Psykologi Satu Lähteenkorvan mukaan Painonvartjoiden kaltainen laihdutuskonsepti voi olla todella hyvä, kunhan laihduttamisen aikajänteen ovat tarpeeksi realistiset.

Vieläkö muistat Painonvartijat? Vuonna 2010 Suomessa lopettanut monikansallinen yritys puski lukemattomia ihmisiä vuosien ajan laihduttamaan ryhmätapaamisten ja vertaistuen avulla.

Monen mielestä laihduttamiskeskeisyys ja Painonvartijoiden eli Weight Watchersien kaltainen laihdutusbisnes on jo menneen talven lumia.

Muun muassa The Sunday Timesin kolumnisti Katie Glass epäili, voiko Painonvartijat olla enää koskaan oikeasti arvostettu laihdutuskonsepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei ole helppoa olla laihduttamisbisneksessä tällä hetkellä. Elämme aikakaudella, jolloin on äärimmäisen epäsuosittua puhua laihduttamisesta, Glass kirjoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kukaan ei ole enää dieetillä vaan syö puhtaasti, syö vegaanista tai gluteenitonta ruokaa, tekee mehupaastoja ja käy HIIT-tunnilla. -- Ei ole enää poliittisesti korrektia ihannoida laihuutta: haluamme olla vahvoja.

Todellisuudessa konsepti ei kuitenkaan ole aivan niin kuopattu kuin ehkä ajatellaan.

Talouselämä kertoo, että Painonvartijat tekee maailmalla uutta tulemistaan. Kun Painonvartijoiden tarina loppui Suomessa kahdeksan vuotta sitten, tilalle tuli esimerkiksi Jutta Gustafssbergin FitFarm. Laihdutusbisnes ei todella ole kadonnut minnekään.

Voisiko siis Painonvartijatkin palata vielä joskus Suomeen – ja olla oikeasti cool ja ajankohtainen?

Kansa liian hajallaan

Suomen Painonvartijoiden viimeisen maajohtajan Tapani Kyrkin mukaan Painonvartijoissa ongelma ei ollut niinkään yrityksen konsepti vaan Suomen maantieteelliset haasteet.

– Painonvartijat-konsepti perustui vertaistukiryhmiin, joissa oltiin fyysisesti mukana. Suomessa on kuitenkin väki aika levällään – varsinkin kun mennään Kehä III:n ulkopuolelle. Siksi liiketoimintamalli ei oikein kantanut, Kyrki sanoo.

Kyrkin mielestä ei ole täysin mahdotonta, että Painonvatijat palaisi vielä joskus Suomeen.

– Jos tuotteen sisältö vaan on edelleen kunnossa ja se nojaa vahvaan tieteelliseen pohjaan, niin miksi ei. Painonvartijoiden paluu on kyllä kiinnostava ajatus. Mutta toimintamallin pitäisi jotenkin muuttua. Se voisi toimia esimerkiksi enemmän verkon välityksellä, Kyrki sanoo.

”Osa hyötyy laihduttaessa ryhmän tuesta ja siitä tunteesta, että kuuluu johonkin porukkaan.”

Pikadieettien sijaan vuosien painonhallintaa

Muun muassa Ylen Vaakakapinassa mukana ollut psykologi Satu Lähteenkorva uskoo, että ryhmämuotoiset laihdutusryhmät voisivat toimia tänäkin päivänä. Vaikka päivän sana on kehopositiivisuus, laihduttaminen on Lähteenkorvan mukaan terveyden kannalta hyväksi, jos ihmisellä on paljon ylipainoa.

– Laihduttamisessa ei ole mitään vikaa, kun se tehdään terveellisellä tavalla. Osa hyötyy laihduttaessa ryhmän tuesta ja siitä tunteesta, että kuuluu johonkin porukkaan. Se on hirveän hyvä motivaation lisääjä, Lähteenkorva sanoo.

Myös laihdutuksen ympärille rakennettu bisnes voi hänen mukaansa toimia, kun se tehdään oikein. Aikajänteitä pitäisi kuitenkin päivittää niin, että laihdutusprosessit olisivat pidempiä, jopa vuosien pituisia.

–  On tärkeää tunnustella, mitkä ovat kehon, mielen ja ajankäytön realistiset voimavarat laihduttamisessa, eikä vain tuijottaa kroppaa ja yrittää muuttaa sitä mahdollisimman nopeasti.

Lähteenkorva ei ole itse ollut mukana Painonvartijoissa, mutta hänen asiakkaistaan entisiä pisteenlaskijoita löytyy.

– Kaikki asiakkaani, jotka ovat Painonvartijoita käyttäneet, ovat menneet sinne yleensä raju laihdutus mielessään.

Lähteenkorva uskoo, että pikadieetit voivat saada aikaan enemmän pahaa kuin hyvää.

– Pikadieetit ovat sellaisia, jotka vahingoittavat pitkällä tähtäimellä enemmän kuin auttavat. Ne lupaavat usein epäeettisesti ja epärealistisesti ehkä vääriä asioita, kuten ”laihdu viisi kiloa viidessä viikossa”. Pikadieettejä kokeilleet asiakkaani ovat usein melko traumatisoituja. Rankat kuurit ovat vaikuttaneet fyysisesti ja psyykkisesti, Lähteenkorva kertoo.

”Laihduttamisessa ei ole mitään vikaa, kun se tehdään terveellisellä tavalla.”

Lähteenkorvan mukaan laihduttaessa on myös tärkeää pitää mielessä, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

– Mieli vaikuttaa aina elämäntapamuutoksiin, ja muutokset sekä niiden terveellisyys vaikuttavat mieleen. Siksi ei pitäisi keskittyä vain fyysiseen kroppaan ja sen muutoksiin.

 

Simpsakka

Painonvartijoissa 30 v sitten laihdutin 25 kg ihan tavallisella ruualla fivistelemättä millään hörhötyksillä, liikkumatta normaalia hyötyliikuntaa enempää! Ja paino on pysynyt vielä nytkin samana! Että suosittelen edelleen! Paluu Suomeen suositeltavaa, moni sai avun silloin ja monella myös pysynyt! Perustuu normaaliin arkiruokaan ilman raejuustoja ja rahkahörhötyksi!

Best

Painonvartijoissa laihduin 14kiloa. Ja siitä on jo 15vuotta ja edelleen käytän opittuja ruokia hyväkseni. Liikapaino pysynyt poissa. Painonvartijat oli siitä hyvä että laihutus perustuu normaaliin ruokaan, ei mitään soppia, juomia, eihän niitä ihminen käytä koko elämäänsä. Ryhmätuki oli loistava ja hyvä meininki. Lisäksi siinä oli rauhallinen, pysyvä, terveellinen laihdutustahti jota seurattiin punnituksessa. Sen takia se onkin pysyvää ei mikään pikadieetti

Sisältö jatkuu mainoksen alla