Kun Milla Peltonen alkoi perehtyä suomalaisiin erakoihin kirjaansa varten, hän yllättyi. – Tutkimani erakot ovat yleensä olleet tyytyväisiä valintaansa, eivät niinkään surullisia hahmoja.

Miksi sana erakoituminen merkitsee monelle melkein samaa kuin syrjäytyminen? Tätä kysymystä tietokirjailija, kirjallisuudentutkija Milla Peltonen alkoi miettiä vuonna 2017.

Pohdinnasta syntyi kirja Erakot, omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita (Into), joka ilmestyy maaliskuussa. Sitä varten Peltonen on tutkinut edesmenneiden erakoiden elämiä ja haastatellut neljää suomalaista erakkoa.

Peltonen oivalsi pian, etteivät yksinäisyyden valinneet ihmiset ole syrjäytyneitä ressukoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Valittu yksinolo on eri asia kuin yksinäisyys. Erakkous ei välttämättä ole tragedia. Tutkimani erakot ovat yleensä olleet tyytyväisiä valintaansa, eivät niinkään surullisia hahmoja, Peltonen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Erakkous tarkoittaa oikeastaan ihmiskeskeisyydestä luopumista.”

Syyt vetäytyä maailmasta ovat vaihdelleet. Joku saattaa haluta olla yksin uskonnollisista syistä, toinen siksi, että muiden ihmisten seura väsyttää. Kolmatta ahdistaa nykyinen kulutuskeskeinen maailmanjärjestys. Vetäytyminen voi olla eräänlaista anarkiaa, yksilön pienimuotoista kapinaa.

– Erakkous tarkoittaa oikeastaan ihmiskeskeisyydestä luopumista. Tässä ekstroverttien maailmassa lähdetään liian usein siitä, että yksinäisyys on kärsimystä, Peltonen sanoo.

– Joillekin ihmisille yksinäisyys ja luonnonrauha ovat kuitenkin siunauksia. Se tulee selvästi esiin erakoiden elämäntarinoista.

Useimmat erakot ovat miehiä. Naisia oli Peltosen tutkimien erakoiden joukossa vain jokunen.

– Näppituntumani on, että useimmilla muista erilleen vetäytyneillä ihmisillä on joskus yksinäisyyden tunteita. Naiset ilmaisevat niitä miehiä herkemmin. Naiserakot ehkä myös pohtivat miehiä enemmän ääneen sitä, mitä muut heistä ajattelevat. Pidetäänkö heitä kummajaisina?

Täyserakot edustavat yksinolijoiden äärilaitaa. Aina yksinäisyyden kaipuu ei tarkoita totaalista maailmasta vetäytymistä. Ihminen voi olla äärimmäisen introvertti ja pitää itseään luonnostaan erakkona, mutta toimia silti sujuvasti ihmisten kanssa ja työelämässä.

eleanor

Väsyn seurassa, viihdyn omissa oloissani. Haluan kuljeskella luonnossa tarkkaillen hiljaa. Viihdyn kirjojen, musiikin kanssa, tutkin yksin kaikkea. Lataudun vain yksin.

Aikamme on näennäissosiaalista säpinää.. sosiaalinen media, ihmissuhdejuttujen korostaminen,

koko ajan itsensä peilaaminen... en kaipaa sellaista vaan kaipaan vapautta. Kaipaan syvyyssuuntaan.

Ei jaksa puhua ja selittää asioita.. harvoin tulee henkisesti kohdatuksi ja nähdyksi todella.

Öljymäen erakko

Olen erakko itärajalla ja elämä on verrattavissa paratiisiin. Enkelit ovat vain näkymättömiä mutta kuitenkin läsnä. Saa tulla ja mennä tai olla tulematta tai menemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla