Laihduttaminen ja rahan säästäminen ovat yllättävän samanlaista puuhaa! Kuva: Shutterstock
Laihduttaminen ja rahan säästäminen ovat yllättävän samanlaista puuhaa! Kuva: Shutterstock

Laihduttaminen ja säästäminen. Jotain yhteistä niissä on, mutta mitä?

1. Tiedä, mihin pyrit

Selkeät tavoitteet auttavat tulosten saamisessa. Säästätkö rahaa esimerkiksi asuntoa tai lomamatkaa varten? Kuinka paljon sinun pitää säästää, jotta pääset tavoitteeseen? Miksi laihdutat? Haluatko mahtua unelmamekkoosi vai tavoitteletko alempaa lukemaa verenpainemittarissa?

Kun tiedät, mitä haluat, pienempien tavoitteiden asettaminen on helpompaa. 

2. Hitaat ja pysyvät muutokset tuottavat pitkäkestoisimmat tulokset

Laihduttaessa ja säästäessä halutaan usein tuloksia nyt ja heti. Silloin tavoitteet asetetaan epärealistisen korkeiksi. Toimet saattavat tuottaa tulosta heti, mutta haluttu vaikutus kestää vain vähän aikaa.

Jos haluaa todella onnistua, kannattaa tehdä pieniä muutoksia ja omaksua ne osaksi arkea. 


3. Mitä enemmän ajattelet, sitä todennäköisemmin epäonnistut

Kun laihduttaessa miettii koko ajan syömistään, tulee helposti repsahdettua. Sama on rahan säästämisen kanssa: mitä enemmän ajattelee raha-asioita, sitä enemmän tekee mieli tuhlata.

Kannattaa välillä ajatella muitakin asioita ja pitää elämä hyvässä tasapainossa. 

4. Älä koskaan näännytä itseäsi

Moni laihduttaja on kuullut säännön, ettei laihduttaessa saisi koskaan näännyttää itseään.

Sama pätee rahan säästämiseen: säästämistä ei ole terveellistä viedä niin äärimmäisyyksiin, että tinkii omista perustarpeistansa. 

5. Muista pitää huolta myös parisuhteesta

Raha-asiat ovat yksi suurimmista riidan aiheista parisuhteessa. Erilaiset rahankäyttötavat saattavat aiheuttaa yllättävän paljon kitkaa suhteessa, varsinkin jos kyse on yhteisestä taloudesta. Myös laihduttamisella on vaikutusta parisuhteeseen. 


6.  Kilpaile vain itseäsi vastaan

Laihduttaessa ei kannata verrata itseään muihin, sillä jokainen keho on kaunis ja erilainen. Myöskään talousasioissa vertailu ei auta, sillä se aiheuttaa vain haitallista kateutta. Jokaisen taloustilanne on yksilöllinen, eikä ulkopuolelle näkyvät seikat ole välttämättä koko totuus. 

7. Kierrä houkutukset kaukaa

Laihduttajan kannattaa kiertää karkkiosastot ja leipomot kaukaa. Yhtä lailla säästäjän kannattaa vältellä menemistä niihin kauppoihin, joissa yleensä tulee tuhlattua. 

8. Tarvitset aavituksen verran itsehillintää

Laihduttamisessa tai rahan säästössä ei onnistu lepsuilemalla tai antamalla jatkuvasti periksi. Hetken mieliteot pitää osata laittaa sivuun isomman tavoitteen saavuttamiseksi. 


9. Nauti! 

Sekä laihduttaminen että rahan säästäminen voivat parhaimmillaan olla todella hauskaa puuhaa! Onko jokin tietty liikuntalaji, josta nautit suunnattomasti? Saatko kiksejä osakkeiden ostamisesta? Tee asioita, jotka saavat sinut oikeasti innostumaan – etkä voi epäonnistua. 

Susanna Luukkala hurahti lastenvaatteisiin, kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen. – Ehkä niiden jonottamisessa netistä viehättää se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken, Susanna miettii.

