Moni täysin käyttökelpoinen solvaus on jäänyt vähälle huomiolle vuosien varrella. Nyt siihen tulee muutos!

Kielikello kertoi äskettäin, että Kielitoimiston päivitettyyn sanakirjaan on lisätty uusien sanojen joukkoon termi jonne. Siis sana, joka viittaa yleisesti esiteiniin, joka pelaa tietokonepelejä ja juo energiajuomia. Tai voi sitä kai käyttää haukkumasanana vähän hölmölle tai lapselliselle tyypille.

Mitä se siis ihan oikeasti tarkoittaa? Näin Kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan jonne:

”(Sanojan mielestä) lapsellisesti tai nolosti käyttäytyvästä teini-ikäisestä, varsinkin pojasta. 'Jonnet ei muista' (hyväntahtoisena) toteamuksena siitä, että nuoret eivät tunne jotakin vanhemmille ikäryhmille tuttua asiaa.”

Kyse on siis leikillisestä solvauksesta.

Niin tai näin, termi jonne on itse asiassa jo nyt vähän menneen talven lumia. Mielestämme onkin aika palauttaa mieleen perinteisemmät haukkumasanat, jotka toimivat aina erinomaisesti ja joiden käytön sopivuutta ei tarvitse arvuutella.

Tässä toimituksemme koostamat parhaimmat haukkumasanat:

 1. dorka
 2. daiju
 3. urpo
 4. pälli
 5. vatipää
 6. tahvo
 7. morso
 8. pässi
 9. älykääpiö
 10. pönttö
 11. urvelo
 12. törppö
 13. tunari
 14. vesipää
 15. torvi
 16. tollo
 17. tampio
 18. nuija
 19. pahvi
 20. saapas
 21. toope
 22. pöllö
 23. aasi
 24. tötterö
 25. idari
 26. pölö
 27. mäntti
 28. pölkky
 29. luupää
 30. jurpo

Puuttuuko listalta jokin termi? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Minne katosivat dorka, daiju ja pälli? Kokosimme 30 jonnea huikeasti parempaa haukkumasanaa

Älykääpiö kuului jo lapsuuden sanavarastoon jos suututti, ja tunari ja tollo ja mäntti kuulostavat melkein kirjakielellä kun ovat niin yleisiä. Urpo pahvi ja pälli ja vatipää ja törppökin ovat yleisiä. Mutta ensimmäistä kertaa luen sanat idari, mörsö ja jurpo. Onko daiju nuorten kieltä vai stadin? En ole käyttänyt.
Lue kommentti

Vuoden (lähes) jokaisena päivänä juhlitaan jotain. On päiviä, jolloin lisätään tietoutta yhteiskunnallisista epäkohdista ja täysin höpöhöpöpäiviä, jotka ovat vain meidän iloksemme!. Tämä generaattori paljastaa, mitä päivää vietetään sinun syntymäpäivänäsi! 

Ohjeet: Syötä generaattoriin oma syntymäpäiväsi tai mikä tahansa päivämäärä. Saat tulokseksesi enemmän tai vakavan juhlapäivän, jota vietetään kyseisenä päivänä. 

Yllättikö tulos? Kerro tuloksesi kommenteissa ja jaa testi somessa, jotta saat selville, mitä juhlia kavereidesi syntymäpäivinä vietetään. 

–Taidamme olla vähän erilainen marja kuin muut täällä Marjaniemessä, Varpu (vas.), Aicha ja Linda sanovat. Lindan sylissä Aichan tytär Lluvia. Kuva: Amanda Aho
–Taidamme olla vähän erilainen marja kuin muut täällä Marjaniemessä, Varpu (vas.), Aicha ja Linda sanovat. Lindan sylissä Aichan tytär Lluvia. Kuva: Amanda Aho

Vielä vuosi sitten Varpu, Aicha ja Linda eivät tunteneet toisiaan. Nyt he asuvat lapsineen yhteistä omakotitaloa kuin suurperhe.

Eteisen naulakko kantaa raskasta takkikuormaa. Hyllykkö tursuaa pieniä saappaita, talvikenkiä, sandaaleja ja pyöräilykypäriä. Ensimmäinen ajatus on, että tässä Helsingin Marjaniemessä sijaitsevassa kaksikerroksisessa 166 neliön omakotitalossa elää todellinen suurperhe.

Tavallaan luulo...