Instagram täyttyi tiistaina mustista ruuduista. Tällä haluttiin osoittaa kunnioitusta Black Lives Matter -ihmisoikeusliikkeelle ja rasisminvastaiselle työlle sekä antaa ääni ei-valkoisille.
Instagram täyttyi tiistaina mustista ruuduista. Tällä haluttiin osoittaa kunnioitusta Black Lives Matter -ihmisoikeusliikkeelle ja rasisminvastaiselle työlle sekä antaa ääni ei-valkoisille.

George Floydin kuolema on nostanut rasismin puheenaiheeksi myös Suomessa. Ruskeat Tytöt ry:n toiminnanjohtajalla on 8 ehdotusta, mitä valkoinen suomalainen voisi tehdä, että rakenteisiin ujuttautunut rasismi saataisiin nujerrettua Suomessa.

Voiko tämä olla totta? Tällainen reaktio saattoi tulla monilla, jotka näkivät noin kymmenen minuuttia kestävän videon väärennöksestä epäillyn George Floydin pidätyksestä. Videolla näkyi, miten poliisi painoi polvellaan George Floydin niskaa. Floyd sanoi poliiseille useasti, ettei voi hengittää ja pyysi, ettei häntä tapettaisi. Floydin kuolema ja Yhdysvalloissa tapahtuva poliisiväkivalta ovat nostattaneet mielenosoituksia ja mellakoita ympäri Yhdysvaltoja.

Järkyttävän tapauksen takia mustien ihmisten oikeudet ja rasismi ovat nousseet puheenaiheeksi myös Suomessa. Ruskeat Tytöt ry:n toiminnanjohtaja Jasmina Amzil sanoo, että rasismi on ujuttautunut Suomessa rakenteisiin.

– Rasismi on syntynyt alun perin vallan käytön työkaluksi ja toimii edelleen luomalla sosiaalisesti rodullistettu toinen ja sitä kautta valkoisuuden ihanne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä ihmisten ja ominaisuuksien jako huonompiin ja parempiin on juurtunut Amzilin mukaan mieliimme ja kulttuuriimme, ja siksi se jatkuu edelleen sekä tahallisena että tahattomana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomessa valkoisuus toimii suurimmassa osassa paikoista edelleen näkymättömänä ja tiedostamattomana normina ja siten odotuksena sille, miltä kuuluu näyttää ja mihin kuuluu. Tämä jatkuu, ellei valkoisuuden normia aktiivisesti pureta, myös rakenteellisesti, Amzil sanoo.

Mitä valkoinen suomalainen voisi tehdä, jotta rasismi saataisiin nujerrettua Suomessa? Kysyimme tätä Amzililta – hänellä on kahdeksan ehdotusta.

  1. Pysy hereillä ja kuuntelevaisena sille, mitä ei-valkoiset ja erityisesti mustat ihmiset sanovat ja kokevat.
  2. Hanki tietoa antirasistisista lähteistä ymmärtääksesi mahdollisimman syvällisesti rasismia ja valkoisuuden tuomia etuoikeuksia.
  3. Hyväksy omat valkoisuuden tuomat etuoikeutesi ja tee tähän hyväksymiseen liittyvä tunnetyö kuormittamatta niitä, joilla kyseistä etuoikeutta ei ole.
  4. Pura mahdollisia omia, opittuja mielikuvia valkoisuuden paremmuudesta ja toisaalta opittuja mielikuvia ei-valkoisuuden huonommuudesta.
  5. Ymmärrä, että ympäristöstä saadut viestit saattavat vahvistaa edellä mainittuja epätasa-arvoistavia mielikuvia edelleen ja että kyseessä on jatkuva prosessi.
  6. Tee konkreettisia tekoja omassa vaikutuspiirissäsi, jotta ympäristömme ei jatkuvasti viestisi valkoisuuden paremmuudesta ja kuuluvuudesta ja toisaalta ei-valkoisuuden huonommuudesta ja ei-kuuluvuudesta.
  7. Tue rakenteellista muutosta kohti antirasistisempaa yhteiskuntaa kiinnittämällä huomiota siihen, keitä etsitään, pyydetään ja valitaan toimijoiksi vaikutusvaltaisiin positioihin.
  8. Mieti, milloin kannattaa käyttää etuoikeuksiaan ja ottaa tilaa ja toisaalta milloin kannattaa antaa tilaa muille.

Helsingissä järjestetään rasismin vastainen Black lives matter -mielenosoitus tänään ke 3.6. Senaatintorilla kello 17 alkaen.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla