Moni täysin käyttökelpoinen solvaus on jäänyt vähälle huomiolle vuosien varrella. Nyt siihen tulee muutos!

Kielikello kertoi äskettäin, että Kielitoimiston päivitettyyn sanakirjaan on lisätty uusien sanojen joukkoon termi jonne. Siis sana, joka viittaa yleisesti esiteiniin, joka pelaa tietokonepelejä ja juo energiajuomia. Tai voi sitä kai käyttää haukkumasanana vähän hölmölle tai lapselliselle tyypille.

Mitä se siis ihan oikeasti tarkoittaa? Näin Kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan jonne:

”(Sanojan mielestä) lapsellisesti tai nolosti käyttäytyvästä teini-ikäisestä, varsinkin pojasta. 'Jonnet ei muista' (hyväntahtoisena) toteamuksena siitä, että nuoret eivät tunne jotakin vanhemmille ikäryhmille tuttua asiaa.”

Kyse on siis leikillisestä solvauksesta.

Niin tai näin, termi jonne on itse asiassa jo nyt vähän menneen talven lumia. Mielestämme onkin aika palauttaa mieleen perinteisemmät haukkumasanat, jotka toimivat aina erinomaisesti ja joiden käytön sopivuutta ei tarvitse arvuutella.

Tässä toimituksemme koostamat parhaimmat haukkumasanat:

 1. dorka
 2. daiju
 3. urpo
 4. pälli
 5. vatipää
 6. tahvo
 7. morso
 8. pässi
 9. älykääpiö
 10. pönttö
 11. urvelo
 12. törppö
 13. tunari
 14. vesipää
 15. torvi
 16. tollo
 17. tampio
 18. nuija
 19. pahvi
 20. saapas
 21. toope
 22. pöllö
 23. aasi
 24. tötterö
 25. idari
 26. pölö
 27. mäntti
 28. pölkky
 29. luupää
 30. jurpo

Puuttuuko listalta jokin termi? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Minne katosivat dorka, daiju ja pälli? Kokosimme 30 jonnea huikeasti parempaa haukkumasanaa

Älykääpiö kuului jo lapsuuden sanavarastoon jos suututti, ja tunari ja tollo ja mäntti kuulostavat melkein kirjakielellä kun ovat niin yleisiä. Urpo pahvi ja pälli ja vatipää ja törppökin ovat yleisiä. Mutta ensimmäistä kertaa luen sanat idari, mörsö ja jurpo. Onko daiju nuorten kieltä vai stadin? En ole käyttänyt.
Lue kommentti

Miten aina käykin niin, että ”ei enää ikinä” muuttuu muotoon ”voin mielelläni ottaa vetovastuun”?

Yhdistyksissä, järjestöissä ja luottamustoimissa pääsee vaikuttamaan, tekemään yhteistyötä samanhenkisten ihmisten kanssa ja pitämään vähän hauskaakin. Ei siis ihme, että Suomessa on kymmeniätuhansia rekisteröityjä yhdistyksiä ja lisäksi aimo annos muita yhteistyöporukoita, toimikuntia, jaoksia, komiteoita, hallituksia ja niin edelleen.

Yhdessä tekeminen on parhaimmillaan mahtavaa ja palkitsevaa ja pahimmillaan – no, ei siitä sen enempää. Joskus vertaistuki on ainoa, mikä auttaa.

Yhdistysaktiivi, kuulostavatko nämä ilmiöt tutuilta?

 1. Marttyyrien ja maanittelijoiden kokoontumisajot, eli vastuutehtävien jako. Mikään muu hiljaisuus ei ole ihan samanlainen kuin se, joka syntyy, kun jaossa on jokin erityisen työläs tehtävä. Tarkalla korvalla voi kuulla, miten jokainen aktiivi pinnistelee estääkseen itseään tarttumasta tehtävään. Lopulta joku marttyyri sortuu, ja muut huokaavat helpotuksesta.
 2. Ylimaallinen usko omiin kykyihin. Eivätköhän yhden megatapahtuman tai suuren uudistuksen järjestelyt hoidu mukavasti tässä työn ja perhe-elämän ohella! 
 3. Jäseniltä tulevat kehitysehdotukset, jotka voisi hyvin toteuttaa, jos yhdistyksellä olisi noin puoli miljoonaa euroa suurempi budjetti. ”Hei, kiitos ehdotuksesta! Mietimme hallituksen kanssa, josko seuraavassa tapahtumassa olisi kullattu hodarikärry, josta julkkiskokki tarjoilisi herkkuja ilmaiseksi.”
 4. Ihmisten tapaaminen on monen mielestä paras osa järjestötoimintaa. Kun aktiivit tapaavat minkä tahansa kokouksen merkeissä, on syytä odottaa vähintään kolmea tuntia kokoustamista ja runsaasti epävirallista jutustelua päälle.
 5. Edelliseen liittyen: Kokoustarjoilu on tärkein osa kokousta. Tästä ei keskustella. 
 6. Se tunne, kun jostakin järjestetystä tai hoidetusta asiasta saa kiitosta. Ehkä kiitos tulee vain muilta aktiivijäseniltä, mutta kuitenkin! Menestys!
 7. Ikuinen vääntö. Joka porukassa on omat vakioaiheensa, joista jaksetaan jauhaa, jauhaa ja jauhaa toimikausi toisensa jälkeen. Ihmiset vaihtuvat, väittelyt pysyvät. 
 8. Lähipiirikin saa kantaa kortensa kekoon yhteisen hyvän eteen  tarjoamalla kotinsa ja sekalaista irtaimistoaan yhdistyksen käyttöön, kuljettamalla vieraita ihmisiä outoihin paikkoihin outoina ajankohtina, keskeyttämällä illallisen tärkeän yhdistykseen liittyvän puhelun saapuessa ja tietenkin kuuntelemalla yötä myöten yhdistysaktiivin huolia.
 9. Tapahtumakrapula. Kun oikein järjestellään, säädetään, mietitään, kokoustetaan ja lopulta saadaan yhdessä jotakin aikaan, jää ihmisestä jäljelle vain pieni, kiitollinen ja lopen uupunut läntti. 
 10. Yhdistystoiminnan käsittämätön vetovoima. Jotenkin kummallisesti käy aina niin, että ”ei koskaan enää” muuttuu lopulta muotoon ”voin mielelläni ottaa taas vetovastuun”.

Pärjäämisen eetos ja paine suorittaa lietsoo vaativan persoonallisuushäiriön oireita, kertoo psykiatrian erikoislääkäri.

Kun ihminen asettaa itselleen suhteettoman suuria vaatimuksia suoritustasosta, hän voi tietämättään kärsiä vaativasta persoonallisuushäiriöstä. Psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila kertoo, että Suomessa persoonallisuushäiriöstä kärsii muutama prosentti ihmisistä, mutta ympäristö suorittajayhteiskunnassa lietsoo vaativuutta entisestään.

– Vaativan persoonallisuushäiriön piirteitä on lukuinen kirjo, mutta keskeistä on ylimitoitettu perfektionismi, Korkeila kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen ei osaa esimerkiksi antaa anteeksi itselleen, jos tavoitteita ei saavuteta. Moraali, eli ihmisen käsitys oikeasta ja väärästä, on ylimitoitettua. Häiriöstä kärsivä ihminen haluaa myös kontrolloida kaikkea, eli hänen on vaikeaa delegoida asioita muille.

Pelkään, että lapset joutuvat koulukiusatuksi tai sairastuvat, vaikkei kummastakaan ole varsinaisia merkkejä.

Me Naisten haastattelema 36-vuotias Sanna kertoo kärsivänsä toisinaan ylimitoitetusta vaativuudestaan. Tarvettaan kontrolliin hän kuvailee näin:

”En sano tätä hänelle ääneen, mutta anopin luona minua ahdistaa suuresti hänen boheemi järjestyksenpitonsa. Tai sen olemattomuus. Kotona olen tottunut siihen, että asioilla on oma paikka ja tavarat löytyvät loogisesti jostain. Miten vaikeaa olisi pitää esimerkiksi tietyt kuiva-aineet omassa kaapissaan eikä kolmessa eri kohdassa keittiötä?”

Ja kun asiat eivät ole vaativuudesta kärsivän ihmisen omissa hyppysissä, häntä piinaa jatkuva huoli tai epäilys:

”Minulla on yleensä vähintään yksi iso huoli, joka hallitsee elämää. Jos sellaista ei luontojaan ole, kehitän sellaisen kyllä helposti. Työasioissa saatan vatvoa mahdollisia ongelmatilanteita öisin jo ennen kuin varsinaista ongelmaa on syntynytkään. Kotona pelkään, että lapset joutuvat koulukiusatuiksi tai sairastuvat vakavasti, vaikkei kummastakaan olisi varsinaisia merkkejä. Jos ei muita ongelmia ole, vähintään epäilen, että joku päivä aviomieheni vielä väsyy hankalaan persoonaani ja haluaa eron.”

Vaativuus väsyttää työelämässä

Korkeila kertoo, että vaativat piirteet ovat hyvin tavallisia ihmisillä. Ongelmaksi ne muuttuvat siinä vaiheessa, kun niistä aiheutuu haittaa työelämässä, ihmissuhteissa tai harrastuksissa.

– Moni persoonallisuushäiriöinen saattaa tiedostaa olevansa hyvin vaativa, mutta ei tajua, että sen taustalla voi olla jokin ongelma, Korkeila sanoo.

Tämän vuoksi ihmiset eivät hakeudu ammattiauttajalle vaativan persoonallisuushäiriön vuoksi. Taipumus vaativuuteen paljastuu usein muiden tilojen kautta, kuten masennuksen ja ahdistuneisuuden myötä.

Työelämässä vaativasta persoonallisuushäiriöstä kärsivän on esimerkiksi vaikea tehdä työtehtäviään loppuun. Myös Sanna tunnistaa tämän itsessään.

”Perfektionismista olen pyristellyt eroon aikuisuuden myötä, mutta esimerkiksi graduni oli 166 sivua pitkä. Sain siitä toiseksi korkeimman arvosanan, mutta professorin mukaan 60 sivua olisi riittänyt.”

Jos työ on hektistä ja epävarmaa, persoonallisuushäiriöisellä tulee helposti vaikeuksia jaksamisen kanssa.

Suomessa tilastoitua tietoa vaativasta persoonallisuushäiriöstä ei juurikaan ole, mutta Korkeila uskoo, että pitkien sairaslomien taustalla on usein kyseinen ongelma. Vaativuus väsyttää ihmisen työkyvyttömäksi.

– Työtehtävien luonteella on paljon vaikutusta siihen, miten persoonallisuushäiriö oireilee. Esimerkiksi kirjanpitäjän työssä piirteet voivat olla eduksi, mutta jos työ on hektistä ja epävarmaa, persoonallisuushäiriöisellä tulee helposti vaikeuksia jaksamisen kanssa, Korkeila sanoo.

Vaativaa persoonallisuushäiriötä on mahdollista hoitaa psykoterapialla. Helppoa se ei aina ole, mutta psykoterapia on paras apu tämän kaltaisiin persoonallisuushäiriöihin, Korkeila sanoo.