Lietolaista Susanna Luukkalaa ei saisi mistään hinnasta jonottamaan väentungokseen, mutta kun australialaisella vaatemerkillä Beau Hudsonilla alkaa nettiale, Luukkalan kello herättää neljältä aamulla. Lempilastenvaatemerkkiensä drop-myyntejä Luukkala odottaa kahden puhelimen, kahden tietokoneen ja tabletin äärellä.

”Kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen, homma lähti niin sanotusti lapasesta.”

– Myynnin alkaessa järjestelmä arpoo satunnaisen vuoronumeron kaikille nettisivustolle kirjautuneille. Kirjaudun sisään usealla eri laitteella saadakseni mahdollisimman hyvän numeron, hän selittää.

Lastenvaatteet ovat kahden pienen lapsen äidille harrastus. Hän ei jonota netissä alennusten takia, vaan saadakseen haluamansa tuotteen. Kivoimmat vaatteet loppuvat nimittäin kesken.

Ennen lasten syntymää Luukkala ajatteli, ettei lapsille kannata ostaa merkkivaatteita, koska niiden käyttöikä on niin lyhyt. Kotiin jäädessään hän alkoi seurata Facebookissa erilaisia vaateryhmiä. Susanna oppi, mitkä vaatemerkit ovat ekologisia, mitkä valmistetaan Suomessa, ja millä on paras jälleenmyyntiarvo.

”Olen monesti miettinyt, mikä tässä viehättää. Ehkä se on juuri se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken.”

– Kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen, homma lähti niin sanotusti lapasesta, hän naurahtaa.

– Jotkut sisustavat kotia, toiset ostavat kukkia. Itse tykkään siitä, että lapset on kauniisti puettu. Merkkivaatteista huolimatta lapset saavat meillä olla vapaasti lapsia, rymytä ja mennä kuralätäkköön, Susanna lisää.

Vaikka Luukkala jonottaa vaatteita nettiyhteyden päässä, kokemus on silti yhteisöllinen. Taustalla on samanlaisia syitä kuin muillakin jonottajilla: nettijonottaminen on tapa kuulua porukkaan.

– Olen monesti miettinyt, mikä tässä viehättää. Ehkä se on juuri se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken. Ensin spekuloidaan, mitä voisi olla myynnissä, ja dropin jälkeen kirjoitellaan, mitä kukakin osti.

”Iltaisin lasten mentyä nukkumaan keskustelen ryhmissä muiden aikuisten kanssa.”

Luukkala ottaa vaatteista myös asukuvia ja julkaisee niitä Teamhillslife-nimisellä Instagram-tilillään. Hän ei käy perhekerhoissa eikä kuulu muihin ryhmiin, mutta vaatteiden kautta hän on löytänyt samanhenkistä seuraa.

– Joskus tuntuu yksinäiseltä olla kotona lasten kanssa, sillä mieheni matkustaa töiden takia paljon. Iltaisin lasten mentyä nukkumaan keskustelen ryhmissä muiden aikuisten kanssa. Nytkin siellä oli pari äitiä, joilla oli laskettu aika samaan aikaan. Heidän kanssaan jännitimme, kuka synnyttää ensimmäisenä.

Eihyvä

Kun vaateale alkaa netissä aamuyöllä, Susanna virittää kaksi tietokonetta, kaksi puhelinta ja tabletin: ”Lähti lapasesta”

Hienoa naiset, kerskakulutusta ja hiilijalanjälkeä! Tiesittekö, että nettikauppa on nostanut vaatteiden hintoja globaalisti +10% ja lisännyt lento- ja laivaliikenteen hiilijalanjäljen taivaisiin. Samalla juuri naisten työpaikkoja on menetetty kivijalkaliikkeissä. Sahaatte omaa oksaanne naiset!
Lue kommentti

Ovatko suomalaisten kotien tavaroiden viralliset nimet hallussa? Ota selvää!