Me Naiset
|
Susanna Koivisto
Laihduttaminen ja rahan säästäminen ovat yllättävän samanlaista puuhaa! Kuva: Shutterstock
Laihduttaminen ja rahan säästäminen ovat yllättävän samanlaista puuhaa! Kuva: Shutterstock

Laihduttaminen ja säästäminen. Jotain yhteistä niissä on, mutta mitä?

1. Tiedä, mihin pyrit

Selkeät tavoitteet auttavat tulosten saamisessa. Säästätkö rahaa esimerkiksi asuntoa tai lomamatkaa varten? Kuinka paljon sinun pitää säästää, jotta pääset tavoitteeseen? Miksi laihdutat? Haluatko mahtua unelmamekkoosi vai tavoitteletko alempaa lukemaa verenpainemittarissa?

Kun tiedät, mitä haluat, pienempien tavoitteiden asettaminen on helpompaa. 

2. Hitaat ja pysyvät muutokset tuottavat pitkäkestoisimmat tulokset

Laihduttaessa ja säästäessä halutaan usein tuloksia nyt ja heti. Silloin tavoitteet asetetaan epärealistisen korkeiksi. Toimet saattavat tuottaa tulosta heti, mutta haluttu vaikutus kestää vain vähän aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos haluaa todella onnistua, kannattaa tehdä pieniä muutoksia ja omaksua ne osaksi arkea. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla


3. Mitä enemmän ajattelet, sitä todennäköisemmin epäonnistut

Kun laihduttaessa miettii koko ajan syömistään, tulee helposti repsahdettua. Sama on rahan säästämisen kanssa: mitä enemmän ajattelee raha-asioita, sitä enemmän tekee mieli tuhlata.

Kannattaa välillä ajatella muitakin asioita ja pitää elämä hyvässä tasapainossa. 

4. Älä koskaan näännytä itseäsi

Moni laihduttaja on kuullut säännön, ettei laihduttaessa saisi koskaan näännyttää itseään.

Sama pätee rahan säästämiseen: säästämistä ei ole terveellistä viedä niin äärimmäisyyksiin, että tinkii omista perustarpeistansa. 

5. Muista pitää huolta myös parisuhteesta

Raha-asiat ovat yksi suurimmista riidan aiheista parisuhteessa. Erilaiset rahankäyttötavat saattavat aiheuttaa yllättävän paljon kitkaa suhteessa, varsinkin jos kyse on yhteisestä taloudesta. Myös laihduttamisella on vaikutusta parisuhteeseen. 


6.  Kilpaile vain itseäsi vastaan

Laihduttaessa ei kannata verrata itseään muihin, sillä jokainen keho on kaunis ja erilainen. Myöskään talousasioissa vertailu ei auta, sillä se aiheuttaa vain haitallista kateutta. Jokaisen taloustilanne on yksilöllinen, eikä ulkopuolelle näkyvät seikat ole välttämättä koko totuus. 

7. Kierrä houkutukset kaukaa

Laihduttajan kannattaa kiertää karkkiosastot ja leipomot kaukaa. Yhtä lailla säästäjän kannattaa vältellä menemistä niihin kauppoihin, joissa yleensä tulee tuhlattua. 

8. Tarvitset aavituksen verran itsehillintää

Laihduttamisessa tai rahan säästössä ei onnistu lepsuilemalla tai antamalla jatkuvasti periksi. Hetken mieliteot pitää osata laittaa sivuun isomman tavoitteen saavuttamiseksi. 


9. Nauti! 

Sekä laihduttaminen että rahan säästäminen voivat parhaimmillaan olla todella hauskaa puuhaa! Onko jokin tietty liikuntalaji, josta nautit suunnattomasti? Saatko kiksejä osakkeiden ostamisesta? Tee asioita, jotka saavat sinut oikeasti innostumaan – etkä voi epäonnistua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla