi välillä kannattaa olla tekemättä yhtään mitään. 

1. Aivomme tarvitsevat lepoa

Kun suljemme kaikki ärsykkeet pois ympäriltämme, säästämme energiaa, ja voimme taas myöhemmin keskittyä paremmin.

Toiset lähtevät hiljaisuuden retriiteille keräämään voimaa, mutta myös arjen yksinkertaiset asiat lepuuttavat aivoja. Aivoja kannattaa lepuuttaa tekemällä asioita, jotka ovat mahdollisimman helppoja ja tuottavat iloa ja nautintoa. Kannattaa esimerkiksi lähteä lenkille ilman kuulokkeita tai jättää puhelin kotiin käydessään kahvilla. 

2. Muistamme tavoitteemme ja pitkän aikavälin suunnitelmat

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että unohdat tehdä jonkin tärkeän asian työn touhussa, mutta muistat sen silloin, kun pidät taukoa? Erään tutkimuksen mukaan ajattelemme tulevaisuuttamme neljätoista (!) kertaa enemmän silloin, kun mielemme on lepotilassa. Laiskuus voi siis auttaa meitä muistamaan pitkän aikavälin suunnitelmat ja tavoitteet. Suunnitelmien toteuttaminen on sitten asia erikseen, ja siinä saatetaan taas tarvita keskittymistä…

3. Keksimme uusia ideoita

Muistatko sen tunteen kouluajoilta, kun kokeessa et muistanut johonkin kysymykseen vastausta, mutta se tuli mieleesi heti paperin palauttamisen jälkeen? Mieli ratkaisee ongelmiamme silloinkin, kun emme tietoisesti mieti niitä. Harhailevat ajatuksemme ovat yhteydessä niin menneisyyteen, nykyisyyteen kuin tulevaisuuteenkin. Sen vuoksi ajatustemme harhaillessa saamme paljon uusia näkökulmia verrattuna siihen, jos olisimme jatkuvasti keskittyneitä. Oivaltavimmat ideamme syntyvät silloin, kun annamme alitjauntamme työstää niitä. 

Kun yritämme saada jotain tehdyksi, on syytä pohtia, kuinka paljon aikaa työn tekemiseen kannattaa nähdä vaivaa. Jotkut asiat saavutetaan parhaiten panostamalla niihin ajallisesti, jotkut taas hoituvat paremmin, kun emme kiinnitä niihin huomiota.

Joskus on siis hyvä olla tekemättä yhtään mitään. Mikä lohduttava uutinen!